Fol. Kolejczyce (dobra)

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Pawel2499

Sympatyk

Fol. Kolejczyce (dobra)

Post autor: Pawel2499 »

witam serdecznie,
mam pytanie odnośnie takiej dziwnej nazwy posiadłości
mój przodek w herbarzu występuje jako dziecic dóbr Kolejczyce,
niestety nic wiecej nie potrafię znaleśc na temat tej miejscowości
może komuś coś się obiło o uszy lub oczy
będę wdzieczny za każdą pomoc
pozdr.
Paweł
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

fol. dóbr Kolejczyce

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

A może Kalejczyce? Czy kolo Bielska Podlaskiego? Była to własność Sasinów i Sapiehów.
Awatar użytkownika
Pawel2499

Sympatyk

fol. dóbr Kolejczyce

według "Szlachty wylegitomowanej w Królestwie Polskim 1836-1861":
Zabrocki v. Zabrodzki h. Ogończyk
od Pawła dz. d. Kolejczyce w r. 1749 - pochodzący
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Panie Pawle
Podejrzewam że Kolejczyce i Kalejczyce to ta sama lokalizacja między Bielskiem a Boćkami. Proszę sprawdzic w Słowniku Historycznym Królestwa Polskiego. Ta sama lokalizacja a jest zapisana i tak i tak.
Jeśli Pan wrzuci w google Kalejczyce to wyskoczy Panu sporo informacji.Świadomie piszę lokalizacja bo tej miejscowości praktycznie juz nie ma, pozostał tylko historyczny slad.
Natomiast przykladowo w wieku XVII w księgach grodzkich brańskich dokumentów dotyczacych tej własności jest mnóstwo. W swoich kwerendach odnotowywałem to jedynie mimochodem bo ani mi w głowie było badanie majątku Sapiehów. Ale zdaje się w XVIII wieku ( z tego wieku brańskich ksiag sądowych niestety nie ma) juz nie byla to ich własność .
Jakis folwark mogł trafic do Zabrockich. Warto jednak to sprawdzic u historykow , np Pana Tomasza Jaszczołta
Zapis z heroldii jest niestety zbyt mało precyzyjny aby na nim budowac genealogię. Jest jedyna droga aby sprawdzić tę hipotezę - przejrzeć ksiegi metrykalne za XVIII wiek. Mam świadomość, że to sposób b czasochłonny; na dodatek nie do końca wiem czy przeszukiwac metryki Bielska czy Bociek, bowiem na wschód od drogi Siemiatycze Bielsk dominował i dominuje żywioł prawosławny, stąd parafie katolickie obejmują duże przestrzenie. A tu trzeba szukac śladu bo dawnej miejscowości.
Pozdrawiam
Jerzy J

Sprawdziłem w tafyfie podymnego Ziemi Bielskiej z 1775 roku
Zapis brzmi
Weś Kalejczyce z przyległościami w powiecie brański parafii ruskiej 48 dymów, złotych polskich 240 .
Oznacza to najogólniej że nie było tam szlacheckich wlaścicieli; był jeden majatek zatem i Zabroccy gdyby tam byli to nie byli tam właścicielami ale mogli pełnić jakąs fuinkcje,
Przepraszam za to B po Pawle i przepraszam z inne błędy z pierwszej wersji. Geriatria niestety sie klania
Awatar użytkownika
Pawel2499

Sympatyk

ślicznie dziękuje za pomoc p. Jurku
pozdr.
Paweł
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”