Cieksyn -księgi z Parafii
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Hanna_Iwona

Cieksyn -księgi z Parafii
Mam pytanie w sprawie ksiąg z Parafii Cieksyn.Gdzie znajdę księgę z lat 1810-1811 oraz 1815-1816.Informacje z tych ksiąg znajdują się w genetece ale samych ksiąg brak w Poczekalni.
Pozdrawiam
Hanna-Iwona
Pozdrawiam
Hanna-Iwona
- piotr_nojszewski

- Podziękował: 3 times
- Kontakt:
Parafia Cieksyn
Temat był poruszony w wątku o digitalizacji AP Mława
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... -240.phtml
Jak wyjaśnili bardziej doświadczeni ode mnie na Mazowszu Północnym w poczatkach XIX wieku księgi były prowadzone nie w układzie roku kalendarzowego a o ile od 1 maja do 30 kwietnia roku nastepnego.
To utrudnia troche odnalezienie bo nie dokońca pliki odpowiadają rocznej strukturze katalogów.
Po indeksacji wyjaśni się ostatecznie co jest. Natomiast znajdowanie aktów jest przez to troche utrudnione.
Jesli czegos nie było w AP to jako, że Cieksyn jest tez dostepny na mikrofilmach (robionych pewnie w parafii albo w AD) powinno się odnaleść. A przynajmniej mam taką nadzieję.
Obecne indeksy nie były chyba robione na postawie akt z AP. Przy indeksacji z aktów AP widze bardzo nieliczne ale wyraźne różnice (w jednym wypadku np brak aktów wykazanego w indeksie).
pozdrawiam
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-viewtopic ... -240.phtml
Jak wyjaśnili bardziej doświadczeni ode mnie na Mazowszu Północnym w poczatkach XIX wieku księgi były prowadzone nie w układzie roku kalendarzowego a o ile od 1 maja do 30 kwietnia roku nastepnego.
To utrudnia troche odnalezienie bo nie dokońca pliki odpowiadają rocznej strukturze katalogów.
Po indeksacji wyjaśni się ostatecznie co jest. Natomiast znajdowanie aktów jest przez to troche utrudnione.
Jesli czegos nie było w AP to jako, że Cieksyn jest tez dostepny na mikrofilmach (robionych pewnie w parafii albo w AD) powinno się odnaleść. A przynajmniej mam taką nadzieję.
Obecne indeksy nie były chyba robione na postawie akt z AP. Przy indeksacji z aktów AP widze bardzo nieliczne ale wyraźne różnice (w jednym wypadku np brak aktów wykazanego w indeksie).
pozdrawiam
- Hanna_Iwona

Parafia Cieksyn
Piotrze zapytałam o te księgi ponieważ w Genetece są podane informacje bardziej szczegółowe a ksiąg brak.Takze osoba indeksująca tą Parafię musiała miec dostęp do tych ksiąg a w samym skoroszycie np interesująca mnie osoba niema zawartych tych informacji co w Genetece zapisano.Przeanalizowałam skoroszyt oraz księgi mnie interesujące kartka po kartce i nie odnalazłam skanów ani tych informacji zawartych w Genetece.Może wypowie się w tej sprawie osoba,która indeksowała i zapisała te informacje z jakich żródeł korzystała?
Pozdrawiam
Hanna-Iwona
Pozdrawiam
Hanna-Iwona
Pozdrawiam serdecznie
Hanna_Iwona
Hanna_Iwona
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Otrzymał podziękowania: 1 time
o który typ chodzi?
U ? M? Z?
i chyba raczej mówimy o gminie - z tych lat, nie o parafii
a propos "złamane lata" - nie tylko Mazowsze Pólnocne
chodziło o interpretacje "rok" prawo weszło (generalnie) w maju 1808, część USC traktowała więc rok jako pełne 12 miesięcy
wyjaśniło się po kilku latach
najczęściej już 1811 jest styczeń-styczeń, czasem 1812, 1813 chyba już wszędzie bądź prawie wszędzie
U ? M? Z?
i chyba raczej mówimy o gminie - z tych lat, nie o parafii
a propos "złamane lata" - nie tylko Mazowsze Pólnocne
chodziło o interpretacje "rok" prawo weszło (generalnie) w maju 1808, część USC traktowała więc rok jako pełne 12 miesięcy
wyjaśniło się po kilku latach
najczęściej już 1811 jest styczeń-styczeń, czasem 1812, 1813 chyba już wszędzie bądź prawie wszędzie
- Hanna_Iwona

-
Sroczyński_Włodzimierz

chyba nie "księga" o o
"urodzenia z lat:
a1 1810
a2 1811
a3 1815
a4 1816
b Zgony 1810
czyli przykładowo
gmina Cieksyn
http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... M_0208.jpg
okładka mówi, że 1813/1814 i 1815-1816 (zakres a3 i a4?)
opis późniejszy, ale sprawdzamy co w tej okładce jest
a tam między innymi
http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... M_0284.jpg
pozostałe przypadki podobne
informator jest bardzo bardzo przyzwoity:)
http://www.warszawa.ap.gov.pl/publikacj ... -mlawa.pdf
IZA niestety..w formie nam dostępnej jednostek nie opisuje
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/iza.ph ... ch1=szukaj
"urodzenia z lat:
a1 1810
a2 1811
a3 1815
a4 1816
b Zgony 1810
czyli przykładowo
gmina Cieksyn
http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... M_0208.jpg
okładka mówi, że 1813/1814 i 1815-1816 (zakres a3 i a4?)
opis późniejszy, ale sprawdzamy co w tej okładce jest
a tam między innymi
http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... M_0284.jpg
pozostałe przypadki podobne
informator jest bardzo bardzo przyzwoity:)
http://www.warszawa.ap.gov.pl/publikacj ... -mlawa.pdf
IZA niestety..w formie nam dostępnej jednostek nie opisuje
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/iza.ph ... ch1=szukaj
- piotr_nojszewski

- Kontakt:
Oceniam, że poruszanie się w tych księgach nie jest łatwe jesli się nie ma kompletu. Np katalog 1810 zawiera wyłacznie allegata.
Jak rozumiem w tych ksiegach czasem prowadzono oddzielnie U a razem MZ i zapowiedzi.
vide
http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... M_0077.jpg
Sugeruje na przyszłośc wrzucanie skanów do innych katalogów zgodnych z datowaniem ksiąg czy półroczników.
Np nie udało mi sie odnaleść dotad (ale tez nie przeszukałem wszystkiego) wykazanego w genetece M nr 20 z ksiegi 1810/1811. Ale mogłem poprostu nie skojarzyc, zeby M szukac między zgonami
Jak rozumiem w tych ksiegach czasem prowadzono oddzielnie U a razem MZ i zapowiedzi.
vide
http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/ ... M_0077.jpg
Sugeruje na przyszłośc wrzucanie skanów do innych katalogów zgodnych z datowaniem ksiąg czy półroczników.
Np nie udało mi sie odnaleść dotad (ale tez nie przeszukałem wszystkiego) wykazanego w genetece M nr 20 z ksiegi 1810/1811. Ale mogłem poprostu nie skojarzyc, zeby M szukac między zgonami
pozdrawiam
Piotr
Piotr
-
Sroczyński_Włodzimierz

zrób - to będzie zrobione i będzie w metryki
chcesz wstrzymać publikację do czas, aż ktoś (Ty?) się zlituje i zrobi?
w ogóle nie udostępniać?
poczekalnia jest po to, żeby można było udostępnić w jakikolwiek sposób. Faktycznie -na ogól jest ciut porządniej.
Gdyby było obrobione, uzupełnione, podzielone, opisane -byłoby w metryki.genealodzy.pl
Jest w poczekalni - znaczy się, ze czeka na chętnego do obróbki. Do roboty nie koncepcyjnej pracy. Nie jest to pierwszy zespół gminny z takim podziałem -wiadomo jak należy zrobić (vide opracowane w metryki z analogicznego okresu zespoły gminne).
pozdrawiam
chcesz wstrzymać publikację do czas, aż ktoś (Ty?) się zlituje i zrobi?
w ogóle nie udostępniać?
poczekalnia jest po to, żeby można było udostępnić w jakikolwiek sposób. Faktycznie -na ogól jest ciut porządniej.
Gdyby było obrobione, uzupełnione, podzielone, opisane -byłoby w metryki.genealodzy.pl
Jest w poczekalni - znaczy się, ze czeka na chętnego do obróbki. Do roboty nie koncepcyjnej pracy. Nie jest to pierwszy zespół gminny z takim podziałem -wiadomo jak należy zrobić (vide opracowane w metryki z analogicznego okresu zespoły gminne).
pozdrawiam
- piotr_nojszewski

- Kontakt:
Troche dziwna jest Twoja wypowiedź.
Po pierwsze jestem w trakcie indeksacji Cieksyna tyle, ze innych lat. Bo najwyraźniej coś sugerujesz.
Po drugie gdzie jest sugeria zeby cos wstrzymywac? To doszukiwanie sie intencji, których nie ma i nie było.
Natomiast sugestia dotyczy dośc drobnej sprawy i na przyszłość (na przykładzie Cieksyna) aby dla gmin wrzucać pliki w strukturze takiej jak fotografowane ksiegi. Nie wydaje mi się by to coś utrudniało raczej przeciwnie moim zdaniem. Ksiega 1810/1811 moze byc opisana jako 181011 czy 1810_11 a 1811/1812 jako 181112 albo półrocza jako a i b.
Jak wyraźnie napisałem sprawa skończy sie po zakończeniu indeksacji Parafii z linkami do aktów co mam nadzieję z czasem nastąpi (na razie indeksuje chyba jedna osoba czyli niżej podpisany). Dla Cieksyna juz wczesniej staraniem innych osób już zrobiono indeksy z summariuszy więc sytuacja nie jest zła a nawet dobra. Tyle, że odszukanie aktu dla tego okresu może przysporzyc trudnosci (równiez z powodu braku numeracji samych oryginalnych aktów).
Ale by zamknac te dyskusje. Zmiana struktury katalogów dla gminy Cieksyn nie wydaje mi się czymś czemu bym nie podołał (no może musiałbym zbadac czy pojemnośc moich dysków wytarczy bo nie znam objetości całości plików) . Zrozumiałem, że jest to robione później.
I zdecydowanie nie powinno to podważać ogromnego wysiłku jakim jest sfotografowanie tego i innych zespołów za co wdzięcznośc dozgonna sie należy.
pozdrawiam
piotr
Po pierwsze jestem w trakcie indeksacji Cieksyna tyle, ze innych lat. Bo najwyraźniej coś sugerujesz.
Po drugie gdzie jest sugeria zeby cos wstrzymywac? To doszukiwanie sie intencji, których nie ma i nie było.
Natomiast sugestia dotyczy dośc drobnej sprawy i na przyszłość (na przykładzie Cieksyna) aby dla gmin wrzucać pliki w strukturze takiej jak fotografowane ksiegi. Nie wydaje mi się by to coś utrudniało raczej przeciwnie moim zdaniem. Ksiega 1810/1811 moze byc opisana jako 181011 czy 1810_11 a 1811/1812 jako 181112 albo półrocza jako a i b.
Jak wyraźnie napisałem sprawa skończy sie po zakończeniu indeksacji Parafii z linkami do aktów co mam nadzieję z czasem nastąpi (na razie indeksuje chyba jedna osoba czyli niżej podpisany). Dla Cieksyna juz wczesniej staraniem innych osób już zrobiono indeksy z summariuszy więc sytuacja nie jest zła a nawet dobra. Tyle, że odszukanie aktu dla tego okresu może przysporzyc trudnosci (równiez z powodu braku numeracji samych oryginalnych aktów).
Ale by zamknac te dyskusje. Zmiana struktury katalogów dla gminy Cieksyn nie wydaje mi się czymś czemu bym nie podołał (no może musiałbym zbadac czy pojemnośc moich dysków wytarczy bo nie znam objetości całości plików) . Zrozumiałem, że jest to robione później.
I zdecydowanie nie powinno to podważać ogromnego wysiłku jakim jest sfotografowanie tego i innych zespołów za co wdzięcznośc dozgonna sie należy.
pozdrawiam
piotr
pozdrawiam
Piotr
Piotr
-
Sroczyński_Włodzimierz

wypowiedź jest prosta:
chcesz żeby było dobrze zaprezentowane, zapięte na ostatni guzik (szczególnie, że indeksujesz) - zrób
Nie ma możliwości "samo się zrobi" albo podawać jak może być podane na tym etapie albo nie podawać
Jakby wstrzymać (hipotetycznie) skupiając się na podziale i obróbce to ani Ty byś nie miał dostępu jako indeksujący ani nikt inny - czekałoby na chętnego do obróbki. Co tu rozumieć?
Po co forma bezoosobowa "robione" [później]. Jest "robione" albo nie jest - zależy czy ktoś się podejmie. "Złogi" w poczekalni z czegoś się biorą -nieprawdaż?:)
"Lepiej byłoby robić od razu porządnie"
Tak lepiej byłoby, żeby wszyscy byli młodzi piękni i bogaci, ale chyba wymienianie się takimi poglądami to marnowanie czasu.
PS można nawet iść dalej - skoro nie ma kto obrobić, prac edycyjnych wykonać to i fotografowanie można wstrzymać. Żeby nie było uwag.
chcesz żeby było dobrze zaprezentowane, zapięte na ostatni guzik (szczególnie, że indeksujesz) - zrób
Nie ma możliwości "samo się zrobi" albo podawać jak może być podane na tym etapie albo nie podawać
Jakby wstrzymać (hipotetycznie) skupiając się na podziale i obróbce to ani Ty byś nie miał dostępu jako indeksujący ani nikt inny - czekałoby na chętnego do obróbki. Co tu rozumieć?
Po co forma bezoosobowa "robione" [później]. Jest "robione" albo nie jest - zależy czy ktoś się podejmie. "Złogi" w poczekalni z czegoś się biorą -nieprawdaż?:)
"Lepiej byłoby robić od razu porządnie"
Tak lepiej byłoby, żeby wszyscy byli młodzi piękni i bogaci, ale chyba wymienianie się takimi poglądami to marnowanie czasu.
PS można nawet iść dalej - skoro nie ma kto obrobić, prac edycyjnych wykonać to i fotografowanie można wstrzymać. Żeby nie było uwag.
- piotr_nojszewski

- Kontakt:
-
Sroczyński_Włodzimierz

- piotr_nojszewski

- Kontakt:
-
Sroczyński_Włodzimierz

- Hanna_Iwona

Witam,żeby zamknąć dyskusję nie potrzebną stwierdzam,że w Poczekalni umieszczone księgi ewidentnie brak księgi UMZ od maja 1810 do 1811.Księga z rokiem 1811 jest kopią Małżeństw ujętych już w ksiedze 1809r..
Moim zamiarem było zapytać a nie wywołać burzę w szklance wody.
Pozdrawiam wszystkich indeksujących a w szczególności Wawrzyńca,który poświęca się z całym sercem.
Hanna-Iwona.
Moim zamiarem było zapytać a nie wywołać burzę w szklance wody.
Pozdrawiam wszystkich indeksujących a w szczególności Wawrzyńca,który poświęca się z całym sercem.
Hanna-Iwona.
Pozdrawiam serdecznie
Hanna_Iwona
Hanna_Iwona