Fotografie - datowanie zdjęć

Pomoc w odczytaniu starych fotografii.. Galerie zdjęć; Jak zrobić zdjęcie dokumentów: Księgi metrykalne, mikrofilmy ; Poradnik.., sprzęt fotograficzny...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

W którym roku mogło powstać to zdjęcie

Post autor: jakozak »

W którym roku zrobiono to zdjęcie?
G. Goldstein Sandomierz
https://plus.google.com/photos/11590911 ... 6909236754

Najbardziej by mi pasował 1865, ale pewnie to niemożliwe.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: jart »

pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Jolu, dlaczego Ci by pasował rok 1865, ja mam zdjęcia ludzi z pod Sandomierza ( Kleczanów - moja prababka i jej babcia ) ale są z około roku 1880, wcześniej tam nie było fotografa. Tu masz zakres tego zakładu od Artura ; 1905 - 1811, skłaniał bym się na około 1910 -1920 rok to Twoje zdjęcie, zakład mógł już nie istnieć, ale fotograf robił zdjęcia np. po domach - Julian
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Wymarzyłam sobie, Julian, że to rodzice mojego Wacława urodzonego 1864.
No bo na co to zdjęcie tyle lat przetrwało w rodzinie? Kto tak o niego dbał? Myślałam, że to ktoś ważny...
Pozdrowienia. Jola Kozak
Szukam aktów: - zgonu Macieja Podczaskiego ok. 1782 Sandomierz, - chrztu Marianna Opacka c.Stanisława ok.1670, - chrztu Jan Pakielewicz (Panfilowicz) łódzkie ok.1817, - ślubu Podczaskiego z Hadziewiczówną ok. 1720
Sawicki_Julian

Sympatyk

Hm, no to policzymy, ten pan ma na moje oko 50 lat ( już wysokie czoło ) i zdjęcie jest robione w zakładzie, czyli rok 1910 to ci państwo, no ten pan ur. w około 1860 roku, może to sam Wacław z żoną jest ; Julian

PS. - wpisz sobie Jolu w gogle ; Ossoliński, tam przeczytałem w ich
,,historii " zdanie - córka bogatego handlarza Hadziewicza ( Ormianina ) wyszła za ... ( kogoś z rodziny Ossolińskich ).
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

Nie, to nie Wacław. Niemożliwe. Mam jego zdjęcie. On był tylko raz żonaty z moją prababcią, która też zupełnie inaczej wyglądała. I jeśli lata późniejsze to to nie są jego rodzice. Felicjanna Wiktoria zmarła w 1865 mając 30 lat. Gdyby to był on z trzecią żoną - musiałby mieć w 1880 roku 57 lat.
Popatrz zresztą na zdjęcie następne: to jest Wacław Ludwik Michał Podczaski w 1901 roku. Miał wówczas 37 lat. Wydawało mi się, że jest podobny do tej kobiety.

Widzę, Julian. Tak Mikołaj miał córkę Elżbietę, która wyszła za Ossolińskiego, ale mnie chodzi o córkę jego wnuka Józefa. To była jedna z tych czterech: Barbara, Róża, Anna, Teodora. Któraś z nich wyszła za Podczaskiego.
Pozdrowienia. Jola Kozak
Sawicki_Julian

Sympatyk

Witam, to kolejne zdjęcie mówisz z 1901 roku, to podobne są ale koszule, kobieta z pierwszego zdjęcia mało podobna do drugiego zdjęcia, może trochę z nosa, czyli by była siostrą Wacława z mężem, a może to chrzestni Wacława ; Julian
Wiktor_Witek

Sympatyk

Post autor: Wiktor_Witek »

Też mi się wydaję, że mężczyżna z następnego zdjęcia jest nieco podobny do kobiety z poprzedniego, ale mnie może zasugerowałaś. może to rodzeństwo? No ale to zdjęcie z Twojej kolekcji również jest ciekawe: https://plus.google.com/photos/11590911 ... 6909236754

Pozdrowienia

Wiktor
Awatar użytkownika
jakozak

Sympatyk
Adept

:-).
Prawda? One są wszystkie ciekawe, tylko żeby jeszcze chciały do mnie przemówić...
Pozdrowienia. Jola Kozak
Zosia_S

Sympatyk

Łemkowie - rok wykonania zdjęcia.

Post autor: Zosia_S »

Witam,

Wydaje mi się, że zdjęcie mogło zostać wykonane w latach 1919/20-1923. Mam wrażenie, że młoda kobieta stojąca po lewej stronie jest w ciąży; gdyby istotnie tak było, wtedy datowałabym foto bliżej 1920 roku.

Pozdrawiam,
ZS
Szymański_Wojciech

Sympatyk

Re: Łemkowie - rok wykonania zdjęcia.

Post autor: Szymański_Wojciech »

Zosia_S pisze:Witam,

Wydaje mi się, że zdjęcie mogło zostać wykonane w latach 1919/20-1923. Mam wrażenie, że młoda kobieta stojąca po lewej stronie jest w ciąży; gdyby istotnie tak było, wtedy datowałabym foto bliżej 1920 roku.

Pozdrawiam,
ZS
Fryzura dziewczyny z prawej strony podpowiada mi lata 20-te XX wieku, tak ok. 1925. Jest modna i dziwnie kontrastuje ze strojami, jakby cofniętymi w czasie; może stanowią one jakąś lokalna specyfikę (?). Są na forum b. dobre specjalistki od damskiej mody i niech one się w tej materii wypowiedzą!

W.Szymański
Alan_Jakman

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Zdjęcia. Pińsk. Kiedy zostały wykonane?

Post autor: Alan_Jakman »

Witam,
dostałem od krewnej sporo zdjęć, prawdopodobnie większość wykonanych w Pińsku lub okolicach. Niestety na wielu zdjęciach nie ma podpisów i mogę jedynie przypuszczać, kto na tych fotografiach się znajduje.
Mam jednak problem z datowaniem dwóch zdjęć. W jakich latach mogły zostać one wykonane?

Foto 1 - Obrazek

Foto 2 - Obrazek
Pozdrawiam,
Alan Jakman

Periodyk genealogiczny
More Maiorum
Irena_Lasak

Sympatyk
Adept

Post autor: Irena_Lasak »

Witam
Patrząc na pierwsze zdjęcie, na strój dziecka kojarzy mi się ono ze zdjęciami z mojej kolekcji robionymi na przełomie lat 50-tych i 60-tych.
Jeśli ma Pan oryginały zdjęć proponuję udać się z nimi do profesjonalnego fotografa, najlepiej pasjonata. Na podstawie papieru, techniki wykonania niektórzy są w stanie okreslić całkiem przybliżony czas wykonania zdjęcia.
Pozdrawiam,
Irena
Alan_Jakman

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Alan_Jakman »

Kurczę, to jeszcze bardziej gmatwa sprawę, bo już kompletnie nie mam pomysłu, kto to może być. Niestety nie posiadam oryginałów.
Pozdrawiam,
Alan Jakman

Periodyk genealogiczny
More Maiorum
marbl

Sympatyk

Post autor: marbl »

Na zdjęciu pierwszym osoby jakby w strojach z lat 60
Zdjęcie 2 - uwagę zwróciłem na schody prowadzace do domu - dom drewniany stary schody murowane, to zdjecie raczej powojenne, pozdrawiam marek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotografie, Galerie zdjęć, Jak fotografować dokumenty”