Przez już wiele lat poszukiwań miałem małe 'genealogiczne szczęście' bo prędzej czy później znajdywałem swoich przodków w różnych parafiach - wielka w tym zasługa ludzi, którzy mi pomagali, indeksujących Genetekę i PTG, Archiwów Państwowych i Diecezjalnych i tak dalej.
Już jakiś czas temu natrafiłem może nie na ścianę (bo jestem pewny, że uda się coś znaleźć), ale na pewnego rodzaju białą plamę. A dotyczy to osoby żyjącej względnie niedawno (lata ok. 1844 - 1892), mojej prapraprababci.
Szukam jej aktu chrztu, ślubu lub zgonu - ale natrafiam na same problemy.
Józefa Motylińska (Motyl, Motylewska), po mężu Dąbkowska.
Pierwszą wzmiankę znalazłem dawno temu, znajdując we Włocławku akt
chrztu jej syna - Karola Dąbkowskiego w 1878r. Według tego aktu Józefa Dąbkowska z.d. Motylińska miała 34 lata - czyli urodziła się ok. 1844 roku.
Ślub Leopolda Dąbkowskiego i Józefy Motylińskiej odbył się zapewne przed 1878r. Na pewno nie we Włocławku. Na pewno też nie w Przedeczu, Chodeczu i Tłuchowie. Skąd te trzy miejscowości?
W 1844r. urodziła się w Łaniętach (parafia Chodecz) Józefa Motlińska, córka Stanisława i Eleonory z.d. Mirkowskiej Motlińskich. Taka informacja w Genetece. Ostrożnie założyłem możliwość, że to moja 3x prababcia. Parafia Przedecz jest niedaleko parafii Chodecz i osoby z tej rodziny często się tam rodzili i żenili. Z kolei w parafii Tłuchowo ważna informacja:
W 1893r. odbył się ślub Leopolda Dąbkowskiego i Marianny Zalewskiej. Wg tego aktu Leopold był wdowcem po Józefie Dąbkowskiej z.d. Motylińskiej, zmarłej 25 lipca 1892r.!
Jak się dowiedziałem, Józefa Dąbkowska z.d. Motylińska nie zmarła w 1892r. w żadnej z tych parafii: Włocławek, Tłuchowo, Chodecz, Przedecz. W tych miejscowościach nie odbył się również ślub pomiędzy Leopoldem Dąbkowskim a Józefą Motylińską w latach 1865-1878.
Zamiast szukania aktu ślubu pewnie łatwiej będzie z aktem zgonu. Ale jak go znaleźć? Najłatwiej... czyli parafia po parafii?
P.S.
http://genealodzy.pl/PNphpBB2-printview ... rt-0.phtml - w tym temacie są wzmianki o rodzinie Motlińskich z Przedecza. Poszukująca ich Marzena niestety nie ma dalszych informacji o urodzonej w 1844r. Józefie.
* temat zmieniony przez moderatora