Dyspensa, jak odnaleźć ?

Pomoc w poszukiwaniach informacji

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Joanna_Lewicka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Joanna_Lewicka »

Bożenno,
tak właśnie zamierzam zrobić. Ślub miał miejsce w 1838 roku w Warszawie u Św. Andrzeja, państwo młodzi byli spokrewnieni w III stopniu i nosili takie same nazwiska (Orzeł), a ja bardzo liczę na uzyskanie szczegółów, pozwalających na połączenie dwóch gałązek mojego drzewka. Dam znać, jeśli mi się uda :) .
Druga sprawa (dyspensa od ostatnich zapowiedzi) jest dla mnie mniej ważna i traktuję ją jako ciekawostkę, ale to nie kwestia ani Wielkiego Postu (początek października), ani dziecka (urodziło się półtora roku później) :D
Przy okazji do Martyny: czy może trafiłaś na jakieś biograficzne informacje o przodkach biskupa Zdzitowieckiego? Tak się śmiesznie składa, że on chyba jest spowinowacony z moimi przodkami i też szukam "ostatniego ogniwa" - ha, ha, ha.
Pozdrawiam-
Joanna
Bryś_Martyna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bryś_Martyna »

Nie, niestety nie wiem nic o przodkach biskupa, szukałam tylko informacji nt. posługi :)
Pozdrawiam
Martyna

http://zytniowjelonki.blogspot.com/
Szukam aktu małżeństwa Andrzeja Brysia z Dorotą Michniewską/Kubacką/Mrówką, 1829-1831.
Joanna_Lewicka

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Joanna_Lewicka »

Dzięki za odpowiedź, Martyno.
To teraz szukamy próśb naszych przodków w sprawie dyspensy :) .
Pozdrawiam-
Joanna
Sroczyński_Włodzimierz

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

we właściwym archiwum diecezjalnym -jeśli się zachowała
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Jak odnaleźć daną dyspensę?

Post autor: Bozenna »

Mariusz,
Przeanalizuj dobrze ten akt slubu. Zle go spisales.
Piszesz ... "malzenstwo to poprzedzily 3 zapowiedzi"..., a nastepnie..."od trzeciej zas ustalona zostala Dyspensa"...
Powinno byc ..."2 zapowiedzi"...
Dyspensa dotyczyla wlasnie zwolnienia od trzeciej zapowiedzi.

Dyspense, jesli sie zachowala, odnajdziesz w archiwum diecezjalnym, do ktorego nalezal wtedy Bogdanow. Pewnie AD Lodz.
Dyspensa to tylko formularz. Trzeba szukac "prosby o dyspense", a nie samej dyspensy, ktora nic nie wnosi do dalszych poszukiwan. Dyspensa od trzeciej zapowiedzi to dokument kompletnie nieinteresujacy. Nie warto go szukac.

Prosba o dyspense od stopnia pokrewienstwa jest ciekawym dokumentem, ale w akcie slubu musi byc napisane "udzielona dyspensa od X stopnia pokrewienstwa". W prosbie o taka dyspense mozna znalesc nawet drzewo genealogiczne rodziny.
Serdecznosci,
Bozenna
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Mariusz,
Mam, mam przodka ze Slaska, ale tez nie wiem gdzie i jak go szukac. Nie mam nawet konkretnego miejsca.
Urodzil sie w 1765 roku. Imiona i nazwisko typowo pruskie (Ferdynand Traugott Liebericht Beyer). Z zawody byl lekarzem, z wyznania luterianem. W akcie chrztu jego corki z 1807-ego roku jest wpisany jako ... "pochodzil ze Slaska"...
Jestem bezradna. jak cos znajdziesz, daj mi znac.
Serdecznosci,
Bozenna
Wiktor_Witek

Sympatyk

Post autor: Wiktor_Witek »

a wiesz, gdzie studiował? może tą drogą?

Pozdrowienia

Wiktor
Awatar użytkownika
kwroblewska

Sympatyk
Ekspert
Podziękował: 5 times
Otrzymał podziękowania: 5 times

Re: Jak odnaleźć daną dyspensę?

Post autor: kwroblewska »

Bozenna pisze: Dyspense, jesli sie zachowala, odnajdziesz w archiwum diecezjalnym, do ktorego nalezal wtedy Bogdanow. Pewnie AD Lodz.
Parafia Bogdanów podlega pod AA w Częstochowie.

___
Krystyna
geomorfina

Sympatyk

Gdzie szukać zgody biskupa na ślub?

Post autor: geomorfina »

Hej
Jak w temacie - czy taka zgoda powinna być w parafii, gdzie zawierany był związek małżeński czy możne w archiwum diecezjalnym?
Czy w takiej zgodzie na ślub powinna znajdować się przyczyna wydania zgody? W moim przypadku - stopień pokrewieństwa narzeczonych.
Mój dziadek i babcia dostali taką zgodę, ich dzieciom wydaje się które gałęzie rodów był spokrewnione, niestety nie możemy dojść do tego poprzez jakie konkretnie osoby, a w moim drzewie nie dotarłam do połączenia rodzin dziadka i babci. Prawdopodobnie byli kuzynostwem poprzez rodziny swoich matek.
Chciałabym dotrzeć do połączenia rodzin w drzewie i stąd moje pytanie - czy taka informacja może byc zawarta w zgodzie biskupa? No i właśnie gdzie owej zgody szukać :)
Z góry dziękuję za podpowiedzi,
Asia
dpawlak

Nieaktywny

Re: Gdzie szukać zgody biskupa na ślub?

Post autor: dpawlak »

geomorfina pisze:czy taka zgoda powinna być w parafii, gdzie zawierany był związek małżeński czy możne w archiwum diecezjalnym?
Ani tu, ani tu. Zgoda biskupa, zwana dyspensą, powinna być w alegatach/załącznikach do ślubu, czyli w aktach cywilnych, które wędrowały do AP nie do AD. Chyba, że jakąś kopię tej zgody zarchiwizowano też w kurii.
Czy w takiej zgodzie na ślub powinna znajdować się przyczyna wydania zgody? W moim przypadku - stopień pokrewieństwa narzeczonych.
Stopień pokrewieństwa, tak. Poprzez które dokładnie osoby, nie.

Natomiast taki opis, czasem nawet w postaci minidrzewka, zawierano we wniosku do biskupa o wydanie dyspensy. Takie wnioski można znaleźć w aktach konsystorza w archiwum diecezjalnym, o ile się zachowały. Oczywiście w AD tej diecezji, pod którą podlegała parafia, w czasach wydawania dyspensy.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Re: Gdzie szukać zgody biskupa na ślub?

Darek dobrze wytlumaczyl, ale skomplikowanie.
Prostymi slowami:
1. w aneksach do slubu bedzie tylko dyspensa, a to nic nie wnosi do dalszych poszukiwan.
2. trzeba szukac prosby o dyspense. W tej prosbie bedzie drzewko, albo opis pokrewienstwa.
3. sama dyspensa to tylko formularz bez zadnych informacji dotyczacych nowozaslubionych
4. prosba o dyspense powinna byc w AA lub w AD, do ktorego nalezala parafia slubu.
5. w akcie slubu powinien byc numer dyspensy i data wydania.
Pozdrowienia,
Bozenna
Ostatnio zmieniony sob 02 lis 2013, 19:50 przez Bozenna, łącznie zmieniany 1 raz.
geomorfina

Sympatyk

Post autor: geomorfina »

Dziękuję bardzo :)
Czyli jednak czeka mnie wycieczka do Pelplina.
Zacznę jednak od AP w Bydgoszczy, bo to bez wycieczki :)
Jeszcze raz dziękuję i zabieram się do "kopania":)
Pozdrawiam,
Asia
JOANNAGAWECKA

Sympatyk

Sąd Kościelny udzielił dyspensy

Post autor: JOANNAGAWECKA »

Witam

W akcie małżeńskim - 1892 rok, Bieliny Kapitulne - jest wpis "Przeszkoda pokrewieństwa - Sąd Kościelny udzielił dyspensy w b.r nr 277".
Mam pytanie, czy jest możliwość odszukania tego dokumentu.
Z opowieści rodzinnych nie wynika aby małżonkowie byli blisko spokrewnieni (może nikt już tego nie pamięta, małżeństwo trwało 1,5 roku), w dokumentach i metrykach także nie mogę doszukać się tak bliskiego pokrewieństwa, aby Kościół musiał udzielić dyspensy

Pozdrawiam

Joanna
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

Szukałbym w odpowiednim Archiwum Diecezjalnym (w aktach wymienionego sądu) - ale nie tylko samej dyspensy ale także "prośby o nią" (lub podobnego w przesłaniu dokumentu). Dyspensa jak dyspensa - może być napisane (w dużym skrócie) - "udzielam" - wtedy nic nowego ponad to co już wiesz się nie dowiesz (tzn że udzielono dyspensy). W prośbie powinien być powód i szczegółowy opis sytuacji w wyniku której taka potrzeba wystąpiła.

Tyle wiem z tego co sam przeczytałem, rozpracowanie osobiście pierwszej dyspensy jeszcze przede mną, ale napewno zaraz pojawi się tu ktoś komu sprawa nie jest obca i wyłoży temat z detalami.
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
mmaziarski

Sympatyk
Tytan

Post autor: mmaziarski »

Być może dyspensa dotyczyła zawarcia małżeństwa z żoną zmarłego brata.

Mieczysław
MMaziarski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję zasobów, informacji”