Motylińska Józefa (Motyl, Motylewska), po mężu Dąbkowska

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Motylińska Józefa (Motyl, Motylewska), po mężu Dąbkowska

Post autor: Vasquez »

T: "Poszukuję pra...babci z okolic Włocławka"

Przez już wiele lat poszukiwań miałem małe 'genealogiczne szczęście' bo prędzej czy później znajdywałem swoich przodków w różnych parafiach - wielka w tym zasługa ludzi, którzy mi pomagali, indeksujących Genetekę i PTG, Archiwów Państwowych i Diecezjalnych i tak dalej. :)

Już jakiś czas temu natrafiłem może nie na ścianę (bo jestem pewny, że uda się coś znaleźć), ale na pewnego rodzaju białą plamę. A dotyczy to osoby żyjącej względnie niedawno (lata ok. 1844 - 1892), mojej prapraprababci.

Szukam jej aktu chrztu, ślubu lub zgonu - ale natrafiam na same problemy.

Józefa Motylińska (Motyl, Motylewska), po mężu Dąbkowska.

Pierwszą wzmiankę znalazłem dawno temu, znajdując we Włocławku akt
chrztu jej syna - Karola Dąbkowskiego w 1878r. Według tego aktu Józefa Dąbkowska z.d. Motylińska miała 34 lata - czyli urodziła się ok. 1844 roku.

Ślub Leopolda Dąbkowskiego i Józefy Motylińskiej odbył się zapewne przed 1878r. Na pewno nie we Włocławku. Na pewno też nie w Przedeczu, Chodeczu i Tłuchowie. Skąd te trzy miejscowości?

W 1844r. urodziła się w Łaniętach (parafia Chodecz) Józefa Motlińska, córka Stanisława i Eleonory z.d. Mirkowskiej Motlińskich. Taka informacja w Genetece. Ostrożnie założyłem możliwość, że to moja 3x prababcia. Parafia Przedecz jest niedaleko parafii Chodecz i osoby z tej rodziny często się tam rodzili i żenili. Z kolei w parafii Tłuchowo ważna informacja:

W 1893r. odbył się ślub Leopolda Dąbkowskiego i Marianny Zalewskiej. Wg tego aktu Leopold był wdowcem po Józefie Dąbkowskiej z.d. Motylińskiej, zmarłej 25 lipca 1892r.!

Jak się dowiedziałem, Józefa Dąbkowska z.d. Motylińska nie zmarła w 1892r. w żadnej z tych parafii: Włocławek, Tłuchowo, Chodecz, Przedecz. W tych miejscowościach nie odbył się również ślub pomiędzy Leopoldem Dąbkowskim a Józefą Motylińską w latach 1865-1878.

Zamiast szukania aktu ślubu pewnie łatwiej będzie z aktem zgonu. Ale jak go znaleźć? Najłatwiej... czyli parafia po parafii?

P.S.
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-printview ... rt-0.phtml - w tym temacie są wzmianki o rodzinie Motlińskich z Przedecza. Poszukująca ich Marzena niestety nie ma dalszych informacji o urodzonej w 1844r. Józefie.

* temat zmieniony przez moderatora
Ostatnio zmieniony czw 31 paź 2013, 15:35 przez Vasquez, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam,

Karol.
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Poszukuję pra...babci z okolic Włocławka

Post autor: Marynicz_Marcin »

Jeżeli aktu zgonu nie ma w parafii drugiego ślubu, to w alegatach powinien znajdować się wypis z tego aktu. Wtedy poznasz datę i miejsce zgonu pra..babci, być może miejsce urodzenia i rodziców. Wszystko zależy od wiedzy zgłaszających (pra..babcia zmarła stosunkowo młodo, więc mogliby nawet jeszcze żyć jej rodzice, ale oczywiście nie musieli. Jeżeli rodziny się znały, to zięć powinien znać swoich teściów i podać ich w akcie.. O ile był zgłaszającym).
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

Dzięki za odpowiedź. Tak właśnie myślałem, by szukać w Tłuchowie alegat - niestety takowych, wg bazy danych Pradziad - nie ma...

Wklejam akt ślubu Leopolda Dąbkowskiego i Marianny Zalewskiej 1893r. w Tłuchowie:

http://oi42.tinypic.com/2vb7sib.jpg

Jeśli miałem dobrze przetłumaczone, to znajduje się tu informacja o zgonie pierwszej żony Leopolda, Józefie z Motylińskich.

Z Archiwum Państwowego we Włocławku uzyskałem informację, iż we Włocławku i Tłuchowie nie było zgonu Józefy Dąbkowskiej w 1892r...

EDIT:
Oczywiście alegat, tak jak pisałem, nie ma w bazie danych Pradziad... ale mogą być w parafii, w Tłuchowie?
Pozdrawiam,

Karol.
Marynicz_Marcin

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Marynicz_Marcin »

Według bazy pradziad, jedyne dostępne alegata z parafii Wilamów pochodzą z lat 1851-1866 i znajdują się w AP w Łodzi. Jakiś czas temu udało mi się uzyskać kopie alegat do małżeństwa z 1822r. zawartego w Wilamowie. Pochodzą one z AP Konin, czyli tam, gdzie znajdują się księgi stanu cywilnego z tej parafii za dane lata (Wilamów został dziwnie rozdzielony na trzy Archiwa: AD Włocławek - to rozumiem, bo księgi też z XVIII wieku, ale księgi stanu cywilnego rozdzielono na AP Konin i AP Łódź).
Warto zapytać w AP Włocławek, czy mają alegata z roku 1893 z parafii Tłuchów.

W akcie podano jedynie datę zgonu Józefy, ale miejsca już nie.. :(
Pozdrawiam,
Marcin Marynicz

Zapraszam na mojego bloga genealogicznego :
http://przodkowieztamtychlat.blogspot.com/
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

No niestety, po dłuższej przerwie w temacie dostałem odpowiedź z AP we Włocłaku:
Archiwum Państwowe w Toruniu Oddział we Włocławku informuje, ze przeprowadziło poszukiwania aktu zgonu Józefy z Motylińskich Dabkowskiej. Przejrzano akta stanu cywilnego parafii rzymskokatolickich z 1892 roku: Tłuchowo, Włocławek, Mokowo, Skępe, Wielgie, Dobrzyń nad Wisłą, Lipno, Karnkowo, Chełmica, Szpetal Górny, Bobrowniki i Mazowsze. Nie odnaleziono jednak ww. dokumentu. Zaznaczamy, że w aktach Parafii Tłuchowo nie zachowały się alegaty do akt ślubów.
Więc cóż, wygląda że zmarła w zupełnie innej i bardziej 'przypadkowej' parafii (trochę ich pewnie jeszcze jest w regionie) albo nie zachował się owy wpis w ww. księgach...
Pozdrawiam,

Karol.
Vasquez

Sympatyk
Nowicjusz

O, to będzie akurat mój 200. post, jubileuszowy. :) I jaki pozytywny!

Chciałem otworzyć nowy temat, bo tak to przekaz może się 'zgubić'. Ale chyba to nie jest aż taki ważny powód do nowego tematu. ;)

Otóż BARDZO dziękuję osobie, która zajmuje się w Poczekalni Włocławkiem!

http://poczekalnia.genealodzy.pl/pliki/AP-Wloclawek/

W szczególności za stworzony indeks do Ksiąg Ludności Stałej m. Włocławka... Znalazłem tam wspomnianą Józefę. Pamiętając, że w takich księgach często wpisywano sporo informacji, z drzącym sercem poszukałem danego numeru '188'...

No a tam informacje, pominę te o liniach bocznych (dowiedziałem się o dwóch siostrach mojego prapradziadka). Co do prapraprababci jest informacja:

Agnieszka Józefa Dąbkowska z Motylińskich, rodzice: Antoni i Józefa z Pniewskich, data urodzenia 15 kwiecień 1844r., miejsce urodzenia: m. Brdów., p. włocławki, g. warszawska!

Więc jedna z głównych 'białych plam' została już 'pokonana'. :) Bardzo dziękuję!

EDIT:
A w Genetece i szukajwarchiwach jest oczywiście jej akt chrztu...
http://szukajwarchiwach.pl/54/731/0/6.1 ... FF3PNvsoAg
Nic tylko szukać dalej... :)

P.S.
...czego chyba w Brdowie nie doświadczę, bo prawdopodobnie nie byli stąd i ślad się urywa. :) Ale będzie ciekawie!
Pozdrawiam,

Karol.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”