Archiwum Diecezjalne w Płocku

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

anczarn

Sympatyk

Post autor: anczarn »

Witam
Nieaktualne ;)
Pozdrawiam
Anna
Ostatnio zmieniony wt 29 paź 2013, 19:37 przez anczarn, łącznie zmieniany 1 raz.
Bednarczyk_Kamil

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Bednarczyk_Kamil »

Proszę o pomoc jeszcze raz, ponieważ poprzednia osoba która zadeklarowała się mi pomóc nie daje znaków życia. Interesuje mnie jeden akt, ślub Adama Bednarczyka i Katarzyny Brzozowskiej który miał miejsce w 1861 roku w parafii Dzierżenin. Numer aktu ślubu to 23. Jeżeli ktoś będzie w AD Płock to bardzo proszę o zrobienie zdjęcia i przesłanie mi.
Pozdrawiam
Kamil Bednarczyk
Romanowski_Piotr

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Romanowski_Piotr »

Bednar pisze:Proszę o pomoc jeszcze raz, ponieważ poprzednia osoba która zadeklarowała się mi pomóc nie daje znaków życia. Interesuje mnie jeden akt, ślub Adama Bednarczyka i Katarzyny Brzozowskiej który miał miejsce w 1861 roku w parafii Dzierżenin. Numer aktu ślubu to 23. Jeżeli ktoś będzie w AD Płock to bardzo proszę o zrobienie zdjęcia i przesłanie mi.
Przesłałem zdjęcie mejlem.

pr
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

Czy płockie AD ma jakiś (obsługiwany na bieżąco) adres mailowy, ew. czy można skontaktowac się pod numerem telefonu innym niż 262 63 34? Na ten dzwonię już od kilku dni - bez efektu...
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Awatar użytkownika
Kaczmarczyk_Grzegorz

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Kaczmarczyk_Grzegorz »

Sztejdur_Jacek pisze:Do Grzegorz Kaczmarczyk:
Część tych osób jest w zasobach genetyki. Nawet są skany.
http://www.geneteka.genealodzy.pl/index ... p=gt&lang=

Pozdrawiam Jacek
Witam
Z Geneteki wszystkich "swoich" Kaczmarczyków mam już wynotowanych. Brakuje mi tylko dat urodzin męskich przodków. W aktach dostępnych w Genetece jest luka, w którą jak na złość idealnie się wpisują. Jak wynika z moich obliczeń, np. Kacper Kaczmarczyk ur. się w 1850, ale dzięki uprzejmości Piotra wiem, że tego rocznika nie wydają ze względu na stan (nadpalenia itp.). Stąd właśnie moja prośba o księgi Status Animarum, w których powinny być zawarte daty urodzenia obojga rodziców i ich dzieci.

Pozdrawiam
Grzegorz
winnicka

Sympatyk

Post autor: winnicka »

Witam, przeglądających akta metrykalne parafii Pniewo proszę o odszukanie aktu urodzenia Michała Franciszka Tarnowskiego ur. W 1818 lub 1819 we wsi Wypychy, syna Stanisława i Katarzyny z Fijewskich oraz aktu zgonu Stanisława Tarnowskiego ok. 1867 r parafia Pniewo. Będę wdzięczna za każda pomoc. Pozdrawiam Anna.
Awatar użytkownika
piotr_nojszewski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: piotr_nojszewski »

Witam,
będę zobowiązany gdyby ktoś bywajacy w AD Płock mógł mi przesłać jeden akt ślubu z parafii Nasielsk
rok 1850 akt 1 Jan Osiński Anna Zaborowska par Nasielsk

Niestety ten rocznik jest tylko w AD.

pozdrawiam serecznie
Piotr

Juz nieaktualne. Wielkie dzięki dla DanutyP.

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony śr 06 lis 2013, 20:46 przez piotr_nojszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
Witold_Witkowski

Sympatyk

Post autor: Witold_Witkowski »

Ponowię swoją prośbę, bo może ktoś w najbliższym czasie będzie w AP.

Chodzi tylko o 1 akt.

Dane aktu urodzenia: nazwisko Witkowski Konstanty, rok 1869, akt numer 61, parafia Daniszewo, miejscowość Worowice.

Jeśli ktoś bedzie mógł w trakcie swojej wizyty w AD Płock zrobić zdjęcie aktu urodzenia/chrztu mojego pradziadka, to bedę bardzo zobowiązany. Planowałem sam jechać, ale nie mogą wziąc urlopu i jeszcze do tego te 200 km...
Mój pradziadek urodził się z panny niezamężnej i dlatego zależy mi na dokładnym zdjęciu, łącznie z marginesami i wszystkimi możliwymi miejscami, gdzie proboszcz mógł zrobić stosowną notakę (uzywając nawet jakichś skrótów) dzięki której moznaby stwierdzić cokolwiek na temat ojca.
Z góry dziękuję.
Awatar użytkownika
Michał_Fronczak

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Michał_Fronczak »

Witam,
Dziękuję bardzo Pani Danucie za zrobienie zdjęcia aktu ślubu Wojciecha Chojnackiego i Magdaleny Wesołowskiej (akt 7, 1851, Nasielsk).

Pozdrawiam
Michał
Ostatnio zmieniony śr 06 lis 2013, 09:54 przez Michał_Fronczak, łącznie zmieniany 1 raz.
Marszycki

Sympatyk

Post autor: Marszycki »

Witam
Ja bardzo proszę o sprawdzenie mi rodziców
1815 28 Wincenty Szednicki Zambski
Stefan
Awatar użytkownika
Grażyna_Przybysz

Członek PTG
Legenda

Post autor: Grażyna_Przybysz »

Witam,
Proszę o zrobienie kopii aktu małżeństwa
1853/54 Antoni Pocztarski i Paulina Głogowska. Goworowo
Z góry dziękuję.
Grażyna P.
Awatar użytkownika
alan.madej

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: alan.madej »

Witam serdecznie,
moje poszukiwania ruszyły z miejsca dzięki pomocy MonikiMaru. Niestety w ciągu najbliższych kilku miesięcy nie mam możliwości wybrać się do AD w Płocku. Dlatego teraz ja mam ogromną prośbę o zdjęcie dokumentu małżeństwa moich pra pra pra dziadków: Franciszka Lewandowskiego i Konstancji Wiadrowskiej z parafii Orszymowo 27/1841.

Razem z pra pra pra babcią jest pochowany Władysław Wiadrowski. Jeżeli będzie na to chwila czasu, to bardzo proszę również o świadectwa urodzenia rodzeństwa:
Władysław Wiadrowski - parafia Orszymowo 66/1842
Feliksa Rozalia Wiadrowska - parafia Orszymowo 56/1844

Z góry dziękuję za pomoc i obiecuję najpóźniej w okresie wakacyjnym odwdzięczyć się całodniową wyprawą do AD w Płocku żeby użyczyć swojego czasu innym poszukującym.

Pozdrawiam,
Alan
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

Alanie, Orszymowo w podanych przez Ciebie rocznikach, jest również dostępne w Archiwum Państwowym w Płocku - napisz do nich emaila to dostaniesz skany na swoją skrzynkę pocztową. Kontakt z AP jest bezbolesny, bezproblemowy i możliwy przez internet. Czym się właśnie różni od AD. Obrazek
Zauważ, że inni proszący o pomoc w tym wątku (a przynajmniej większość), nie mają możliwości skorzystania z Archiwów Państwowych w swoich poszukiwaniach.
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
Steamroller_Fly

Sympatyk
Legenda

Post autor: Steamroller_Fly »

Witam,
Proszę o zrobienie zdjęć aktów:
- urodzenia z parafii Szelków rok 1809 karta 34 Salomea Sakowska
- małżeństwa z parafii Wrona (płoński) 1814 - Mateusz Ostrowski - Katarzyna Strzygowska
- małżeństwa z parafii Wrona (płoński) 1808 - Mateusz Ostrowski - Franciszka ?
oraz o odszukanie aktu urodzenia Kazimierza Czaplickiego z około 1812 roku we wsi Rybienko parafii Wyszków
Za wszelką pomoc serdeczne dzięki.
Radek
Awatar użytkownika
alan.madej

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: alan.madej »

Bea pisze:Alanie, Orszymowo w podanych przez Ciebie rocznikach, jest również dostępne w Archiwum Państwowym w Płocku - napisz do nich emaila to dostaniesz skany na swoją skrzynkę pocztową. Kontakt z AP jest bezbolesny, bezproblemowy i możliwy przez internet. Czym się właśnie różni od AD. Obrazek
Zauważ, że inni proszący o pomoc w tym wątku (a przynajmniej większość), nie mają możliwości skorzystania z Archiwów Państwowych w swoich poszukiwaniach.
Dziękuję za uwagę. Stosowny mail już wysłany. Czekam na odpowiedź. :-]
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”