Problem z ustaleniem rodziców Prababci

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Post autor: dorocik133 »

Witam!
Mam koleją zagwozdkę genealogiczną i nie potrafię w rozsądny sposób jej ugryźć. Chodzi mi mianowicie o ustalenie rodziców LUDWIKI, która była żoną LUDWIKA ŻERKOWSKIEGO.

Gdzie się urodził Ludwik nie mam bladego pojęcia, ale na pewno była to Wielkopolska, lecz zabór raczej rosyjski. Szacowany rok urodzin to 1831. Za żonę pojął Ludwikę i tu się zaczynają schodki.
Około 1851 roku rodzi się Julianna (aktu urodzenia nie mam), w akcie ślubu której jest informacja, że rodzicami są Ludwik i Ludwika z Kubów, a młoda urodzona w Bieniszewie. Owszem w Bieniszewie występuje to nazwisko, a w pobliskich Bielawach mieszka para Ludwik Żerkowski i Ludwika Jakubowska (to mogłoby tłumaczyć późniejsze "z Kubów"), którym w 1855 rodzi się a w 1859 umiera dziecko.
Wiemy, że zanim Ludwik przywędrował do Ozorkowa przed lub w 1869 roku miał 5-ro żyjących dzieci, z których troje umiera właśnie w 1869 roku w Ozorkowie. Niestety akta zgonów nie podają nazwiska panieńskiego matki.

W 1870 przychodzi na świat Marianna i matka jest znów "z Kubów". Ale gdy Ludwika umiera w 1874, to JEJ MĄŻ podaje dane rodziców jako Bogusław Frankiewicz i Katarzyna Frankiewicz urodzona w Krzymowie.

Jako ciekawostkę należy dodać fakt, że w 1873 rodzi się i umiera kolejna Marianna (poprzednia żyje !!!!), a matka to Ludwika z Frankiewiczów. Matka ma wtedy 44 lata czyli wiek by się zgadzał.

Czy to jedna i ta sama Ludwika, czy może dwie różne urodzone w tym samym roku? W Krzymowie odnalazłam akt urodzenia Ludwiki Jakubowskiej w 1830 roku. Po Ludwice Frankiewicz na terenie tej parafii śladu nie ma !!!!! A może ktoś coś pokręcił przy spisywaniu aktu urodzenia ostatniego dziecka i aktu zgonu samej Ludwiki?

Sama nie wiem, co o tym myśleć. Przydałbyby się akt ślubu Ludwika, ale na razie nigdzie na niego nie trafiłam.

Będę wdzięczna za wszelki sugestie.

Pozdrawiam

Dorota
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Witam!
Może ktoś ma jakiś pomysł, by rozwiązać tę zagadkę. Dodam jeszcze, że w 1869 roku umiera w Ozorkowie Franciszek, akt zgonu którego pasuje mi do aktu urodzenia Franciszka jeszcze w okolicach Konina.

Pozdrawiam

Dorota
Pozdrawiam

Dorota
Awatar użytkownika
Berendzik_Malgorzata

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Berendzik_Malgorzata »

A czy w tym akcie urodzenia Ludwiki z 1830 masz dane rodziców? Może ojciec Franciszek był - i dlatego Frankiewicz powstało. A może używali zamiennie Jakubowski i Frankiewicz?

Pozdrawiam,

Gosia
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Gosiu!
W akcie urodzenia Ludwiki Jakubowskiej rodzice są zapisani jako Bogusław i Elżbieta. A ten Franciszek, o którym wspominałam to syn Ludwika i Ludwiki Jakubowskiej - urodzony w 1859 roku w Kazimierzu Biskupim, a zmarły (jako syn Ludwika i Ludwiki małżonków Żerkowskich) w Ozorkowie w roku 1869. Tu w Ozorkowie w 1869 roku w odstępie 4 miesięcy umiera jeszcze dwoje dzieci tej pary, które nie urodziły się w Ozorkowie
1. Aleksander ur. 1866
2. Balbina ur. 1868

Gdybym znalazła akta urodzenia tych dwojga dzieci, to już miałabym większą pewność co do matki, że już o akcie ślubu nie wspomnę, bo wiem kim byli rodzice Ludwika.

Pozdrawiam

Dorota
NikaModzelewska

Sympatyk

Post autor: NikaModzelewska »

Nie wiem czy widziałaś akt zgonu Apolonii Żerkowskiej, córki Ludwiki Jakubowskiej i Ludwika, wyrobników z Posoki, zmarłej we wsi Stare Miasto w 1854 r.

http://szukajwarchiwach.pl/54/814/0/5/7 ... /#tabSkany

pozdrawiam

Nika
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Tak, ten akt znam, jak i również akt urodzenia w Bielawach (par. Kawnice, akt 1855/12i) w 1855 roku ich syna Józefa, zmarłego w 1859 roku w Kazimierzu akt 1859/51.

Ludwik musiał przywędrować do Ozorkowa na przełomie 1868/68, ale nie mam aktów urodzenia dzici, które zmarły w Ozorkowie w 1869, wyżej podawałam ich imiona i przypuszczane daty urodzeń. Mając je, potwierdziłoby mi to, że to ten sam Ludwik z tą samą żoną. Ale brak wszystkich skanów z okolicy Konina on-line.

Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam

Dorota
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”