Digitalizacja i indeksacja APW o/Mława

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

BASIAPUSZ

Sympatyk
Mistrz

Post autor: BASIAPUSZ »

Witam ponownie.
Indeksy przesłane do Geneteki :
LUTOCIN MZ - Z 1876-1880.
Pozdrawiam.
Barbara Ulanowska
WM

Nieaktywny
Legenda

Post autor: WM »

W dniach 6 - 8.XI sfotografowałem zespoły:

Działdowo wieś (dok.)
Burkat
Kiełpiny
Kisiny
Kostkowo
Koszelewki
Koszelewy
Księży Dwór
Lidzbark (do 1894)

Łącznie 22.235 zdjęć. C.d. od wtorku.
Pozdrawiam Wawrek
zelezny

Sympatyk

Post autor: zelezny »

Witam,

Zgłaszam następujące braki:

KOZICZYNEK - 1839 - brak jednej kartki ze stronami 34-35 (zgony)
ŁYSAKOWO - 1871 - brak trzech kartek ze stronami 34-35, 36-37, 38-39 (małżeństwa)
ŁYSAKOWO - 1868 - brak całej księgi (ale to jak sądzę jest brak źródła - choć proszę o potwierdzenie)

Dodatkowo przesyłam uwagi o zauważonych różnicach pomiędzy liczbą aktów a indeksami w księgach, co może być pomocne przy indeksowaniu i weryfikacji:

ŁYSAKOWO - 1835 - brak aktu nr 18 w indeksie (Stryjewski Jan)
ŁYSAKOWO - 1870 - urodzenia - 84 akty (a w indeksie 56)
ŁYSAKOWO - 1871 - urodzenia - 61 aktów (a w indeksie 60)
ŁYSAKOWO - 1877 - urodzenia - 79 aktów (a w indeksie 77)

Pozdrawiam

Janek

Ps: Przy okazji jeszcze poza tematem taka mała ciekawostka dla Was do rozwiązania:

Ignacy Mościcki - urodził się 01/12/1867 w Mierzanowie (Parafia ŁYSAKOWO), niestety nie ma jego aktu chrztu w tej parafii w księdze 1867, choć jego rodzeństwo było tam chrzczone (w 1861, 1865 i 1870). Co więcej nie był ochrzczony w żadnej z okolicznych parafii tj. Koziczynek, Grudusk, Lekowo, Zeńbok i Ciechanów (ani w roku 1867 ani w 1868). Gdzie zatem był ochrzczony Ignacy Mościcki? Czy brak całej księgi z roku 1868 z parafii ŁYSAKOWO to przypadek??? - prawdopodobne przecież jest to , iż dziecko urodzone w grudniu mogło być ochrzczone w styczniu roku następnego. A może wiąże się z tym jeszcze inna historia???
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bozenna »

Janku,
Z datami chrztow bylo roznie. Czasem dziecko bylo chrzczone 15 lat po urodzeniu. Czasem mlodsze rodzenstwo bylo juz ochrzczone, a starsze "zapomniane".
Jesli brak calej ksiegi z 1868 roku, to poprostu zginela. Taki pech genealogiczny to znane zjawisko. Akty bocznych linii sie zachowaly, a ksiega z aktem glownej linii sie ulotnila.
Moze zachowal sie wtoropis ksiegi chrztow z 1868 roku dla parafii Lysakowo?
Serdecznosci,
Bozenna
zelezny

Sympatyk

A jednak to ŁYSAKOWO - tu znalazłem skan chrztu Mościckiego w 1868 http://www.genealogia.okiem.pl/foto2/di ... p?pid=1071 , a to oznacza, że księga lub wtóropis istnieje, której to księgi brak w Poczekalni.

Pozdrawiam

Janek
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Janku,
Poczekalnia to "nasze wspolne dzielo". To sa zdjecia ksiag, ktore czekaja na indeksacje. Jesli nie ma w niej zdjec ksiag jakiejs parafii, jakiegos rocznika, jakiegos typu aktow (chrzty, sluby, zgony) to znaczy, ze jeszcze nie zdazylismy ich sfotografowac.
"Nie od razu Rzym zbudowano". Koledzy pracuja nad tym od wielu lat. Jesli chcesz, zeby praca poszla szybciej to dolacz do nas i pomoz.
Serdecznosci,
Bozenna
Ostatnio zmieniony ndz 10 lis 2013, 14:01 przez Bozenna, łącznie zmieniany 1 raz.
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

niekoniecznie Bożenno "nie zdążyliśmy"
http://baza.archiwa.gov.pl/sezam/pradzi ... %A3ysakowo
1868 - brak
zapytaj Marcina lub dotrzyj do Janusza Olszewskiego i dowiedz się skąd kopia
w AD Płock też "nie chwalą się", że mają 1868 zparafii Łysakowo
Bez PW. Korespondencja poprzez maila:
https://genealodzy.pl/index.php?module= ... 3odzimierz
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Wlodek,
Nie do mnie to napisz, ale do Janka, ktory jest zdziwiony brakiem tego rocznika.
Teraz juz wie dlaczego go nie ma w "poczekalni".
Akt na stronie "genealogia okiem" moze pochodzic z samej parafii.
Serdecznosci,
Bozenna

P.S. Blad ortograficzny w slowie "zdazylismy" poprawilam - dziekuje Wlodek.
Awatar użytkownika
Ćwikliński_Leszek

Nieaktywny
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Ćwikliński_Leszek »

zelezny pisze:Witam,

Zgłaszam następujące braki:....
Kolejny raz proszę o nie zamieszczanie na forum takich postów.
Proszę też o natychmiastowe wykasowanie takich treści przez osoby które takie posty zamieszczają.
Poczekalnia i Genbaza są naszymi roboczymi bazami przeznaczonymi w zasadzie tylko dla indeksujących a dopuszczone do ogólnego wglądu.
Umieszczam tam zdjęcia natychmiast po otrzymaniu od fotografujących.
Zdjęcia te są tylko wstępnie opisane i nie sprawdzone. Z założenia jest tam bardzo dużo błędów i niedoróbek. Nie ma więc sensu wypominanie fotografującym że czegoś nie dorobili. Mamy swoje procedury sprawdzania i przed umieszczeniem w naszej Bazie "Metryki", będzie to wszystko wyprostowane. Wypominanie nam że czegoś brakuje albo jest niedorobione traktowane jest przez nas jako zwykła złośliwość.
Skutkować to może tylko jednym że zdjęcia będą udostępniane dopiero po sprawdzeniu i uzupełnieniu niedoróbek. Czyli praktycznie po kilku miesiącach.
Osoby fotografujące w AP Gdańsk, AP Kielce, AP Grodzisk, czy AP Łódź już się załamały i do zdjęć przed ich sprawdzeniem mają dostęp tylko indeksujący.
Jedynie Wawrzyniec fotografujący AP Pułtusk i AP Mława jeszcze oficjalnie nie zaprotestował, podchodzi do tego z humorem (darmowe zupki).
Może to być jednak ostatni sygnał jego wyczerpującej się tolerancji.

pozdrowienia

Leszek
zelezny

Sympatyk

Ćwikliński_Leszek pisze:

Proszę też o natychmiastowe wykasowanie takich treści przez osoby które takie posty zamieszczają.
Za zwykłą złośliwość można chyba traktować jedynie P.T. Pana post. Proszę się nad tym zastanowić.

Po pierwsze dzisiaj się zarejestrowałem i po raz pierwszy się zalogowałem i przekazałem uwagi i spostrzeżenia nie po to, by kogokolwiek urazić, ale ze zwykłej potrzeby genealoga amatora, który chciałby przekazać informacje, a już jak widać trafiam w polskie piekiełko.
Po drugie jeżeli moje uwagi są nieistotne to niech je Pan sobie sam skasuje ponieważ ja swoich postów nie usunę, bo nie widzę do tego żadnego powodu.
Po trzecie jeszcze przed zalogowaniem się na portalu informowałem mailowo, że jestem zainteresowany przystąpieniem do indeksacji Kiełpin i Lidzbarka Welskiego, ale po Pana zachęcajacym poście chyba sobie daruję współpracę.
Po czwarte aby nie potraktował Pan tego jako złośliwość nie przekażę zatem wychwyconych braków i błędów, które znalazłem w zindeksowanych, co podkreślam, już danych dotyczących kilku parafii aktualnego dekanatu ciechanowskiego zachodniego dostępnych w Genetece.

Janek
Awatar użytkownika
Bozenna

Sympatyk
Nowicjusz

Janku,
Dzis sie zalogowales, ale moze czytasz Forum juz od dawna ?
Jesli jest to rzeczywiscie Twoja pierwsza proba, to przeczytaj najpierw tematy "Poczekalnia", "Geneteka", Genbaza", "metryki" i kilka innych. Zrozumiesz jak to wszystko dziala i ile osob od wielu lat nad tym pracuje.
W Genetece jest spisanych ponad 11 milionow aktow.
Jest specjalny temat "bledy", w ktorym mozesz wpisac Twoje spostrzezenia. Jest tez osoba, ktora poprawia bledy.
Czy Ty myslisz, ze to wszystko "spadlo z nieba"?

Uprzejmie prosze, nie wydawaj zadnej opinii o Leszku, ktorego nie znasz.
Scyzoryk mi sie sam w kieszeni otwiera jak czytam takie wpisy.
Leszek ? Bez Leszka i kilku innych "nasze wspolne dzielo" dawno by sie juz zawalilo.
Serdecznosci,
Bozenna
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

dla wyjasnienia: nie było to wytykanie błędu ortograficznego, ale uwaga merytoryczna mająca skłonić (bardziej Janka, ale i Ciebie:) do sprawdzenia baz opisujących zasób - przez ewentulanym zgłoszeniem uwag czy pytaniem o zdjęcia

ale zaintrygowany nadal jestem tym rocznikiem (jeśli parafia dobrze zidentyfikowana) - skan dobry, dostępu do przwodnika po zasobie mławskim teraz nie ma on-line chyba (wyleciał podczas przebudowy strony APW? może ktoś ściągnął i może zerknąć?) :)
Awatar użytkownika
Ćwikliński_Leszek

Nieaktywny
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Ćwikliński_Leszek »

zelezny pisze:
Ćwikliński_Leszek pisze:

Za zwykłą złośliwość można chyba traktować jedynie P.T. Pana post. Proszę się nad tym zastanowić.

Janek
Chyba jednak się nie rozumiemy.
Nadgorliwość może nieraz przynieś więcej szkody niż pożytku.
Jeżeli przedstawiamy produkt typu "poczekalnia" i zastrzegamy się że jest to produkt ułomny i wiemy o jego licznych wadach i błędach, oraz prosimy o nie wytykanie nam tych wad, bo uwagi te nic twórczego na tym etapie nie wnoszą, a mogą skutkować tylko wycofaniem tego produktu.

Dzięki takim nadgorliwcom wycofaliśmy się już z prezentowania zdjęć przed ich końcowym opracowaniem z AP Gdańsk, AP Kielce, AP Grodzisk, AP Łódź, AP Łowicz i to samo może się stać z AP Pułtusk i AP Mława.

Jeżeli tego nie rozumiesz to znaczy że rozmawiamy na różnych falach.

pozdrowienia

Leszek
WM

Nieaktywny
Legenda

Post autor: WM »

Przewodnik po zasobie AP Mława, który uważam za jeden z najlepszych, w dalszym ciągu jest dostępny. Ze strony APW wchodzimy na oddziały i na Mławę:

http://www.warszawa.ap.gov.pl/publikacj ... -mlawa.pdf

W związku z finalizowaniem digitalizacji oddziału szczególnie polecam go szanownym genealogom.
Wawrek
zelezny

Sympatyk

Ćwikliński_Leszek pisze:
zelezny pisze:
Ćwikliński_Leszek pisze: Kolejny raz proszę o nie zamieszczanie na forum takich postów.

Janek
Chyba jednak się nie rozumiemy.
Nadgorliwość może nieraz przynieś więcej szkody niż pożytku.

Dzięki takim nadgorliwcom wycofaliśmy się już z prezentowania zdjęć

Faktycznie chyba jednak się nie rozumiemy.

Zarzuca Pan nadgorliwość po napisaniu przeze mnie dosłownie jednego postu natomiast nie zauważa Pan zupełnie, że Pańska gorliwość w odstraszaniu nowych użytkowników portalu i potencjalnych ochotników do indeksowania jest o niebo większa. Także proszę się zastanowić czy to właśnie Pańskie działania nie przynoszą więcej szkód.
Obojętnie czy jest Pan Członkiem PTG i obojętnie jak wielkie ma Pan zasługi dla genealogii, dla mnie jest to bez znaczenia bo po Pańskich życzliwych postach serdecznie odechciało mi się całkowicie kontynuowania jakiejkolwiek współpracy.

Janek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”