Centralne Archiwum Wojskowe - CAW w Warszawie-Rembertowie
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
- Czyżewski_Bartłomiej

- Batogowski_Sergij

Prośba z Ukrainy w odnalezieniu w Archiwach Wojskowych
Witajcie drodzy Państwo. Jestem z Ukrainy. Czy może ktoś mi podpowiedzieć gdzie mam tego szukać? Otóż, poszukuję informacji z archiwuw wojskowych RP na temat mojego pradziadka Pasicznyka Piotra (Piotr Pasicznik albo Pasicznyk). Urodził się 17.07.1902 we wsi Popowce parafia Podkamień powiat Brody (jest to niniejszy obwód Lwowski na Ukrainie). Wiem, że odbywał służbę w Wojsku Polskim, ale nie wiem kiedy, w jakiej jednostce i w jakiej miejscowości, może w Krakowie gdzieś w kawalerii. Wiem także że nie uczestniczył w żadnej wojnie, poprostu spokojnie odbywał służbę. Był wyznania greckokatolickiego.
Podaję link z jego zdjęciem:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1a2 ... 492c4.html
Pozdrawiam,
Sergij Batogowski
Podaję link z jego zdjęciem:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1a2 ... 492c4.html
Pozdrawiam,
Sergij Batogowski
Prośba z Ukrainy w odnalezieniu w Archiwach Wojskowych
Proponuję zwrócić się z zapytaniem do Centralnego Archiwum Wojskowego w Warszawie.
Pozdrawiam
Tomasz.
Pozdrawiam
Tomasz.
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
-
apogorzelska

Centralne Archiwum Państwowe nie prowadzi kwerend genealogicznych. Można do nich przyjechać osobiscie, ale dopiero po 2014 bo tyle jeszcze bedzie trwał remont czytelni. Można również dać komuś pełnomocnictwo.
Pozdrawiam
Ania
Pozdrawiam
Ania
Ania Pogorzelska
------------------------------------------------------------
Szukam informacji o Jakubie Żukowskim (ur +- 1880r.), mieszkańcu gm. Belsk, woj. mazowieckie, zmarłym w 1917 w Mińsku Litewskim, żona Magdalena z Mrozów
Szukam informacji o Jakubie Żukowskim (ur +- 1880r.), mieszkańcu gm. Belsk, woj. mazowieckie, zmarłym w 1917 w Mińsku Litewskim, żona Magdalena z Mrozów
-
apogorzelska

Ja się do mich zwracałam mailowo. W odpowiedzi poinformowali mnie które osoby znaleziono a których nie, dodając:
Ania
PozdrawiamJednocześnie informujemy, że Centralne Archiwum Wojskowe realizujekwerendy (ustalanie sygnatur, zamawianie teczek, wyszukiwanie informacji w teczkach, typowanie dokumentów do wykonania kserokopii) dla osób fizycznych wyłacznie w sprawach poswiadczeniowych dla celów prawno-administracyjnych, przede wszystkim ustalenia czasu, miejsca i przebiegu sluzby (pracy) dla potrzeb emerytalno-rentowych.
Kwerendy dotyczace:
- badan genealogicznych i regionalistycznych,
- prac naukowo-badawczych,
- ustalenia przebiegu sluzby i szlaków bojowych dla
celów innych niz poswiadczeniowe realizowane sa osobiscie przez
zainteresowanych albo ich upowaznionych przedstawicieli w Pracowni
Udostepniania Akt CAW.
Informujemy równiez, ze ze wzgledu na prace remontowe prowadzone w
budynku Centralnego Archiwum Wojskowego, archiwum jest nieczynne dla
uzytkowników od dnia 1 wrzesnia 2011 r. do odwolania. Zgodnie z
harmonogramem prac budowlanych glówny inwestor - Stoleczny Zarzad
Infrastruktury - przewiduje zakonczenie prac do konca 2014 r.
W celu uzyskania informacji o dacie ponownego otwarcia archiwum, prosimy
sprawdzac aktualnosci zamieszczane na stronie internetowej CAW.
Ania
Ania Pogorzelska
- Batogowski_Sergij

- Grazyna_Gabi

Witaj Sergij,
Moj dziadek byl z powiatu wilejskiego (obecnie Bialorus) rok urodzenia ten sam co u Twojego pradziadka, z przekazow rodzinnych wiem, ze odbywal sluzbe w poznanskich ulanach czyli az w Poznaniu. Pisalam do CAW, odpowiedz byla taka:
sluzba przypadala na lata 1923/1924 a z tego okresu nie zachowaly sie teczki osobowe szeregowych zolnierzy, w wykazach wczesniejszych i pozniejszych brak.
Napisac zawsze warto.
Grazyna
Moj dziadek byl z powiatu wilejskiego (obecnie Bialorus) rok urodzenia ten sam co u Twojego pradziadka, z przekazow rodzinnych wiem, ze odbywal sluzbe w poznanskich ulanach czyli az w Poznaniu. Pisalam do CAW, odpowiedz byla taka:
sluzba przypadala na lata 1923/1924 a z tego okresu nie zachowaly sie teczki osobowe szeregowych zolnierzy, w wykazach wczesniejszych i pozniejszych brak.
Napisac zawsze warto.
Grazyna
- Batogowski_Sergij

Re: Prośba z Ukrainy w odnalezieniu w Archiwach Wojskowych
Dzięki, dzisiaj rano już to zrobiłem, i za jakąś godzinę poprosili mnie żebym przesłał im swój adres do korespondencji. Odrazu wysłałem do nich swój adres ale jest to dla mnie troche to dziwne, ponieważ przecież już mają mojego maila, dla czego chcą jeszcze mój adres?Lintner pisze:Proponuję zwrócić się z zapytaniem do Centralnego Archiwum Wojskowego w Warszawie.
Pozdrawiam
Tomasz.
-
Suchodolska_Irena

Witaj Sergiej
Miałam podobną sytuację. Też poproszono mnie o adres do korespondencji i za pewien czas otrzymałam odpowiedź pisemną na podany adres. Może to o to chodzi.
Irena Suchodolska
Miałam podobną sytuację. Też poproszono mnie o adres do korespondencji i za pewien czas otrzymałam odpowiedź pisemną na podany adres. Może to o to chodzi.
Irena Suchodolska
- Batogowski_Sergij

A ten "pewien czas" to ile? Jak długo czekałaś na odpowiedź?Suchodolska_Irena pisze:Witaj Sergiej
Irena Suchodolska