Konsultacje - czy wymienione osoby są rodzeństwem?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

geomorfina

Sympatyk

Post autor: geomorfina »

Witam
Mam zagwozdkę. Poszukując informacji o prapraprababci Marjannie Stachowicz (/Stachowskiej) zrobiłam prawdopodbną listę jej rodzeństwa. Problem jest taki, że każde z dzieci ma nieco inne nazwisko matki, ale śmiem przypuszczać, że chodzi o tę samą osobę.
Rodzeństwo wg mnie:
Ludwicus, ur. 1821r., Bysław, ojciec: Petrus Stachowicz, matka: Anna Miraiewska/Miracewska?

Andreas, ur. 1823r., Bysław, ojciec: Petrus Stachowicz, matka: Anna Miraszewicowna

Marianna Anna, ur. 1826r., Drzycim, ojciec: Petrus Stachowicz, matka: Anna ?wicz

Felix, ur. 1828r., Drzycim, ojciec: Petrus Stachowicz, matka: Anna ?oszewska

Laurentius, ur. 1831r., Drzycim, ojciec: Petrus Stachowicz, Anna Raszkowska

Bardzo proszę o konsultacje, obawiam się czy moje założenie, że to rodzeństwo nie jest zbyt optymistyczne :)
Pozdrawiam
Asia
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Asiu,
Bardzo duza szansa, ze jest to rodzenstwo. Imie matki sie zachowalo, jedynie jej nazwisko sie waha. To nie jest niczym wyjatkowym. Imiona i nazwiska, szczegolnie kobiet byly spisywane, powiedzmy grzecznie, byle jak.
Pozdrowienia,
Bozenna
Węgrzyn_Ania

Sympatyk

Post autor: Węgrzyn_Ania »

Już tak miałam, że prababcia raz była Okrasa, inny akt i już Okraszewska,a potem znowu Okrasa. Inna miała dziewięcioro dzieci i kilka razy jej nazwisko było prawidłowe, a kilka razy w różnych odmianach przekręcone, Dopóki nie ma się pewności trzeba szukać innych aktów np, ślubu aby upewnić się czy to tylko nieuwaga piszącego akt, czy może występują różne osoby. Cierpliwość i skrupulatność to podstawa genealogi.
Pozdrawiam Ania

Skap Chawłowscy Kamińscy Zień Popowicz Przybylscy Jakubowscy Dworzyńscy Moch Sawicz Wrześniewscy Milczarek Łuczkowscy Moch Ciurapińscy Godlewscy Mączyńscy Okraszewscy Pampuch Malonek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”