Augustyniak, Nowak, Kurek, Lubiak

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Katarzyna_Baniak

Sympatyk

Augustyniak, Nowak, Kurek, Lubiak

Post autor: Katarzyna_Baniak »

poszukuję osób noszących w.w. nazwiska, głównie z okolic Dąbrówki, Małopola, Jadowa, Radzymina,
Chris19Pl

Sympatyk

Post autor: Chris19Pl »

Witam

Podałaś za mało informacji dot. nazwisk.

Mam informacje dot. Augustyniaków

Pozdrawiam

Krzysztof
Bednarczyk_Kamil

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Bednarczyk_Kamil »

Mogę podzielić się informacjami odnośnie Kurków.
Pozdrawiam
Kamil Bednarczyk
Katarzyna_Baniak

Sympatyk

Chris19Pl pisze:Witam

Podałaś za mało informacji dot. nazwisk.

Mam informacje dot. Augustyniaków

Pozdrawiam

Krzysztof
Krzysztofie, najstarszymi znanymi mi przodkiami są Michał i Antonina(z Pawlaków) Augustyniak. Pojawiają się w akcie małżeństwa mojego prapradziadka Jakuba Augustyniaka:
"Data ślubu: 8/21 stycznia 1901.Świadkowie: Feliks Augustyniak - 40 lat i Antoni Augustyniak - 36 lat - oboje rolnicy z Drenszewa
Pan młody: Jakub Augustyniak - kawaler, rolnik 26 lat, żołnierzem rezerwy, urodzony i zamieszkały przy rodzicach w Drenszewie, syn Michała i Antoniny z Pawlaków małżonków Augustyniaków, rolników
Panna młoda: Anna Nowak - panna, 18 lat, urodzona i zamieszkała przy rodzicach w Małopolu, córka Józefa i Józefy ze Staszkiewiczów małżonków Nowaków, rolników.
Zapowiedzi: 24 XII/6 I, 31 XII/13 I, 7 I/ 20 I.
Nie zawarli umowy przedślubnej. Ustne pozwolenie rodziców panny młodej.
Niepiśmienni, tylko ksiądz podpisuje."

Wynika z tego, że Michał urodził się ok. 1875r. a Anna z Nowaków w 1882r. JAkub pochodził z Dręszewa, wiem o 2 jego braciach. Z aktów małżeństw jego braci wynika, że Zygmunt wziął ślub w Józefowie a Antoni w miejscowości Głuchy.

Wiem również, że mój dziadek Stanisław Augustyniak (wnuk Jakuba) mieszkał w Chruścielach, potem przenieśli się na teren obecnego powiatu płońskiego.

Podobno Jakub pochowany jest w Jadowie.

Czy coś Ci mówią te informacje?

Co do Kurków, wiem znacznie mniej. Moi prapradziadkowie to Franciszek Kurek i Katarzyna z domu Lubiak. Mogli się urodzić ok. 1875-1888. Mieli 6 (z tego co mi wiadomo) dzieci: Emilię, Cecylię, Janka, Piotra, Genowefę i Stanisława.
Cecylia to moja prababcia, podobno pochodziła z Sitnego. Ale nie wiem czy pochodziła, czy tylko tam mieszkała, potem przeniosła się w inne strony.
Franciszek i Katarzyna ponoć pochowani są w Jadowie (do którego się wybieram na dniach).

CZy coś Ci mówią te imiona?
Mieli
Bednarczyk_Kamil

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Bednarczyk_Kamil »

Niestety to nie moi Kurkowie, nie mam tych osób w drzewie. Kurków w Jadowie nie było wielu, najprawdopodobniej ich przodkowie pochodzą z parafii ościennych. Jeżeli okaże się, że przodkowie Franciszka Kurka pochodzą z parafii Klembów bądź Radzymin to daj mi znać, wtedy z pewnością Ci pomogę :)
Pozdrawiam
Kamil Bednarczyk
Chris19Pl

Sympatyk

Post autor: Chris19Pl »

Witam powiem pani Katarzyno że nic mi nie mówią te osoby. Podam pani jakie posiadam informacje o Augustyniakach. Wiem że mojego pradziadka Jana Gotowca siostra rodzona Katarzyna wychodziła za mąż 3 krotnie za Augustyniaków którzy okazali się być rodzeństwem i pochodzili oni z miejscowości Rysie w dzisiejszym powiecie wołomińskim w woj. mazowieckim. Data ślubu Katarzyny i jej mężów nie jest znana ale oscyluje na czasy 1 wojny światowej lub przed 2 wojną światową.

Pozdrawiam

Krzysztof
Katarzyna_Baniak

Sympatyk

dziękuję za odpowiedzi :)
Bednar: a czy w Twoim drzewie nie pojawia się nazwisko Augustyniak? Brat mojego pradziadka Stanisław Augustyniak ożenił się w 1925r. z Władysławą, której nazwiska nie potrafię odczytać ale jest ono zapisane tutaj przy akcie ur. Stanisława, akt 222 http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 19-222.jpg
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”