Archiwum Państwowe w Płocku - indeksacja

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Wojciechowska_Ewka

Sympatyk
Ekspert

Post autor: Wojciechowska_Ewka »

Dziękuję
ewa
jarekrad

Sympatyk
Mistrz

Post autor: jarekrad »

Witam a czy indeksowane będą również metryki parafii Gostynin i ntereuje mnie także parafia Trębki ale przed rokiem 1808.
Pozdrawiam jarekrad
Piotr_Romanowski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Piotr_Romanowski »

Dla osób chcących indeksować posiadam sfotografowane całe księgi z par. Szczutowo 1900-1912; Kurowo 1911-1912; Bodzanów 1912; Biała 1912; Łęg 1912; Sikórz 1912; Słupia 1912;
BASIAPUSZ

Sympatyk
Mistrz

Post autor: BASIAPUSZ »

Witaj Piotrze.
Jestem gotowa indeksować Szczutowo.
Prześlij skany.
Pozdrawiam.
Barbara Ulanowska
Awatar użytkownika
Zawada_Cezary

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Zawada_Cezary »

Panie Piotrze,
W Genetyce brak parafii Woźniki...
Pozdrawam
Cezary

Moje regiony: Mazowsze, Kielecczyzna, Małopolska, Pomorze;
Moje rody: Zawada, Płatos, Górnicz, Swaczyk, Torbicki, Borowski, Chorębiewski, Zarzycki;
Monika.C

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Monika.C »

Witam! Chętnie przyłączę się do indeksowania parafii Szczutowo. To moja rodzinna parafia, więc myślę, że pomogę znajomością nazwisk. Również proszę o skany.
Pozdrawiam
2ala030450

Sympatyk

Post autor: 2ala030450 »

Witam,
Szczutowo robił Piotruś wczoraj i to wszystkie akta, strona po stronie - to piękny prezent dla tych co maja swoich przodków w Szczutowie - nie musza już szukać akt robiąc indeksacje.
Pozdrawiam - Ala
Piotr_Romanowski

Sympatyk
Mistrz

Sfotografowałem sumariusze parafii Miszewko Strzałkowskie 1870-1911
Zainteresowanych proszę o kontakt
Piotr_Romanowski

Sympatyk
Mistrz

Przesłałem do geneteki następujące parafie:
Miszewko Strzałkowskie 1912 UMZ
Radzanowo 1912 UMZ
Szczutowo 1912 UMZ
Święcieniec 1912 UMZ
Piotr_Romanowski

Sympatyk
Mistrz

Przesłałem do geneteki następujące parafie:
Ciachcin 1912 UMZ
Miszewo Murowane 1912 UMZ
Awatar użytkownika
Zawada_Cezary

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Zawada_Cezary »

....
Ostatnio zmieniony pn 30 gru 2013, 21:57 przez Zawada_Cezary, łącznie zmieniany 2 razy.
Cezary

Moje regiony: Mazowsze, Kielecczyzna, Małopolska, Pomorze;
Moje rody: Zawada, Płatos, Górnicz, Swaczyk, Torbicki, Borowski, Chorębiewski, Zarzycki;
Tomasz_Swierzb

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Tomasz_Swierzb »

Ja dwoma rękoma dopisuje się do indeksacji parafii Pacyna do 1890 roku.... Czy są może jakieś plany apropo ten parafii??

Tomek!
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Popkowicz_Bronisław pisze:W AP Grodzisk Mazowiecki nie ma ksiąg ani Ołtarzewa, ani Ożarowa. Wystarczy sprawdzić w bazie PRADZIAD. Jak podaje PRADZIAD księgi Ozarowa są w AP Łódź. Natomiast parafia Ołtarzew jest parafią stosunkowo młodą (1939). Wcześniej Ołtarzew należał do par. Żbików. Stąd ksiąg jeszcze nie ma w archiwach państwowych.
Pozdrawiam
Bronisław
Dziękuję Bronisławie za informację w sprawie parafii Żbików i udało mi się odnaleźć zdjęcie metryki urodzenia mojej prababki Florentyny Galskiej urodzonej w Ołtarzewie w 1848 roku, ale już aktu ślubu jej rodziców Jana i Florentyny z Sawickich Galskich - rymarzy, szukam bez skutku. Początek rodu Galskich znalazłam w parafii Skierniewice, ale Sawickich szukać to jak igły w stogu siana. Zazdroszczę trochę Julianowi Sawickiemu jego koligacji szlacheckich ale tylko i wyłącznie z powodu ( tak mi się wydaje) łatwiejszego odnalezienia własnych Sawickich w tym wielkim tłumie osób o tym nazwisku.
Bardzo dziękuję za wykonaną wielką pracę udostępniania nam metryk i życzę dalszych sukcesów w dziedzinie genealogii w całym 2014 r.

Pozdrawiam
Janina :D
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Przepraszam ze nie na temat ; witam Janino i cieszę się z takiego wpisu, wiem też że Włodek Maziarski i wiele innych osób jest spokrewnione z Sawickimi. A że mi się udaje coraz więcej uskładać moich, to także zasługa mojej żonki, że toleruje moje czytanie i pisanie tu na szkiełku ( nie mylić z kontaktowym ). Bardzo dużo Dzięki Bogu też mi pomaga moja dobra pamięć, ja po raz pierwszy z życia pamiętam jak się ur. moja siostra w 1950 roku, widzę choinkę i krzątającą się jakąś babcie, miałem wtedy dwa i pół roku.
Taka pamięć pozwale mi poskładać do kupy teraz to co ktoś w rodzinie mi mówił 50 lat temu np. o herbach naszych Sawickich ; pozdrawiam - Julian
Janina_Tomczyk

Nieaktywny

Post autor: Janina_Tomczyk »

Zrobiłam indeksację sumariuszy parafii Gostynin lata 1830-1835 i są już w genetece dzięki intensywnej pracy Piotra. Teraz kończę Gostynin lata 1840-1845 i proszę o zdjęcia do indeksacji z parafii Solec i Trębki lata 1808-1822. Jeśli uda się zrobić szybko zdjęcia to może w styczniu br, znalazły by się w genetece, a jak widzę trochę osób czeka na te indeksy.
Jeszcze raz dziękuję Piotrze za wykonaną świetną pracę w prastarym Płocku i życzę sukcesów w łaczącej nas pasji genealogicznej.

Do Juliana

Jestem jedynaczką i córką starszych rodziców ( tata rocznik 1892, mama 1915) i nie poznałam dziadków oraz dziejów obydwu rodzin. Teraz piszę historię rodzinną i potrzebuję danych w tym celu, ale nie dokumentuję jej oryginalnymi wypisami z metryk gdyż nie stać mnie na to z powodu biedy. Ograniczam zatem poszukiwania do internetowych informacji i Towarzystwa Genealogiczne z ich wiedzą są dla mnie bezcenne.Najstarsza siostra mego taty ciągle wspominała jakieś szlacheckie pochodzenie naszej rodziny, ale moja mama śmiała sie z tego bo mój dziadek, pradziadek i prapradziadek to byli szewcami z Głowna co dokumentują teraz metryki. W dziejach Głowna jest zapis, że w okresie bujnego rozwoju tego miasta zamieszkało w nim dużo ubogiej okolicznej szlachty i zajęło sie rzemiosłem, ale ja nie mam takich dowodów w odnienieniu do mojej rodziny.Natomiast Galscy z Mokrej k/Skierniewic mają w starych metrykach tytuły: nobilis, gener. co może oznaczać jakąś szlachtę szaraczkową, która utraciwszy ziemię zajęła się rzemiosłem ( byli później młynarzami i siodlarzami-rymarzami). Jeden ślub Floriana Galskiego z Zofią Kaczyńską z Kaczyna w łomżyńskim może o tym świadczyć. Ten ślub opisał w drzewie genealogicznym Lecha i Jarosława Kaczyńskich dr. Minakowski. Adam Kaczyński - ojciec Floriana nie wywodził formalnie swego szlachectwa ( może z biedy?) i nie używał herbu Pomian, a córka Zofia przyjechała do siostry i tu poznała Galskiego z którym się związała, a jej opiekunem prawnym na ślubie był szwagier - karczmarz. Jeśli Galscy mieli aspiracje szlacheckie to może również Florentyna Sawicka pochodziła z ubogiej szlachty? Już odkryłam wiele fascynujących faktów z przeszłosci mojej rodziny i mam nadzieję na znaczne uzupełnie danych w 2014 r

Pozdrawiam Julianie Ciebie i wspaniałą oraz pomocną Twoją żonkę.
Janina Tomczyk zd.Janiszewska
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”