Proszę o pomoc w identyfikacji kobiety ze zdjęcia

Pomoc w odczytaniu starych fotografii.. Galerie zdjęć; Jak zrobić zdjęcie dokumentów: Księgi metrykalne, mikrofilmy ; Poradnik.., sprzęt fotograficzny...

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Post autor: jakozak »

Znalazłam w zdjęciach Mamy na kopercie z adnotacją 'Rodzina" takie zdjęcie. Nigdy wcześniej go nie widziałam

https://plus.google.com/photos/11590911 ... 6909236754

Podejrzewam, że jest to zdjęcie kobiety urodzonej w 1845 roku w Rawie Mazowieckiej. Zdjęcie mogło być robione w Rawie, Tomaszowie, Łodzi lub Radomiu.

Podejrzewam, że to jest ta sama kobieta, co na zdjęciu obok.

Dla porównania daję jeszcze jedno zdjęcie: jej mąż, ona młoda i ona stara.

Umieszczam też zdjęcie męża. Może co się wykluje? :-)

Czy mam rację, czy coś może się nie zgadza?
Lata, strój, wiek.

Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony pn 04 lis 2013, 15:35 przez jakozak, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Bozenna »

Jola,
Kiedy probuje otworzyc zdjecie, za kazdym razem otwiera mi sie caly album ze wszystkimi zdjeciami na raz.
Nie wiadomo o ktore zdjecie Ci chodzi.
Czy to normalne ?
Pozdrowienia,
Bozenna
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Elgro. Zmieniłam. Stworzyłam nowy album tylko z tymi zdjęciami. Zmieniłam też post górny. Już widać?
Ostatnio zmieniony pn 04 lis 2013, 15:36 przez jakozak, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
teresa_kluba

Sympatyk

Post autor: teresa_kluba »

Jolu,
Uderzające podobieństwo młodszej kobiety ze zdjęcia do tej starszej. Ale też podobieństwo rysów żony (zidentyfikowanej starszej kobiety) do rysów twarzy jej męża. Z wiekiem rysy twarzy uległy wyostrzeniu, pojawiły się bruzdy na twarzy starszej w miejscach gdzie ledwie ich zarys występuje na twarzy młodszej. Ale proporcje twarzy chyba aż tak się nie zmieniają. Wydaje się, że młodsza kobieta ma chyba (to może być tylko wynikiem innego ustawienia twarzy do fotografii i stąd taki skrót) trochę inne proporcje brody niż ta starsza oraz zarys szczęki i małżowiny uszu bardziej podobny do mężczyzny niż do starszej kobiety. Jeśli nie ma innych, dla porównania, zdjęć to rzeczywiście trudno powiedzieć, porównując te dwa, czy to jest ta sama osoba w młodości i później. Podobieństw tak wiele (że nie ma potrzeby ich wymieniać) a jednak wątpliwość pozostaje. Czy to ta starsza czy też może jej córka? Ubiór kobiet, jak dla mnie nie do odczytania, taki ponadczasowy, tym bardziej, ze młodsza ma na sobie dodatkowe okrycie – płaszcz? Narzutkę? . Zwracają uwagę fryzury u jednej i drugiej, tu i tu loki czy fale starannie układane przy pomocy narzędzi. Sposób układania włosów jest jakby jednakowy u obu, choć stosowny do wieku kobiet. Może datowanie zdjęć dałoby się przeprowadzić analizując materiał fotograficzny (papier, kartonik, jakość, grubość i co tam jeszcze się da ) na jakim wykonano odbitki. Jeśli fotografia starszej kobiety byłaby wykonana na materiale w czasie zbliżonym do materiału-papieru fotografii młodszej, skłoniłabym się do tego, ze to matka i córka. Jeśli nie, to może być ta sama osoba. Czy para małżonków ze zdjęcia miała córkę?

Bożenno, kliknij w całym tym albumie, który się otwiera na ostatnie w dole po prawej potrójne zdjecie, to to.

Pozdrawiam
Teresa
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz
Otrzymał podziękowania: 1 time

Post autor: Bozenna »

Acha ! Dzieki !
Pozdrawiam,
Bozenna
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Para miała 5 co najmniej córek. Jedna z nich to moja prababcia i to nie jest ona. Na pewno. Innych nie znam. Tylko zastanawiam się po co moja babcia miałaby przez wszystkie zawieruchy wojenne i inne zdarzenia życiowe trzymać zdjęcie swojej nielubianej wrednej ciotki (bo to mogła by być tylko jeszcze ona), skoro razem ze mną lat temu... trzydzieści wyrzucała wszystkie niepotrzebne zdjęcia.
Jak ja byłam wtedy młoda głupia, że ich gdzieś nie schowałam. Darłam razem z nią. :-(

Ta osoba na zdjęciu ma lat... czterdzieści?
To musiałby być zatem albo rok 1885, albo 1915
Pozdrowienia. Jola Kozak
Awatar użytkownika
magda_lena

Sympatyk
Legenda

Post autor: magda_lena »

Jolu, teraz ten album chyba jest prywatny, bo się wcale nie otwiera - mam komunikat "nie masz uprawnień do oglądania".
Przedtem (przed zmianą) patrzyłam na te zdjęcia, i też mi się nasunęło, że to matka i córka.

P.S.
Ja była jeszcze bardziej głupia :( Otóż nastolatką będąc, patrzyłam z usmiechem jak zdjęcia ... zjada mój pies :oops:
Pozdrawiam, Magdalena
teresa_kluba

Sympatyk

Post autor: teresa_kluba »

Jolu,

Młodszej zdjęcie wydaje się być na kartoniku. Czyli wcześniejsze. Jaki to kartonik czy cienki czy gruby itp., oceń to. Tu trochę podpowiedzi o datowaniu zdjęć. http://bialystok.kolekcjonerski.com.pl/ ... de-visite/
W jakim wieku są kobiety? Młodsza nie podlotek, ale młoda, może mieć od 20 do 35 lat? Uważasz, że to ona ma lat 40? Starsza wygląda mi na wiek 50-60 lat. Twoją dedukcję, że zachowane zdjęcie młodszej jest tylko dlatego, że to pra-pra-babcia, może potwierdzić… kartonik. Jeśli i biały i cienki, to może jest z lat ok. 1880. Się by zgadzało :D Starszej zdjecie byłoby wtedy z lat ok. 1905?
Jeśli to jednak córka pra-pra-babci, nielubiana ciotka, zachowano zdjęcie… bo ładne?

Pozdrawiam
Teresa

PS. Do niedawna nie miałam żadnych zdjęć z tak dalej przeszłości. Niedawno otrzymałam jedno, jedyne, w które sie wpatruję, choć do końca nie wiem jeszcze czy na zdjęciu są właśnie "moi" , ale jest to zdjęcie przynajmniej z czasu i miejsca, gdzie "moi" żyli i dotyczy ludzi o tym samym nazwisku.
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Oba zdjęcia są na cieniutkim papierze fotograficznym. Takim normalnym. Zdjęcie tej starszej - Pauliny z Pakielewiczów Chrzanowskiej - i jej męża to na pewno po roku 1900. Ona zmarła w 1922 roku w Radomiu w wieku 77 lat. Pieczęć na tym zdjęciu (ledwo widoczna) jest po niemiecku.
Zdjęcie młodszej wygląda z tyłu jak ucięta pocztówka: kreska pośrodku i jakiś numer na dole. Gdyby to była młodsza, czyli córka, czyli z pewnością Zofia Chrzanowska po mężu Jelińska - skoro myślicie, że ma około trzydziestki to musiałby być rok około 1906.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Tajemnicze zdjęcie

Czy ktoś przypadkiem kojarzy takie zdjęcie?
https://plus.google.com/photos/11590911 ... 6909236754

Proszę przeczytać opis przy zdjęciu.
Pozdrowienia. Jola Kozak
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotografie, Galerie zdjęć, Jak fotografować dokumenty”