Poszukuję informacji na temat moich przodków z rodziny WODER

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

kovak

Poszukuję informacji na temat moich przodków z rodziny WODER

Post autor: kovak »

Witam wszystkich serdecznie,

Poszukuję jakichkolwiek informacji dotyczących nazwiska WODER. Moja rodzina "obecnie" pochodzi z miejscowości Trąbki (Huta Czechy) kiedyś parafia Garwolin, a obecnie parafia Trąbki. Z jedynych przekazów jakie znam moja rodzina związana jest ściśle z Hutą Szkła Cechy w Trąbkach. Moi przodkowie byli fabrykantami szkła/hutnikami i mieszkali w lepiankach wybudowanych przez Hordliczkę dla pracowników jego huty w Osadzie Czechy (Trąbki). Potwierdziły to zapisy opublikowane przez portal genealogia-garwolin.org (P. Sebastian Jędrych). Najstarsze zapisy w aktach w Garwolinie (Trąbki były w parafii Garwolin kiedyś) wskazują na braci Jana Woder żonatego z najpierw Fryderyką Opitz, a po jej śmierci z Konstancją Niemiałtowską oraz Józefa Woder żonatego z Katarzyną Kozłowską, których ojcem był Wawrzyniec Woder żonaty z Katarzyną Wasilewską.

Moje wnioskowanie po analizie materiałów przynosi tezę, że zanim Woderowie znaleźli się w Trąbkach musieli "zahaczyć" o Barczącą koło Mińska Mazowieckiego. Tam najpierw Hordliczka miał hutę szkła, którą dopiero później przeniósł do Trąbek. Potwierdza to fakt małżeństwa Jana Woder z Konstancją Niemiałtowską (nazwisko powszechnie występujące w okolicach Barczącej) oraz to, że w Trąbkach informacje w aktach zaczynają się od ich małżeństw, a nie narodzin. Może to mylna teza, ale nie mam innej.

Wiem, że w okolicy Barczącej jest wieś Tyborów. Była to osada zamieszkiwana głównie przez kolonistów niemieckich (nazwiska Woder oraz Opitz wyglądają mi na niemieckie). Być może Woderowie przybyli jako koloniści własnie w okolice Barczącej do pracy w Hucie Szkła Hordliczki, ale pytanie skąd???

Inne okolice gdzie znalazłem nazwisko Woder to okolice Bydgoszczy i Inowrocławia w dość bliskiej odległości, mianowicie to Nakło nad Notecią, Szubin oraz Rucewo koło Inowrocławia. Z tym ostatnim miejscem związany jest Stanisław Woder, który został wykazany w listach rannych żołnierzy Armi Pruskiej z roku 1914.

Wpis z Liste Nr 71 7 november 1914 rok
Preußisches Infanterie-Regiment (1. Nassauisches)
Infanterie Regiment Nr. 87 Mainz
12 Kompania
Stanislaus Woder
Rucewo, Hohensalza Seite 2361 lekko ranny

Na Genealodzy.PL jest też ciekawy (ze względu geograficznego) wpis w aktach urodzeń:

Księga urodzenia:
Lp. 1 Rok 1779 Imię i Nazwisko: syn Woder, miejscowość Jeleńcz, a w uwagach jest Federicus Słupy - ale to szczątkowe info i nic nie mówi więcej...

Szukam jakichkolwiek, wszelkich danych , informacji, pomocy w zlokalizowaniu i ustaleniu moich przodków. Pozdrawiam serdecznie Marcin.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”