Chmielewski Wawrzyniec, Poszukuję danych
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
Drozdowska_Józefa

Chmielewski Wawrzyniec, Poszukuję danych
Dawno nie byłam na forum z racji różnych prac. Tym razem poszukuję kontaktu z osobą (osbami), która mogłaby mi udzielić informacji. Poszukuję danych w Polsce o siostrze pradziadka i jej mężu. Siostra pradziadka to Wiktoria Chmielewska zd. Malinowska (mieszkała z rodzicami w Judzikach par. Rajgród - obecnie woj. podlaskie; jej rodzice to Józef i Felicjanna (Felicja) Malinowska zd. Koncewicz), kuzynka chyba przez podgladanie drzew genealoogicznych, znalazła datę jej śmierci 1912 rok. Ja odnalazłam poprzez Geneszukacza dane o jej mężu Wawrzyńcu Chmielewskim. Ur. się najprawdopodobnie w 1832 roku (rodzice: Adam i Anna Chmielewska zd. Sikora) w Tajnie Podjeziornym[/b]. Z żoną Wiktorią mieszkali w Tajnie Starym. Zmarł prawdopodobnie w 1926 roku i miał być pochowany na starym cmentarzu w Bargłowie Kościelnym. Na cmentarzu nie ma śladu po ich pochówku. Może ktoś z Państwa też ma te osoby w swoich genealogiach posiada? Moje drugie pytanie dotyczy terminu budowniczy. Z moich poszukiwań wynika, że musiał to być już porządny majster, budowniczy mostów, kościołów. Może ktoś z Państwa mi pomoże odnaleźć dane i wytłumaczy prawidłowo ten termin. Wawrzyniec Chmielewski miał być określany jako budowniczy. Pozdrawiam serdecznie. Józefa Drozdowska z Augustowa