Bardzo proszę o przetłumaczenie aktu urodzenia mojej 6 x prababci
link do zdjęcia:
http://picasaweb.google.com/jachtynet/Z ... 2828837778
rok: 1759 rok
numer aktu: 31
parafia: Piątek
ojciec: Stanisław Wielbiński
matka: Katarzyna Omelińska
imie nadane dziecku: Marianna Rozalia
tyle wiem będę wdzięczny za resztę Smile
szczególnie dokładną datę, chrzestnych, księdza i ew inne ciekawe informacje
z góry dziękuję
Prośba o tłumaczenie krótkiego aktu urodz. 1759 r. łacina
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
Dobry wieczór, to idzie tak -
Piątek. 1759, dnia 4 miesiąca września. Ja, Adam Brodowski M.A.P. ochrzciłem imieniem Marianna i Rozalia dziecię, córkę szanownych Stanisława i Katarzyny Wielbieńskich, ślubnych małżonków. Chrzestnymi byli sławetny Walenty Sieklicki, burmistrz miasta Piątku i Katarzyna Jasińska (?), wszyscy mieszczanie piątkowscy.
nie wiem jaki zgromadzenie księży misjonarzy posługiwało sie skrótem M.A.P., ale może to nie takie istotne; pozdrawiam, Robert
Piątek. 1759, dnia 4 miesiąca września. Ja, Adam Brodowski M.A.P. ochrzciłem imieniem Marianna i Rozalia dziecię, córkę szanownych Stanisława i Katarzyny Wielbieńskich, ślubnych małżonków. Chrzestnymi byli sławetny Walenty Sieklicki, burmistrz miasta Piątku i Katarzyna Jasińska (?), wszyscy mieszczanie piątkowscy.
nie wiem jaki zgromadzenie księży misjonarzy posługiwało sie skrótem M.A.P., ale może to nie takie istotne; pozdrawiam, Robert
- jarymi

Witam Robercie
Wielkie dzieki za pomoc,
skrót nie występuje u "wujka GOOGLE" nawet wśród zgromadzeń nieistniejących ale to na razie nieistotne.
Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam
Ryszard
Wielkie dzieki za pomoc,
skrót nie występuje u "wujka GOOGLE" nawet wśród zgromadzeń nieistniejących ale to na razie nieistotne.
Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam
Ryszard
Pozdrawiam Ryszard Jankielewicz
W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Biedrzycki , Sobolewski, (okolice Brzezin, Piotrkowa, Częstochowy) Mirosław (Lubelskie) , Stożek (Myślenice, Kraków), Jankielewicz, Stabeusz, Garbacz (Warszawa, Wilno, Kowno)
W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Biedrzycki , Sobolewski, (okolice Brzezin, Piotrkowa, Częstochowy) Mirosław (Lubelskie) , Stożek (Myślenice, Kraków), Jankielewicz, Stabeusz, Garbacz (Warszawa, Wilno, Kowno)
- kwroblewska

- Podziękował: 10 times
- Otrzymał podziękowania: 13 times
Tak sobie dumam,
Akt jest z par. Piątków, między M A P niema kropek na dole, tylko jakby takie rozdzielające litery, może był Mansjonarz Administrator Piątkowski
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mansjonarz
Może w księdze spotkasz wyjaśnienie przy innym akcie.
A chrzestna wg mnie to Katarzyna Jaxinska - Jaksinska
__
Krystyna
Akt jest z par. Piątków, między M A P niema kropek na dole, tylko jakby takie rozdzielające litery, może był Mansjonarz Administrator Piątkowski
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mansjonarz
Może w księdze spotkasz wyjaśnienie przy innym akcie.
A chrzestna wg mnie to Katarzyna Jaxinska - Jaksinska
__
Krystyna
- jarymi

Krysiu
Wielkie dzięki
Będę w Piątku, z rozmowy z obecnym proboszczem wiem, że kopie ksiąg są u niego na parafii !!!
Więc mam nadzieję, że może coś się wyjaśni, a może są jakieś zapiski dotyczące proboszczów tej parafii?
Jak coś się dowiem, to wiedzą się podzielę
Jeszcze raz wielkie dzięki i pozdrawiam serdecznie
Ryszard
Wielkie dzięki
Będę w Piątku, z rozmowy z obecnym proboszczem wiem, że kopie ksiąg są u niego na parafii !!!
Więc mam nadzieję, że może coś się wyjaśni, a może są jakieś zapiski dotyczące proboszczów tej parafii?
Jak coś się dowiem, to wiedzą się podzielę
Jeszcze raz wielkie dzięki i pozdrawiam serdecznie
Ryszard