Cmentarz Rakowicki w Krakowie - potrzebuję pomocy

Informacje o cmentarzach. Pomoc w wykonaniu lub uzyskaniu zdjęcia grobu ; w tym Informacje o Cmentarzach, Nekrologi, wyszukiwarki grobów..., linki

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Świerniak_Kazimierz

Sympatyk

Cmentarz Rakowicki w Krakowie-hrabina , księżna Jabłonowska

Post autor: Świerniak_Kazimierz »

Witam ! Proszę mieszkańca Krakowa o zdjęcie [ zdjęcia] nagrobka i płyty nagrobnej z napisem : 1 ] Ksieżna Eleonora , Maria , Jadwiga JABŁONOWSKA lub Eleonora , Maria , Jadwiga hr. Bielska , księżna Jabłonowska herbu Prus III ur. 18.08.1884 Bursztyn zm. 25.05.1977 . Mąż księżnej hrabia Juliusz Bielski h.Jelita 1862-1941 był do roku 1939 włascicielem pałacu i majątku we wsi Rychcice gm.Rychcice pow. Drohobycz woj.Lwów a w tej wsi mieszkali od wieków moi przodkowie po mieczu [ ojcu] i zajmuję się historią tej wsi .
Gdyby ktoś był tak miły to proszę wysłac na ks-drohobycz@wp.pl za co z góry bardzo dziękuję . Pozdrawiam Kazimierz Świerniak ze Szczecina potomek rychcicki
Awatar użytkownika
Świerniak_Kazimierz

Sympatyk

Re: Cmentarz Rakowicki w Krakowie-hrabina , księżna Jabłonow

Post autor: Świerniak_Kazimierz »

Świerniak_Kazimierz pisze:Witam ! Proszę mieszkańca Krakowa o zdjęcie [ zdjęcia] nagrobka i płyty nagrobnej z napisem : 1 ] Ksieżna Eleonora , Maria , Jadwiga JABŁONOWSKA lub Eleonora , Maria , Jadwiga hr. Bielska , księżna Jabłonowska herbu Prus III ur. 18.08.1884 Bursztyn zm. 25.05.1977 . Mąż księżnej hrabia Juliusz Bielski h.Jelita 1862-1941 był do roku 1939 włascicielem pałacu i majątku we wsi Rychcice gm.Rychcice pow. Drohobycz woj.Lwów a w tej wsi mieszkali od wieków moi przodkowie po mieczu [ ojcu] i zajmuję się historią tej wsi .
Gdyby ktoś był tak miły to proszę wysłac na ks-drohobycz@wp.pl za co z góry bardzo dziękuję . Pozdrawiam Kazimierz Świerniak ze Szczecina potomek rychcicki
Witam ! Bardzo dziękuję Pani Jolancie Katarzynie Sikora z Małopolskiego Towarzystwa Genealogicznego za szybką odpowiedz na mój apel i przysłanie kilku zdjęć Grobowca Książąt Jabłonowskich w trakcie renowacji. Pozdrawia wdzięczny Kazimierz Świerniak ze Szczecina
zlota_wilczyca

Sympatyk
Mistrz

Zrobię zdjęcia na cm Rakowickim w Krakowie

Post autor: zlota_wilczyca »

Witam, w sobotę będę na Cmentarzu Rakowickim i w związku z tym mogę zrobić zdjęcia nagrobków. Jeśli ktoś byłby zainteresowany proszę o wiadomość indywidualną z lokalizacją nagrobku oraz danymi pochowanej osoby/osób.

Pozdrawiam, Aleksandra
verigo136

Post autor: verigo136 »

Moj kuzyn, Michal Kotowicz zmarl po potraceniu przez samochod na przejsciu dla pieszych w Krakowie. Bylo to 16 wrzesnia 2000 r.
Zostal pochowany w grobie jego tesciow gdzie juz wczesniej pochowany
zostal jego tesc Mieczyslaw Kozaczka, zm.26-08-1977 r. a pozniej tesciowa
Janina Kozaczka, zm.18-12-2002 r.

Jak informuje wyszukiwarka ten grob znajduje sie w kwaterze W, rzad zach.

Mapka cmentarza do wgladu
http://www.zck-krakow.pl/?pageId=61&id=1&a=2

Wejscie od ulicy Rakowickiej

Nie bylem w Kraju od 1983 r. i nadal nie mam takiej mozliwosci. Dlatego ta droga prosze o fotke tego grobu. Wyszukiwarka nie pokazuje nazwiska mojego kuzyna tam pochowanego a jedynie jego tesciow. Stad obawa, ze nie ma zadnej widocznej na grobie tablicy, ktora by o informowala o wszystkich faktycznie tam pochowanych osobach.
Bylbym niezmiernie wdzieczny za przeslanie skanu tego zdjecia na adres email Tebegielek@aol.com
Z gory dziekuje
Awatar użytkownika
A.Michałowski

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: A.Michałowski »

Witam,

Czy mógłbym prosić, o zdjęcia grobowca murowanego Czesławów Pieniążków Odrowąż,pas 37,rz. płd,bliżej ulicy 29 Listopada.

Pozdrawiam,

Aleksander.
zlota_wilczyca

Sympatyk
Mistrz

Post autor: zlota_wilczyca »

informuję, że na cmentarz będę jechać w niedzielę, najprawdopodobniej też w niedzielę wieczorem postaram się wysłąć
zdjęcia
kasiamon

Sympatyk
Nowicjusz

Cmentarz w Krakowie Rakowice - prośba o zrobienie zdjęcia

Post autor: kasiamon »

Witam
Mam ogromną prosbę o zrobienie zdjęcia groby mojej rodziny, znam dokładne położenie. Jeśli ktoś zyczliwy mógłby mi pomóc, poproszę o maila, podam wszystkie szczegóły.

Kasia

*Moderacja adresu e-mail, który jest poniżej wystarczy kliknąć Obrazek
Anetta_72

Sympatyk
Adept

Re: Cmentarz w Krakowie Rakowice - prośba o zrobienie zdjęci

Post autor: Anetta_72 »

kasiamon pisze: ...
Mam ogromną prosbę o zrobienie zdjęcia groby mojej rodziny, znam dokładne położenie. Jeśli ktoś zyczliwy mógłby mi pomóc, poproszę o maila, podam wszystkie szczegóły. ...
Cześć Kasiu,
mogę spróbować pomóc wybieram się tam na Wszystkich Świętych. Jeśli prośbą jest aktualna to podeślij mi dane na mojego priva.
Pozdrawiam,
Anetta.
jaskulka

Sympatyk
Nowicjusz

cmantarze

Post autor: jaskulka »

Poszukuje kogoś , kto zrobiłby zdjęcie na Cmentarzu Rakowickim w Krakowie.
Mirek Jaskułowski
Nagórski_Bogusław

Sympatyk
Mistrz

cmantarze

Post autor: Nagórski_Bogusław »

Witam z Krakowa!
Podaj namiary na priva to zrobię Ci foto przy okazji odwiedzin na Rakowicach.
Bogusław
ewa_os

Sympatyk

Sztompka na cm.Rakowickim w Krakowie

Post autor: ewa_os »

Dzień dobry!
Uprzejmie proszę o wykonanie zdjęć dwóch grobów rodzinnych odszukanych ostatnio w wyszukiwarce cm.Rakowickiego:
1.Stefan Mierzejewski zm 1962 kw.4 woj.(wojskowa?) rząd płn. miejsce 20
2.Jadwiga Olszewska zm 1945 kw L rząd płd m.21
z góry dziękuję
Ewa
Anetta_72

Sympatyk
Adept

Sztompka na cm.Rakowickim w Krakowie

Witaj Ewo,
mogę spróbować pomóc wybieram się tam w okolicach Wszystkich Świętych. Jeśli prośba jest aktualna to daj mi znać na priva.
Pozdrawiam,
Anetta.
Awatar użytkownika
Magdalena_Mare

Sympatyk

poszukiwania nagrobków Rakowice/Lisia Góra

Post autor: Magdalena_Mare »

Dzień dobry :)

Czy ktoś może wie jak to było onegdaj z likwidowanymi nagrobkami. Poszukuję właśnie przodków (na poziomie 3x pradziadków), a właściwie informacji o ich pochówku na cmentarzu Rakowickimi. To nie były "wyższe sfery", więc grób był raczej najtańszy, ziemny. W latach XX zaczęto chować na cmentarzy parafialnym na Prądniku Czerwonym zatem reszta rodziny spoczęła już tam, a poprzednikach z czasem zapomniano.

Mam więc pytanie czy Cmentarz Rakowicki archiwizuje jakoś nazwiska osób z polikwidowanych nagrobków i co robi z pozostałościami ludzi? Podobny problem mam na cmentarzu w Lisiej Górze :(, być może tam gób jeszcze jest. Wiem, wiem, uderzę do administracji/księdza, ale może ktoś ma jakieś doswiadczenia.

z góry gorąco dziękuję
MAdzia :)
Anetta_72

Sympatyk
Adept

Re: poszukiwania nagrobków Rakowice/Lisia Góra

Magdalena_Mare pisze:Dzień dobry :)

Czy ktoś może wie jak to było onegdaj z likwidowanymi nagrobkami. Poszukuję właśnie przodków (na poziomie 3x pradziadków), a właściwie informacji o ich pochówku na cmentarzu Rakowickimi. To nie były "wyższe sfery", więc grób był raczej najtańszy, ziemny. W latach XX zaczęto chować na cmentarzy parafialnym na Prądniku Czerwonym zatem reszta rodziny spoczęła już tam, a poprzednikach z czasem zapomniano.

Mam więc pytanie czy Cmentarz Rakowicki archiwizuje jakoś nazwiska osób z polikwidowanych nagrobków i co robi z pozostałościami ludzi? Podobny problem mam na cmentarzu w Lisiej Górze :(, być może tam gób jeszcze jest. Wiem, wiem, uderzę do administracji/księdza, ale może ktoś ma jakieś doswiadczenia.

z góry gorąco dziękuję
MAdzia :)
Witaj Magdo,
próbowałaś sprawdzić w wyszukiwarce tego cmentarza:
http://www.rakowice.eu/
czy nie znajdziesz danych o tych osobach. Ja sama przez czysty przypadek znalazłam w ten sposób grób mojej krewnej z 1929 r. Tak jak sama napisałaś i w moim przypadku tragiczne okoliczności sprawiły że właśnie został "zapomniany". Pewnie miałam sporo szczęścia że nie został zlikwidowany ale warto próbować. Brak opieki nad grobem wcale nie oznacza że grób od razu jest likwidowany. Życzę powodzenia.
Anetta.
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Re: poszukiwania nagrobków Rakowice/Lisia Góra

Post autor: dorocik133 »

Witam!
Na cmentarzu Rakowickim w starej jego części są pochowani moi Pradzidkowie (1918 i 1939). Groby się nie zachowały, pochowany już jest tam ktoś inny, ale wszystkie dane dotyczące pochówków są w kartotekach. Ja uzyskałam te informacje drogą telefoniczną.

Pozdrawiam

Dorota
Pozdrawiam

Dorota
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cmentarze”