Witam,
chciałabym odnaleźć więcej konkretnych informacji nt ewakuacji niemieckiej ludności z GG. Interesuje mnie jedynie ten region z powodu relacji mojego dziadka. Gdzie można odnaleźć dokładną nazwę tej akcji oraz opis - kto tym kierował i w jaki sposób się to odbywało? Streszczę przy tym jego historię.
Do 1945 roku rodzina mieszkała w małej miejscowości pod Krakowem. Prababka była Niemką, zresztą oddaną ideologii nazistowskiej, pomimo mieszanego małżeństwa (muszę jednak podkreślić, że w tym czasie była już wdową). Pewnej nocy 1945 roku (podobno na parę dni przed wkroczeniem Armii Czerwonej do Krakowa) do drzwi zapukali SSmani z informacją o ewakuacji i z poleceniem spakowania jedynie niezbędnych rzeczy. Dziadek zapamiętał charakterystyczne umundurowanie oraz ciemny samochód, którym zostali zawiezieni na dworzec kolejowy. Tam mój dziadek wraz ze swoim siostrzeńcem jako dzieci dostali tabliczki na szyję z imieniem, nazwiskiem, wiekiem oraz miejscem pochodzenia. Jechali pociągiem wyruszającym z Krakowa przez parę dni; twierdził, że była to trasa wiodąca przez Czechy. Potem, na postoju w austriackim Linz, dzieci bawiły się w polach otaczających stację, kiedy nagle nadleciały alianckie samoloty i wszystkie cywilne wagony stanęły w ogniu wraz ze stacją kolejową. Przeżyło jedynie ok. 80 dzieci bawiących się w oddaleniu od pociągu, w tym mój dziadek i jego siostrzeniec. Po jakimś czasie przybyły tam oddziały wojskowe ewakuując te dzieci z miejsca wydarzeń. Ostatecznie trafili do bawarskiego domu dziecka, z którego jakimś cudem uciekli dostając się do Polski, 2 lata po wspomnianych wydarzeniach.
Chciałabym powiązać tę historię z faktami historycznymi, gdyż na razie nie mam żadnych dowodów na jej prawdziwość.
Stąd prosiłabym o podanie książek lub stron, ew. wykazanie się wiedzą w tym temacie, która mogłaby pomóc w rozwiązaniu zagadki.
Joanna
Ewakuacja ludności niemieckiej z terenów GG
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
-
randomfailure

-
randomfailure

-
randomfailure

Na przykład tu:randomfailure pisze:Bardzo dziękuję, Michale. Mogę prosić o źródło tej informacji? Próbowałam samodzielnie poszukiwać wzmianek na ten temat, jednak jedyne co udało mi się odnaleźć to opis Oil Campaign oraz pojedyncze linijki na temat nalotu w 1945, bardzo mgliste i niejasne.
Pozdrawiam serdecznie,
Joanna
http://www.milhist.net/usaaf/mto45.html