APW o/Pułtusk digitalizacja i indeksacja zasobów
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Rostkowski_Mariusz

Archiwum Pułtusk
Składam gratulacje i jednocześnie podziękowania dla całego zespołu pracowników Archiwum Państwowego w Pułtusku. Za ich ludzkie podejście do wymagającego czasem klienta. Za cierpliwość i gotowość do pomocy.
Przy okazji chciałbym zapytać Państwa z większym stażem na tym forum o pewną niespójność między bazą PRADZIAD, która podaje, że w zasobie Archiwum w Pułtusku znajdują się akta małżeństw z lat 1826-1865, a poczekalnią gdzie brakuje ksiąg z lat 1858-1865. W jednym z postów w tym wątku przeczytałem, że zdigitalizowano cały zasób Archiwum pułtuskiego.
Będę wdzięczny za wyjaśnienie.
Przy okazji chciałbym zapytać Państwa z większym stażem na tym forum o pewną niespójność między bazą PRADZIAD, która podaje, że w zasobie Archiwum w Pułtusku znajdują się akta małżeństw z lat 1826-1865, a poczekalnią gdzie brakuje ksiąg z lat 1858-1865. W jednym z postów w tym wątku przeczytałem, że zdigitalizowano cały zasób Archiwum pułtuskiego.
Poszukuję informacji o rodzinach Rostkowskich, Siwków, Zawistowskich i Borowych ze wschodniego Mazowsza.
- Ćwikliński_Leszek

- Kontakt:
Re: Archiwum Pułtusk
Jeszcze jak byś podał o jaki zespół chodzi to można byłoby coś wyjaśniać.MariuszR pisze:Przy okazji chciałbym zapytać Państwa z większym stażem na tym forum o pewną niespójność między bazą PRADZIAD, która podaje, że w zasobie Archiwum w Pułtusku znajdują się akta małżeństw z lat 1826-1865, a poczekalnią gdzie brakuje ksiąg z lat 1858-1865. W jednym z postów w tym wątku przeczytałem, że zdigitalizowano cały zasób Archiwum pułtuskiego.
pozdrowienia
Leszek
- Rostkowski_Mariusz

Przepraszam, chodzi mi o parafię rz-k Zuzela
Poszukuję informacji o rodzinach Rostkowskich, Siwków, Zawistowskich i Borowych ze wschodniego Mazowsza.
- Ćwikliński_Leszek

- Kontakt:
Sprawdź dokładnie w Pradziadzie:MariuszR pisze:Przepraszam, chodzi mi o parafię rz-k Zuzela
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/sezam. ... 87111&f=50
pozdrowienia
Leszek
- Rostkowski_Mariusz

Wydaje mi się, że dobrze sprawdzam. Cytuję za PRADZIADEM:
sygnatura: 79/270/0/33
tytuł i daty: Akta urodzeń, małżeństw i zgonów; 1858
opis: dokumentacja aktowa; ; ; księga; stan dobry; ; ; rękopis; ros.; ; ; ; ; ; ; ; -; -;
sygnatura: 79/270/0/34
tytuł i daty: Akta urodzeń, małżeństw i zgonów; 1859
opis: dokumentacja aktowa; ; ; księga; stan dobry; ; ; rękopis; ros.; ; ; ; ; ; ; ; -; -;
sygnatura: 79/270/0/35
tytuł i daty: Akta urodzeń, małżeństw i zgonów; 1860
sygnatura: 79/270/0/36
tytuł i daty: Akta urodzeń, małżeństw i zgonów; 1861
sygnatura: 79/270/0/37
tytuł i daty: Akta urodzeń, małżeństw i zgonów; 1862
sygnatura: 79/270/0/38
tytuł i daty: Akta urodzeń, małżeństw i zgonów; 1863
sygnatura: 79/270/0/39
tytuł i daty: Akta urodzeń, małżeństw i zgonów; 1864
sygnatura: 79/270/0/40
tytuł i daty: Akta urodzeń, małżeństw i zgonów; 1865
Jasno z tego wynika, że księgi są, w tym także małżeństw z lat o które pytałem.
sygnatura: 79/270/0/33
tytuł i daty: Akta urodzeń, małżeństw i zgonów; 1858
sygnatura: 79/270/0/34
tytuł i daty: Akta urodzeń, małżeństw i zgonów; 1859
sygnatura: 79/270/0/35
tytuł i daty: Akta urodzeń, małżeństw i zgonów; 1860
sygnatura: 79/270/0/36
tytuł i daty: Akta urodzeń, małżeństw i zgonów; 1861
sygnatura: 79/270/0/37
tytuł i daty: Akta urodzeń, małżeństw i zgonów; 1862
sygnatura: 79/270/0/38
tytuł i daty: Akta urodzeń, małżeństw i zgonów; 1863
sygnatura: 79/270/0/39
tytuł i daty: Akta urodzeń, małżeństw i zgonów; 1864
sygnatura: 79/270/0/40
tytuł i daty: Akta urodzeń, małżeństw i zgonów; 1865
Jasno z tego wynika, że księgi są, w tym także małżeństw z lat o które pytałem.
Witam
Na sesjach uzupełniających w AP Pułtusk sfotografowano następujące zespoły:
252 Andrzejewo mojż.
502 Barcice
135 Brok mojż.
229 Chorzele mojż.
258 Czyżew mojż.
260 Jasienica ewang.
667 Krasnosielc mojż.
646 Maków Maz. mojż.
6 Nasielsk ewang.
264 Nur mojż.
425 Ostrołęka mojż.
94 Ostrów Maz. mojż.
602 Ostrów Maz. prawosł.
90 Pułtusk ewang.
84 Pułtusk mojż.
133 Pułtusk prawosł.
825 Myszyniec 1906 – 1912 (dodatek)
270 Zuzela 1858 – 1866 (dodatek)
113 Przasnysz 1809 Sąd Pokoju (do archiwalia)
Łącznie blisko 53 tys. zdjęć.
Do MariuszR
W większości wątków na tym forum można dowiedzieć się, że genealogia wymaga cierpliwości. Tobie jej brakuje a na dodatek nie masz szczęścia, bo akurat z Twojej porcji darmowej zupy staremu kucharzowi trochę się ulało. Zrobiłeś rwetes na forum, nie zgłaszasz braków pod sugerowane adresy, przepisujesz pradziada, genealodzy od Chicago po Melburne głowią się jak Ci pomóc, a kocioł pusty i dolewki nie ma. Księgi w Archiwach nie stoją cały czas na półkach, podlegają konserwacji, wypożyczeniom, ale wreszcie wracają i można uzupełnić nasze bazy. Tak było i w tym przypadku. Darmowa dolewka już się gotuje. Ale tak naprawdę, to darmowych zup nie ma. Kucharz nie ma już czym palić pod kotłem a zupki coraz chudsze. Poproś tatusia, może kopsnie ze stówkę na PTG?
Wawrek
Na sesjach uzupełniających w AP Pułtusk sfotografowano następujące zespoły:
252 Andrzejewo mojż.
502 Barcice
135 Brok mojż.
229 Chorzele mojż.
258 Czyżew mojż.
260 Jasienica ewang.
667 Krasnosielc mojż.
646 Maków Maz. mojż.
6 Nasielsk ewang.
264 Nur mojż.
425 Ostrołęka mojż.
94 Ostrów Maz. mojż.
602 Ostrów Maz. prawosł.
90 Pułtusk ewang.
84 Pułtusk mojż.
133 Pułtusk prawosł.
825 Myszyniec 1906 – 1912 (dodatek)
270 Zuzela 1858 – 1866 (dodatek)
113 Przasnysz 1809 Sąd Pokoju (do archiwalia)
Łącznie blisko 53 tys. zdjęć.
Do MariuszR
W większości wątków na tym forum można dowiedzieć się, że genealogia wymaga cierpliwości. Tobie jej brakuje a na dodatek nie masz szczęścia, bo akurat z Twojej porcji darmowej zupy staremu kucharzowi trochę się ulało. Zrobiłeś rwetes na forum, nie zgłaszasz braków pod sugerowane adresy, przepisujesz pradziada, genealodzy od Chicago po Melburne głowią się jak Ci pomóc, a kocioł pusty i dolewki nie ma. Księgi w Archiwach nie stoją cały czas na półkach, podlegają konserwacji, wypożyczeniom, ale wreszcie wracają i można uzupełnić nasze bazy. Tak było i w tym przypadku. Darmowa dolewka już się gotuje. Ale tak naprawdę, to darmowych zup nie ma. Kucharz nie ma już czym palić pod kotłem a zupki coraz chudsze. Poproś tatusia, może kopsnie ze stówkę na PTG?
Wawrek
- Rostkowski_Mariusz

Nie było moją intencją robienie rwetesu, ujmowanie komukolwiek bezsprzecznych zasług, czy stawianie na nogi genealogów z całego świata. Grzecznie zapytałem o wyjaśnienie niezrozumiałej dla mnie kwestii. Cieszę się, że "dolewka" będzie. A w dowód moich dobrych intencji przelewam stówkę na wsparcie PTG.
Pozdrawiam Panie Wawrku.
P.S. Dziękuję za "darmowe zupki" i cierpliwie czekam, bo potarfię...
Pozdrawiam Panie Wawrku.
P.S. Dziękuję za "darmowe zupki" i cierpliwie czekam, bo potarfię...
- Skrzypczak_Bogumiła

I to jest przykład na wymianę poglądów na poziomie i z poczuciem humoru ! Super Panowie !
Pozdrawiam.
Bogumiła.
---------------------------------------------------------
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
Bogumiła.
moje korzenie-parafie mazowieckie; Zambski,Obryte,Szelków,Długosiodło,Niegów,Kamieńczyk,Wyszków,Dzierżenin,Goworowo,Brańszczyk
- WaldemarChorążewicz

APW o/Pułtusk digitalizacja i indeksacja zasobów
Zaapeluję przy okazji o wpłaty na dojazdy Wawrka.
Jako człowiek niezwykle honorowy i skromny o
tym nie wspomniał
Nr konta i szczegóły na p.w u Bogusi Skrzypczak.
Waldek
Jako człowiek niezwykle honorowy i skromny o
tym nie wspomniał
Nr konta i szczegóły na p.w u Bogusi Skrzypczak.
Waldek
- Ćwikliński_Leszek

- Kontakt:
Widać że Wawrzyniec wrócił już całkiem do zdrowia i jest pełen zapału do dalszej pracy z korzyścią dla nas wszystkich, a i humor mu dopisuje.Myslinski pisze:Witam
W większości wątków na tym forum można dowiedzieć się, że genealogia wymaga cierpliwości. Tobie jej brakuje a na dodatek nie masz szczęścia, bo akurat z Twojej porcji darmowej zupy staremu kucharzowi trochę się ulało.
Wawrek
Mam nadzieję że nie zapominamy o kosztach jakie ponosi dojeżdżając codziennie do Pułtuska czy też Mławy i mu jakoś chociaż w części te koszty zwrócimy. Według mojej wiedzy na dzień dzisiejszy jesteśmy mu winni prawie trzy tysiące zł.
pozdrowienia
Leszek
Jeszcze dwa zdania w ważnej sprawie.
Od kilku miesięcy w Mławie i Pułtusku pracuję na laptopie HP nc6400. Jest to dar dla PTG od Rafała Grzędy tym bardziej cenny, że mój dv4000 dokonał już żywota w tym archiwalnym kurzu. Sprzęt spisuje się świetnie i ilość przepuszczonych obrazków liczy się już w miliony. Serdecznie dziękuję Rafale.
Wawrek
Od kilku miesięcy w Mławie i Pułtusku pracuję na laptopie HP nc6400. Jest to dar dla PTG od Rafała Grzędy tym bardziej cenny, że mój dv4000 dokonał już żywota w tym archiwalnym kurzu. Sprzęt spisuje się świetnie i ilość przepuszczonych obrazków liczy się już w miliony. Serdecznie dziękuję Rafale.
Wawrek
- Skrzypczak_Bogumiła

Witam.
Nasza pracowita grupa przekazuje kolejne indeksy;
1. Goworowo UM 1907
indeksacja Bogumiła Skrzypczak
tym ostatnim akcentem zakończyliśmy ogromną parafię Goworowo
2. Zaręby pow.Przasnysz UMZ 1831-1834
indeksacja - Grzegorz Skoczek
3. Wąsewo UMZ 1830-1833
indeksacja - Jolanta Samborska
Nadal pracujemy nad indeksacją;
Andrzejewo, Brańszczyk, Czerwonka, Jelonki, /wespół z J.Ejzertem /, Prostyń, Pułtusk, Zaręby przasnyskie, Zuzela.
Pomoc - mile widziana. Zapraszamy.
Nasza pracowita grupa przekazuje kolejne indeksy;
1. Goworowo UM 1907
indeksacja Bogumiła Skrzypczak
tym ostatnim akcentem zakończyliśmy ogromną parafię Goworowo
2. Zaręby pow.Przasnysz UMZ 1831-1834
indeksacja - Grzegorz Skoczek
3. Wąsewo UMZ 1830-1833
indeksacja - Jolanta Samborska
Nadal pracujemy nad indeksacją;
Andrzejewo, Brańszczyk, Czerwonka, Jelonki, /wespół z J.Ejzertem /, Prostyń, Pułtusk, Zaręby przasnyskie, Zuzela.
Pomoc - mile widziana. Zapraszamy.
Pozdrawiam.
Bogumiła.
Bogumiła.
-
Katarzyna_Baniak

Chętnie pomogę przy indeksacji! Najchętniej parafii Brańszczyk. Niestety, tylko przy aktach zapisanych po polsku.
Proszę o kontakt
Proszę o kontakt
- Skrzypczak_Bogumiła

Kasiu po nieudanej odpowiedzi przez "Genealogów" masz odpowiedź na maila.
Pozdrawiam.
Bogumiła.
Bogumiła.
Witam
Chcialam zgłosić, że w parafii Gąsewo rok 1902 brakuje fotografii aktów małżeństw Nr 16 i 17. (kartki się skleiły?). Prosiłabym o uzupełnienie.
Pozdrawiam
Viola
Chcialam zgłosić, że w parafii Gąsewo rok 1902 brakuje fotografii aktów małżeństw Nr 16 i 17. (kartki się skleiły?). Prosiłabym o uzupełnienie.
Pozdrawiam
Viola