Witam,
Poszukuję informacji na temat wywózek ludności, prawdopodobnie na początku I Wojny Światowej, z okolic Łodzi na tereny niemieckie.
Działam na podstawie opowieści rodzinnych, które mówią, że rodzina mojego pradziadka została wywieziona do Niemiec. Opowieść mówi, że wywiezieni zostali podczas I Wojny Światowej. Ale na ten temat nic nie mogę znaleść.
Historia idzie tak: Rodzina ta (rodzice i dzieci) napewno jeszcze w 1905 mieszkała bardzo blisko Łodzi (posiadam akt urodzenia pradziadka z 1905 roku). Informacje rodziny mówią, że jeszcze w 1914 urodził się tam ostatni syn, ale tego nie mam potwierdzonego dokumentami. Wiem za to, że po wojnie rodzina ta wracała z Niemiec. Na trasie z Poznania do Łodzi umarł ojciec rodziny, co spowodowało, że żona i dzieci zamieszkały niedaleko miejsca w którym 'wyrzucono' ich z pociągu (nastąpiło to koło Jarocina). Rodzina nigdy nie wróciła do okolic Łodzi.
Czy ktoś się orientuje, czy takie wywozy miały miejsce, czy była to raczej ucieczka jednej rodziny do Niemiec?
Pozdrowienia,
Justyna
Wywózki przed/podczas I Wojny Światowej
Moderatorzy: elgra, maria.j.nie
- Cwynar_Justyna

- MajaWojdalski

Wywózki przed/podczas I Wojny Światowej
Justyno,
Historie naszych rodzin sa niemal identyczne. Rozni je kilka szczegolow, moja rodzina mieszkala w samej Lodzi. Pojawiali sie niemal codzien w gazetach do 1910r, gdzyz pra-pradziadek byl szefem cechu piekarzy i udzielali sie dobroczynnie. W 1914 jest ostatni chrzest pod nazwiskiem rodziny (Widner) - a potem pod ziemie sie zapadli. Jezeli znajdziesz materialy dotyczace emigracji/przesiedlen z Lodzi w czasie I WS prosze podziel sie.
Maja
Historie naszych rodzin sa niemal identyczne. Rozni je kilka szczegolow, moja rodzina mieszkala w samej Lodzi. Pojawiali sie niemal codzien w gazetach do 1910r, gdzyz pra-pradziadek byl szefem cechu piekarzy i udzielali sie dobroczynnie. W 1914 jest ostatni chrzest pod nazwiskiem rodziny (Widner) - a potem pod ziemie sie zapadli. Jezeli znajdziesz materialy dotyczace emigracji/przesiedlen z Lodzi w czasie I WS prosze podziel sie.
Maja