Kujawy, Mazowsze Północne-indeksacja
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Re: Kujawy,Kurpie,Mazowsze Północne,Łomżyńskie-indeksacja
Pewnie Ala wypowie się tu osobiście, ale wg. mnie robiła zdjęcia w Archiwum Diecezjalnym, nie w Archiwum Państwowym.
pozdrawiam
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Artur
Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
- WaldemarChorążewicz

Kujawy,Kurpie,Mazowsze Północne,Łomżyńskie-indeksacja
Mam prośbę .
Sprawdzajmyzakres lat w Bazie Pradziad http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=& ... v8jXU0lMlQ
i wtedy zabierajmy głos.
Zygmunt intencje miał dobre ,ale akurat w tym konkretnym przypadku rady ominęły się z intencjami.
Zakres lat jednoznacznie wskazuje na Arch.Diecezjalne.
I na tym zakończmy dyskusję ,a chętnych poproszę o zgłoszenie się w celu zindeksowania tego zakresu.I to jest istota tej sprawy.Skany są ,a indeksów nie ma.
Pozdrawiam
Waldemar
Sprawdzajmyzakres lat w Bazie Pradziad http://www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=& ... v8jXU0lMlQ
i wtedy zabierajmy głos.
Zygmunt intencje miał dobre ,ale akurat w tym konkretnym przypadku rady ominęły się z intencjami.
Zakres lat jednoznacznie wskazuje na Arch.Diecezjalne.
I na tym zakończmy dyskusję ,a chętnych poproszę o zgłoszenie się w celu zindeksowania tego zakresu.I to jest istota tej sprawy.Skany są ,a indeksów nie ma.
Pozdrawiam
Waldemar
Mam i ja prośbę. Nie odbierajmy Ali prawa do wypowiedzenia się w tej sprawie. A pisze ona o fotografowaniu w Pułtusku
przez dwa tygodnie summariuszy, a nie akt. A to przecież nie to samo, prawda ? Żaden Pradziad nie jest dla mnie tak wiarygodny,jak ALA.
Waldek pisze, że "Zakres lat jednoznacznie wskazuje na Archiwum Diecezjalne" Wskazuje , że co, że w AP nie może być summariusza zawierajacego wpisy odnośne akt z tych lat? To zdanie nie jest precyzyjne. Sam czytałem w tymże Archiwum
w Pułtusku , summariusze z zapisami z roku 1604 !!! A więc mogą być summariusze z zapisami nawet z XVIIw. w archiwum państwowym. Co tu ma do rzeczy Pradziad?
Zakres lat wskazuje tylko, że akta odnotowane w tych summariuszach, nie wchodzą w zestaw akt , przechowywanych
w archiwach państwowych. Poczekajmy więc na głos Ali. Nie wiem dlaczego Waldek chce zamykać arbirtralnie "dyskusję",
bo niby dlaczego mamy zakończyć dyskusję bez głosy ALI ? Nie rozumiem. Może ja źle zrozumiałem wpis Ali ,bądź co bądź,
w języku polskim.
To, tym bardziej i z większą przyjemnością, chcę przeczytać wypowiedź Ali ,a nie jej ... rzecznika? Nie wiem jakiej roli Waldek sie wypowiedział. Także popieram spisywanie indeksów z summariuszy , także tych starszych , skądkolwiek by pochodziły.
Te już zostały sfotografowane i ktoś je odebrał od Ali ,obiecując wykonanie spisów i umieszczenie w Genetece./
Pozdrawiam
Zygmunt
przez dwa tygodnie summariuszy, a nie akt. A to przecież nie to samo, prawda ? Żaden Pradziad nie jest dla mnie tak wiarygodny,jak ALA.
Waldek pisze, że "Zakres lat jednoznacznie wskazuje na Archiwum Diecezjalne" Wskazuje , że co, że w AP nie może być summariusza zawierajacego wpisy odnośne akt z tych lat? To zdanie nie jest precyzyjne. Sam czytałem w tymże Archiwum
w Pułtusku , summariusze z zapisami z roku 1604 !!! A więc mogą być summariusze z zapisami nawet z XVIIw. w archiwum państwowym. Co tu ma do rzeczy Pradziad?
Zakres lat wskazuje tylko, że akta odnotowane w tych summariuszach, nie wchodzą w zestaw akt , przechowywanych
w archiwach państwowych. Poczekajmy więc na głos Ali. Nie wiem dlaczego Waldek chce zamykać arbirtralnie "dyskusję",
bo niby dlaczego mamy zakończyć dyskusję bez głosy ALI ? Nie rozumiem. Może ja źle zrozumiałem wpis Ali ,bądź co bądź,
w języku polskim.
To, tym bardziej i z większą przyjemnością, chcę przeczytać wypowiedź Ali ,a nie jej ... rzecznika? Nie wiem jakiej roli Waldek sie wypowiedział. Także popieram spisywanie indeksów z summariuszy , także tych starszych , skądkolwiek by pochodziły.
Te już zostały sfotografowane i ktoś je odebrał od Ali ,obiecując wykonanie spisów i umieszczenie w Genetece./
Pozdrawiam
Zygmunt
-
Sroczyński_Włodzimierz

Nie wchodząc w zakres dyskusji dotyczący kto powinien i o czym - parę słów o bazach NDAPu - w tym Pradziadzie
Zygmuncie:
bazy NDAP prezentujące zasób APowski uwzględniają nie tylko ASC, ale i summariusze. Biorąc poprawkę na pomyłki w opisie zasobie i aktualizację można przyjąć, że jeśli "Pradziad", SEZAM, ZOSiA (w szczególności dostępne nam ich prezentacje) nie wykazuje summariuszy w danym APie - to go tam nie ma. W ogóle rzadko kiedy są (summariusze sprzed 1808:), ale jak są -na ogół (nie znam przypadku, żeby nie)- informacje o nich są
Zygmuncie:
bazy NDAP prezentujące zasób APowski uwzględniają nie tylko ASC, ale i summariusze. Biorąc poprawkę na pomyłki w opisie zasobie i aktualizację można przyjąć, że jeśli "Pradziad", SEZAM, ZOSiA (w szczególności dostępne nam ich prezentacje) nie wykazuje summariuszy w danym APie - to go tam nie ma. W ogóle rzadko kiedy są (summariusze sprzed 1808:), ale jak są -na ogół (nie znam przypadku, żeby nie)- informacje o nich są
- WaldemarChorążewicz

Poproszę o przeniesienie sprawy do innego wątku.
Zygmuncie,z tekstu Ali jednoznacznie wynika ,że wykonywała zdjęcia
Pułtuska (a te lata znajdują się w AD)i jest to jasne.I nie będe dalej prowadził bezcelowej dyskusji w tym wątku.
W planach Geneteki widać dokładnie kto otrzymał materiały I niech te osoby nawiążą z nią korespondencję i wypowiedzą się w tej sprawie.
A przyklejanie naklejki ,,rzecznika" organizacji lub osoby...Zygmunt,daj spokój
To drobna rzecz ,a zniechęca wiele osób do tego typu działalności.Rozwiązanie jest proste i piłka leży po stronie uAli.Dała materiał 2 osobom na określony termin.Wywiązały się z tego, czy nie ? Jak nie, to przekazuje się innym osobom.
Koniec ,kropka.
Waldemar
Żadne emocje.Tylko w tym wszystkim , zapomniano o Ali , autorce pytania o skany , czekającej od lipca na jakikolwiek,
choćby tylko grzecznościowy odzew . A i teraz nie miała szansy na wypowiedzenie się. Waldek ,nie powinieneś próbować zamykać
"dyskusji" bez głosu Ali .I oto mam do Ciebie mały żal. Ktoś , kto przez dwa tygodnie fotografuje akta - nie powinien być ignorowany zdawkowymi odpowiedziami, a już milczeniem, w żadnym wypadku.
A tak w ogóle, pozostawmy administracji forum, zamykanie dyskusji i przenoszenie jej gdzie indziej, bo takie uprawnienia mają administratorzy i sami dobrze o tym wiedzą. Za rzecznika ,chyba nie powinieneś czuć sie urażony ,bo pisałeś o mnie, po pierwsze w trzeciej osobie ,a po drugie wypowiadałeś sie zamiast ALI. Zniechęcające jest raczej ignorowanie przez kilka miesięcy osoby która wykonała skany i nie dostaje odpowiedzi na zapytania.
Za "rzecznika" - przepraszam
Pozdrawiam
Zygmunt
choćby tylko grzecznościowy odzew . A i teraz nie miała szansy na wypowiedzenie się. Waldek ,nie powinieneś próbować zamykać
"dyskusji" bez głosu Ali .I oto mam do Ciebie mały żal. Ktoś , kto przez dwa tygodnie fotografuje akta - nie powinien być ignorowany zdawkowymi odpowiedziami, a już milczeniem, w żadnym wypadku.
A tak w ogóle, pozostawmy administracji forum, zamykanie dyskusji i przenoszenie jej gdzie indziej, bo takie uprawnienia mają administratorzy i sami dobrze o tym wiedzą. Za rzecznika ,chyba nie powinieneś czuć sie urażony ,bo pisałeś o mnie, po pierwsze w trzeciej osobie ,a po drugie wypowiadałeś sie zamiast ALI. Zniechęcające jest raczej ignorowanie przez kilka miesięcy osoby która wykonała skany i nie dostaje odpowiedzi na zapytania.
Za "rzecznika" - przepraszam
Pozdrawiam
Zygmunt
- WaldemarChorążewicz

Podałem logiczny sposób rozwiązania sprawy ,a
wszelkie dalsze rozmowy na ten temat do niczego dobrego nie doprowadzają.
A co ty proponujesz? Żeby ktoś to załatwił? Kto?
Użalanie się nad patem,to droga do nikąd.A ja nie ronię łez
,a próbuję konkretnie pomóc i załatwić sprawę.
Także spotykam sie z takimi przypadkami.Takie jest życie.
Trzeba szukać innych ,konstruktywnych rozwiązań.
A o czym tu dyskutować.Że ktoś jest solidny ,a inny nie.To wiadomo od poczatku świata.I nie ma tu problemu.Skany istnieją i czekają na chętnych i to jest rozwiązanie .Całą energię należy poświęcić na spożytkowanie tego materiału .
Więcej nie mam czasu nad tym dyskutować.Moja cierpliwość także znajduje się na granicy.
Fine
W
wszelkie dalsze rozmowy na ten temat do niczego dobrego nie doprowadzają.
A co ty proponujesz? Żeby ktoś to załatwił? Kto?
Użalanie się nad patem,to droga do nikąd.A ja nie ronię łez
Także spotykam sie z takimi przypadkami.Takie jest życie.
Trzeba szukać innych ,konstruktywnych rozwiązań.
A o czym tu dyskutować.Że ktoś jest solidny ,a inny nie.To wiadomo od poczatku świata.I nie ma tu problemu.Skany istnieją i czekają na chętnych i to jest rozwiązanie .Całą energię należy poświęcić na spożytkowanie tego materiału .
Więcej nie mam czasu nad tym dyskutować.Moja cierpliwość także znajduje się na granicy.
Fine
W
Waldku
Nikt tu nie roni łez ani też nikt się nad nikim nie użala. Straciłeś bezproduktywną energię, której tak Ci brakuje ,na napisanie powyższego zbędnego całkowicie wpisu. Zaplątałeś się z tymi pytaniami. Chodziło o wyjaśnienie drobnej sprawy,
z której chcesz zrobić jakiś duży programowy problem. O co Ci chodzi ,tego zupełnie nie rozumiem i już nawet nie chcę rozumieć. Nie przypuszczałem , że zamiast logicznej merytorycznej wypowiedzi , spotka mnie z Twojej strony niegrzeczność.
Niczego już od Ciebie nie oczekuję .
W takim stylu jaki zaprezentowałeś dziś ,nie zamierzam dłużej dyskutować.
Z
Nikt tu nie roni łez ani też nikt się nad nikim nie użala. Straciłeś bezproduktywną energię, której tak Ci brakuje ,na napisanie powyższego zbędnego całkowicie wpisu. Zaplątałeś się z tymi pytaniami. Chodziło o wyjaśnienie drobnej sprawy,
z której chcesz zrobić jakiś duży programowy problem. O co Ci chodzi ,tego zupełnie nie rozumiem i już nawet nie chcę rozumieć. Nie przypuszczałem , że zamiast logicznej merytorycznej wypowiedzi , spotka mnie z Twojej strony niegrzeczność.
Niczego już od Ciebie nie oczekuję .
W takim stylu jaki zaprezentowałeś dziś ,nie zamierzam dłużej dyskutować.
Z
- WaldemarChorążewicz

Nowe indeksy zasiliły Genetekę,portal Szpejankowskich:
1 Ruże U 1835-1839 ind.Anna Gransztof
2 Rogowo M 1773-1806 k.Rypina ind.Maria Kowalska(witam w naszym gronie)
3 Krasnosielc z sumariusza U 1775-1802 (dojdziez czasem część druga z księgi nr 2)-ind.Maryla Celmer
Dziękuję za zdjęcia i indeksację.
Zachęcam do nadsyłania skanów i pomocy w indeksowaniu.
Waldemar Chorążewicz
1 Ruże U 1835-1839 ind.Anna Gransztof
2 Rogowo M 1773-1806 k.Rypina ind.Maria Kowalska(witam w naszym gronie)
3 Krasnosielc z sumariusza U 1775-1802 (dojdziez czasem część druga z księgi nr 2)-ind.Maryla Celmer
Dziękuję za zdjęcia i indeksację.
Zachęcam do nadsyłania skanów i pomocy w indeksowaniu.
Waldemar Chorążewicz
- WaldemarChorążewicz

Witam.
Do Geneteki i portalu Szpejankowskich wysłałem
indeksy z sumariusza parafii
DROBIN
U 1778-1809
Dziękuję Reni Humerskiej za zindeksowanie materiału.
Zachęcam do nadsyłania zdjęć skorowidzów z ksiąg ,które w
najbliższym czasie nie będą digitalizowane.
Adres wchorazewicz/zabezp.antyspamowe/ gmail.com
Waldemar
Do Geneteki i portalu Szpejankowskich wysłałem
indeksy z sumariusza parafii
DROBIN
U 1778-1809
Dziękuję Reni Humerskiej za zindeksowanie materiału.
Zachęcam do nadsyłania zdjęć skorowidzów z ksiąg ,które w
najbliższym czasie nie będą digitalizowane.
Adres wchorazewicz/zabezp.antyspamowe/ gmail.com
Waldemar
-
Piotr_Romanowski

Waldku podsyłam sumariusz z Łukomia, braki UMZ ze Świedziebni oraz księgi z 1912 roku (całe) parafii z powiatu płockiego lub sierpeckiego
-
2ala030450

Witam,
nie zaglądałam do komputera już kilka dni, a tu tyle niejasności w sprawie Pułtuska. Kochani, bardzo mi przykro, że Zygmunt i Waldek wymieniają ostre słowa w tej sprawie. Przeszło minęło, nie ma co do sprawy wracać. Wszystkie fotki były robione w AD w Płocku.
Robiłam fotki w tym samym czasie co Piotruś R.
Waldku, to Ty zajmujesz się w większości indeksacją z terenu Pułtuska to proszę podaj mi adres domowy na pw. - prześlę Ci nagrany Pułtusk, ponieważ wysłać meilem nie chcę (1,48 GB) - poprzednio wysyłając do tych osób zablokowałam sobie komputer.
Wierzę, że bedziesz wiedzial co z tym zrobić.
Pozdrawiam i przepraszam - Ala
Ps. Dołączę Ci jeszcze inne parafie z Waszego terenu, te które u mnie są od dawna.
nie zaglądałam do komputera już kilka dni, a tu tyle niejasności w sprawie Pułtuska. Kochani, bardzo mi przykro, że Zygmunt i Waldek wymieniają ostre słowa w tej sprawie. Przeszło minęło, nie ma co do sprawy wracać. Wszystkie fotki były robione w AD w Płocku.
Robiłam fotki w tym samym czasie co Piotruś R.
Waldku, to Ty zajmujesz się w większości indeksacją z terenu Pułtuska to proszę podaj mi adres domowy na pw. - prześlę Ci nagrany Pułtusk, ponieważ wysłać meilem nie chcę (1,48 GB) - poprzednio wysyłając do tych osób zablokowałam sobie komputer.
Wierzę, że bedziesz wiedzial co z tym zrobić.
Pozdrawiam i przepraszam - Ala
Ps. Dołączę Ci jeszcze inne parafie z Waszego terenu, te które u mnie są od dawna.
- WaldemarChorążewicz

Witaj Alu.
Nie jestem członkiem żadnego towarzystwa ,a to co robię,to tylko z własnej ,nieprzymuszonej woli
Pracują ze mną 3-4 osoby ,które ciężko pracują indeksując materiał ze skorowidzów.Wszyscy jesteśmy wolontariuszami.
Czasami trzeba dobitniej wyrazić swoje zdanie i stanowisko, to zrobiliśmy. Nikt nikogo nie obraził.Nie czuję się urażony i Zygmunt także.
Wracając do indeksów Pułtuska,bardzo chętnie przyjmę twoje materiały i w miarę czasu i wolnych rąk będziemy je indeksować.
Prześlę ci wiadomość na p.w.
Zapraszam wszystkich chętnych i niezdecydowanych także, do współpracy przy indeksacji .
Pozdrawiam
Waldemar
Nie jestem członkiem żadnego towarzystwa ,a to co robię,to tylko z własnej ,nieprzymuszonej woli
Pracują ze mną 3-4 osoby ,które ciężko pracują indeksując materiał ze skorowidzów.Wszyscy jesteśmy wolontariuszami.
Czasami trzeba dobitniej wyrazić swoje zdanie i stanowisko, to zrobiliśmy. Nikt nikogo nie obraził.Nie czuję się urażony i Zygmunt także.
Wracając do indeksów Pułtuska,bardzo chętnie przyjmę twoje materiały i w miarę czasu i wolnych rąk będziemy je indeksować.
Zapraszam wszystkich chętnych i niezdecydowanych także, do współpracy przy indeksacji .
Pozdrawiam
Waldemar
...
Ostatnio zmieniony czw 16 sty 2014, 13:31 przez Baciński, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Kujawy,Kurpie,Mazowsze Północne,Łomżyńskie-indeksacja
Witam i potwierdzam słowa Waldka.Zakładałem- jak wszyscy widzą, że mogę się mylić.Nie ma czego rozpamiętywać. Ja też robię swoje po cichu.WaldemarChorążewicz pisze:Witaj Alu.
Nie jestem członkiem żadnego towarzystwa ,a to co robię,to tylko z własnej ,nieprzymuszonej woli![]()
Pozdrawiam
Waldemar
Pozdrawiam
Zygmunt