Kiedy mogły być robione te zdjęcia?

Pomoc w odczytaniu starych fotografii.. Galerie zdjęć; Jak zrobić zdjęcie dokumentów: Księgi metrykalne, mikrofilmy ; Poradnik.., sprzęt fotograficzny...

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Post autor: dorocik133 »

Witam!
Mam sporo zdjęć, których nie umiem przyporządkować ani latom ani osobom, ale na tych dwóch mi specjalnie zależy

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/190 ... 0b64e.html

To mam podpisane jako Babcia Turowska z wnuczkiem, zdjęcie wygląda mi na powojenne i teoretycznie mogłaby to być siostra mojej Babci ur. 1892. Nie potrafię określić wieku osoby na zdjęciu

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/af1 ... b6729.html

To zdjęcie jest jedną wielką zagadką, bo dziewczynka z prawej strony jest łudząco podobna do mnie jak byłam dzieckiem (rysy twarzy, kręcone włosy i ich kolor). W jakich latach mogłobyć robione to zdjęcie, bo to na pewno ktoś z bliskiej rodziny.

Będę wdzięczna za wszelkie sugestie

Pozdrawiam
Dorota
marbl

Sympatyk

Post autor: marbl »

Zdjęcie z dziecka w becie wygląda, że zostalo zrobione na przełomie lat 40- 50. W tym czasie były bogato okoronkowane bety. To drugie zdjęcie wygląda na przedwojenne, po wojnie nie kojarzę faktu, żeby zaklady fotograiczne naklejały zdjęcia na tekturki, a to chyba jest naklejone, pozdrawiam marek
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Dzięki!
A ile lat może mieć pani od tego dziecka w becie (dodam, że ja sama miałam becik podobny, ale już po 1950 roku)
I jeszcze jedno zdjecie
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c2c ... a856e.html

Czy ta młoda pani z ostatniego zdjęcia może być tą samą osobą, która jest na fotografii z wnuczkiem i w jakich latach mogło być robione to ostatnie zdjęcie?

Jeżeli chodzi o te dziewczynki, to zdjęcie na pewno przedwojenne, tylko ciekawa jestem, jakie to mogły być lata. Prawdopodobnym jest Kraków, ale te zdjęcia nie są podpisane.

Pozdrawiam

Dorota
Pozdrawiam

Dorota
marbl

Sympatyk

Raczej to nie są te same osoby. Zdjęcie z drugiego postu wygląda na przełom lat 20 i 30. Według mnie te panie mają różna fizjonomię, nie sądzę żeby aż tak się zmieniła (przybrała ciała). Zdjęcie dziewczynek datowałbym tez na lata 20, marek
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

A czy można coś więcej powiedzieć o tych dziewczynkach, czy sposóób ubioru wskazuje na jakieś konkretniejsze lata, bo na pewno jest to jeszcze okres przedwojenny?

Pozdrawiam

Dorota
Pozdrawiam

Dorota
marbl

Sympatyk

Może to być początek lat 20, zwróć uwagę na pończoszki dziewczynki w jasnej sukience i wykończenie rękawków koronką. Starałem się porównać to zdjęcie z moimi zdjęciami, na nich córki mojej prabaki są w sukienkach bogato zdobionymi karczkami niżej sukienki mają zaprosowywane pliski (córki mają od 9 do 14 lat, zdjęcia pochodzią z lat 1912-1915 r.) marek
Awatar użytkownika
magda_lena

Sympatyk
Legenda

Post autor: magda_lena »

Doroto, nie wiem czemu patrząc na zdjęcie dziewczynek przyszły mi na myśl Maria i Magdalena ;) Może dlatego, że napisałaś, że zdjęcie prawdopodobnie jest z Krakowa? Porównaj te sukienki z tym obrazem http://www.bg.agh.edu.pl/KOSSAK/maria.html Są bardzo podobne, co wskazywałoby na ok. 1910.

Natomiast co do tych dwóch kobiet - ja bym się tuszą nie sugerowała, kobiety dawniej też potrafiły nieźle nabrać ciała Obrazek Fryzura młodej pasuje do lat 20-tych, wtedy były modne równo, krótko przycięte grzywki i a'la boby czy pazie różnej długości.
Bet to i ja miałam, pod koniec lat 60-tych ;) . Mam też zdjęcie z chrztu kuzyna, lata 50-te, własnie w takim falbaniastym i koronkowym.
Pozdrawiam, Magdalena
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Co do dziewczynek, to rok 1910 nie za bardzo mi pasuje. Szkoda wielka, że zdjęcie nie jest podpisane, bo muszą one być z bardzo bliskiej mi rodziny ze względu na uderzające podobieństwo do mnie tej dziewczynki z prawej (w ciemnej sukience). Ja obstawiam córkę / córki ??? siostry mojej Babci, która mogła wyjść za mąż około 1910 roku. Młodsza chyba ma nie więcej jak 5 do 7 lat, więc zdjęcie byłoby robione przed rokiem 1920. To moja dedukcja z faktów, krórych niestety nie ma kto potwierdzić.

Natomiast drugie, czyli babci z becikiem pasowałoby mi do drugiej siostry mojej Babci, urodzonej 1892. Czyli w momencie robienia tego zdjęcia - jeżeli to rzeczywiście Ona - miałaby między 55 a 60 lat.

Mam sporo zdjęć rodzinnych dzieci (chodzi mi głównie o córki mojej Babci urodzone 1908 i 1915), ale stroje nie pasują mi do żadnej z tych ze zdjęć.

Na ile lat wyglądają osoby na zdjęciach??

Bardzo by mi zależało na rozwiązaniu zagadki

Pozdrawiam

Dorota
Pozdrawiam

Dorota
marbl

Sympatyk

Osoba z dzieckiem na pewno nie ma 55 lat, oceniałbym jej wiek do lat 50, zastanawia mnie jej broszka czy nie zachwała się gdzieś, może jest na innych zdjęciach - może być pomocna przy datowaniu , marek
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Niestety nie mam żadnego punktu odniesienia do tych zdjęć, poza - jedynie drogą dedukcji - rozważenia, kogo mogą one przedstawiać. Żadnych zdjęć osób podobnych lub podobnie ubranych. Jeżeli to - jak przypuszczam - rodzina sióstr Babci, to na pewno nic się nie zachowało, a i o samych siostrach nic kompletnie nie wiem (poza imionami i datami urodzenia). Ale z kolei daty te nie zgadzają się z przybliżonym okresem robienia zdjęć.

Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam

Dorota
Szymański_Wojciech

Sympatyk

Re: Kiedy mogły być robione te zdjęcia?

Post autor: Szymański_Wojciech »

dorocik133 pisze:Witam!
Mam sporo zdjęć, których nie umiem przyporządkować ani latom ani osobom, ale na tych dwóch mi specjalnie zależy

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/190 ... 0b64e.html

To mam podpisane jako Babcia Turowska z wnuczkiem, zdjęcie wygląda mi na powojenne i teoretycznie mogłaby to być siostra mojej Babci ur. 1892. Nie potrafię określić wieku osoby na zdjęciu

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/af1 ... b6729.html

To zdjęcie jest jedną wielką zagadką, bo dziewczynka z prawej strony jest łudząco podobna do mnie jak byłam dzieckiem (rysy twarzy, kręcone włosy i ich kolor). W jakich latach mogłobyć robione to zdjęcie, bo to na pewno ktoś z bliskiej rodziny.

Będę wdzięczna za wszelkie sugestie

Pozdrawiam
Dorota

Zdjęcie nr 2 jest bardzo piękne i zupełnie nie rozumiem milczenia zacnych Forumowiczek, specjalistek od dziejów damskiej mody !? Przecież ta młoda dama z prawej ma na sobie bardzo wypracowaną sukienkę, miniaturę ubioru osoby dorosłej (?). Dla mnie to czasy przed I wojną światową (ale specem tu nie jestem!). To, zę na zdjęciu są 2 siostry (różnica wieku - 2 lata?), jest chyba oczywiste!

Życzę dalszych przybliżeń do genealogicznej prawdy!

Wojciech Szymański
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Może faktycznie po sukienkach dziewczynek będzie możliwe precyzyjniejsze określenie daty zrobienia tego zdjęcia.

Będę niezmiernie wdzięczna za pomoc

Pozdrawiam

Dorota
Pozdrawiam

Dorota
MonikaMaru

Sympatyk

Post autor: MonikaMaru »

A czy oczy tej ładnej Pani nie przypominają spojrzenia blondyneczki ze zdjęcia dziewczynek? Mama? Ona sama?

Pozdrawiam,
Monika
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Według mnie nie, są to dla mnie dwie zupełnie różne osoby. Wg mnie oba zdjęcia mogły być robione mniej więcej w tym samym czasie . Poza tym nie zgadzają się zupełnie usta i ich kształt (podkówka u dziewczynki)

Na zdjęciu tej pani był jakiś napis, ale został skrzętnie zamazany, możliwe że był tam zapis "rok 1916", ale głowy za to nie dam.

Są to jedyne zachowwane zdjęcia tych osób.

Pozdrawiam

Dorota
Pozdrawiam

Dorota
marbl

Sympatyk

Wracając do fotografii dziewczynek, czy nie można ustalić miejsca i okazji wykonania fotografii, chyba to musią być zamawiany fotograf (imieniny, jakieś spotkanie) dziewczynk ładnie i chyba modnie ubrane, czas zdjęcia to napewno lato, miejsce - ogród, park; może to jest Twoja babcia z siostrą, bo sposób wykonaia fotki (tekturka) na lata przed rokiem 1920, może to będzie wskazowka, marek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotografie, Galerie zdjęć, Jak fotografować dokumenty”