Eysmund Kazimierz (1795-1861)

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

P.Eysmont

Sympatyk

Eysmund Kazimierz (1795-1861)

Post autor: P.Eysmont »

T:"Poszukuję ludzi związanych z Kazimierz Eysmund(1795-1861)"

Witam

Problem jest następujący:

Kazimierz Eysmund(Eysmont) urodził się w 1795 r w województwie augustowskim(guberni augustowskiej) jako potomek Eysymontów grodzienskich.

Wiem, że mieszkał w Puławach(Nowej aleksandrii) i był Rusznikarzem.

w 1848 roku wziął ślub z Magdalena z Witkowskich Eysmont(ur 1825-1890), i miał z nią syna Kazimierza Eysmonta(mojego pra pra dziada ur 1848-1912), mógł mieć jeszcze jednego syna A.Ejsmonta(posiadam jedno zdjecie z 1864 roku).

Problem odnośnie Kazimierza Eysmunda jejst następujący, jeżeli wziął ślub w 1848 roku(miał 53 lata) z Magdalena Witkowska(miała 23lata), więc jak mniemam musiał mieć wcześniej inne żony i być może jakiś synów, córki.

Więc jeżeli ktoś kto to czyta ma jakiś związek z ww historią to prosze o kontakt ;)

pozdrawiam i na koniec dodaję akt zgonu Kazimierza Eysmunda

Akt zgonu Kazimierz Eysmunda 1861

Nr 5. Nowa Aleksandria. Eysmund Kazimierz. Działo się we wsi Włostowicach 17 stycznia 1861 roku, o godzinie 3 po południu. Stawili się Jakub Cyman, Stolarz, lat 31 liczący i Tadeusz Krysek, Nauczyciel Szkoły Elementarnej, lat 56 mający, obydwaj w Nowej Aleksandrii zamieszkali, i oświadczyli iż dnia 15 stycznia bieżącego roku, o godzinie 3 z rana, umarł w Nowej Aleksandrii Eysmund Kazimierz, Rusznikarz, lat 66 liczący, w Nowej Aleksandrii zamieszkały, urodzony w Guberni Augustowskiej, z Imion Rodziców świadkom niewiadomych, pozostawiwszy po sobie owdowiałą Żonę Magdalenę z Witkowskich Eysmund. Po przekonaniu się naocznem o Zejściu Kazimierza Eysmunda, Akt ten stawającym świadkom odczytaliśmy i podpisaliśmy.

Ks. Kazimierz Słowiński, proboszcz i Urzędnik Stanu Cywilnego

Jakob Cyman

Tadeusz Krystek
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witam,

w Puławskim Słowniku Biograficznym, t.1 autorstwa Heleny Mącznik, znajduje się biogram Kazimierza Ejsmonta o następującej treści:

"EJSMONT (Eysmond, Eysmund, Eysmont) Kazimierz (ok. 1795-1861) rusznikarz. Ur. w guberni augustowskiej, s. Ignacego i Anny. W Puławach notowany od 1832, kiedy to żeni się z Marianną z Nowickich Kłopotowską, wdową l. 34. W 1848 żeni się ponownie z Magdaleną Witkowską, panną l. 24 c. Antoniego i Marianny. Z tego związku są dzieci urodzone w Puławach: Kazimierz (1847-1912) przedślubny?, Antoni (1849-?), Władysław (1854-?). Kazimierz zmarł w Puławach 11 stycznia 1861, w akcie zgonu zapisany jako Eysmunt."

Pozdrawiam
Aneta
P.Eysmont

Sympatyk

Kocham Panią :D
jestem przeszczęśliwy :D
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Z tych dzieci Władysław umiera w wieku 9 lat akt 108/1863 Włostowice (info z regestrów Lubelskich Korzeni).
W latach 1894-1904 we wsi Rososz, parafii Ryki, fabrykantowi pieców kaflowych Piotrowi Ejsmundowi rodzą się dzieci, z wieku wynika że Piotr urodzony około 1859/60. Być może tylko zbieżność nazwiska, ale kto wie, czy to nie ostatnie z dzieci Kazimierza lub już wnuk?
Podczas budowy twierdzy Iwangorod (dziś Dęblin) sporo rzemieślników osiedliło się w okolicy budowanej twierdzy, właśnie z guberni Augustowskiej oraz okolic Zamościa. 1832 to jednak nieco za wcześnie, twierdzę zaczęto budować dopiero w latach czterdziestych, być może jednak Kazimierz brał jakiś udział w jej wyposażeniu i ściąganiu znajomych ze swoich okolic?
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
P.Eysmont

Sympatyk

Generalnie to ja raczkuję w genealogii, metodą prób i błędów udaję mi się do czegoś dojść, w tym wszystkim najbardziej pomógł mi jeden mój znajomy dzięki któremu dowiedziałem się, że moj pra dziad miał starszego brata i 2 dni temu udało mi się znaleźć jego grób i przyokazji grób mojej pra pra pra babki Magdaleny witkowskiej.

To troszkę działa jak narkotyk chcę jeszcze dalej i dalej dojść, nie chce żeby te osoby pozostały zapomniane.

Dziękuję za informację napewno wezmę je pod uwagę w szukaniu powiązań :)
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 7 times

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Cieszę się, że mogłam pomóc :)
Polecam:
http://lubgens.eu/portal.php

Pozdrawiam
Aneta