Natalia, wieś? majątek?

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

anna-grażyna

Sympatyk

Natalia, wieś? majątek?

Post autor: anna-grażyna »

T:"wieś?majątek? Natalia"

Mam taki nikły ślad i nie bardzo wiem co z tym zrobić.
Czy ktoś zetknął się z miejscowością która w roku 1876 nazywała się Natalia? Natalka? podobnie? a potem zmieniła nazwę na Przytulisko? Przytulankę?
Teren to : obecne podlaskie,mazowieckie lub Ukraina.

Anna Grażyna
Awatar użytkownika
ofski

Sympatyk
Nowicjusz

wieś?majątek? Natalia

Post autor: ofski »

w okolicach Dowbysza na Ukrainie (więc pewnie trochę za daleko) jest miejscowość Natalia
posłużę się linkiem z moich poszukiwań w tym rejonie (Dowbysz pod 1. a po jego prawej stronie Natalia)
Krzysztof
Awatar użytkownika
Łucja

Sympatyk

wieś?majątek? Natalia

Post autor: Łucja »

Natalia jest też koło Garwolina, ale nazwy nie zmieniła, dzisiaj chyba nawet Garwolin już, jakoś tak pod miastem całkiem. Może nazwisko podaj.

Łucja
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

A może to cóś takiego:

Obrazek

Obrazek

Nazwy - na upartego - podobne....
Screeny pochodzą ze Słownika Geograficznego.
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
anna-grażyna

Sympatyk

Wielkie dzięki - najciemniej pod latarnią :).
Terytorialnie chociaż ciut jakby za daleko pasują trzy :
Natalienhof w pow.Węgorzewo
Natalia w pow Konin
i Natalia na Ukrainie .(teoretycznie nie jest za daleko ponieważ w pokoleniu 2xpradziadek jego linia
"po kądzieli to woj.smoleński i gubernia charkowska)
Zapomniałam napisać,że w miejscowości tej byli kozacy (pewnie armia) na tyle długo
żeby zdążyli wstąpić w związki małżeńskie z miejscowymi zubożałymi szlachciankami.
Ta miejscowość miała być "zapadłą dziurą" .
Nazwiska niewiele pomogą chociaż nigdy nic nie wiadomo
Obrucki (Owrucki,Obrycki,Abrucki), Raróg,Szumiński (Szumieński,Szomieński).

Anna Grażyna

ps :teraz zauważyłam,że w sumie niedaleko Natalii ukraińskiej sa dwa miasteczka : Szumsk i Owrucz (litera "b" i "w" w rosyjskim) -zbieżność z nazwiskami?
Awatar użytkownika
Grazyna_Gabi

Sympatyk
Podziękował: 1 time
Otrzymał podziękowania: 15 times

Post autor: Grazyna_Gabi »

Na poczatku XX wieku na terenach obecnej Ukrainy bylo wiecej "siel" o nazwie Natalia,
oprocz tej wskazanej przez Krzysztofa (4), byly jeszcze w nastepujacych rejonach:

с. Наталия
1.Щорский район
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A9%D0% ... E%D0%B4%29
2.Березновский район
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0% ... 0%BD%D0%BE
3.Салтыковский район
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0% ... E%D0%BD%29
4.Мархлевский р-н czyli Довбышский р-н
http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0% ... 1%8B%D1%88

Czy przetrwaly do dzis? chyba tylko ta ostatnia.

Grazyna
Awatar użytkownika
Bea

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Bea »

Jeśli chodzi o miejscowość, która zmieniła nazwę z Natalii na Przytulanie, to najbardziej pasuje ta miejscowość mazurska. Tu coś napisali po niemiecku: Natalienhof in Przytullen. "Dziura" to na pewno - bo to tylko folwark, a nie miasteczko.
Ale jeśli chodzi o kozaków.... Obrazek na Mazurach ?! niekoniecznie .... Może próbujesz połączyć dwie rodzinne legendy ? W jakich latach szukasz i kogo ?
Beata

mapki parafii warszawskich w latach 1826-1939: link
anna-grażyna

Sympatyk

Grazyna_Gabi pisze:...Na poczatku XX wieku na terenach obecnej Ukrainy bylo wiecej "siel" o nazwie Natalia,......
.
Nie sądziłam,że na Ukrainie było kilka takich wsi dzięki :)
- to była jedynie hipoteza i nie sprawdzałam dość dokładnie.
Do mojej układanki najbardziej pasuje teraz Natalia z powiatu Konotop (po analizie tego co wiem).
Pomocny byłby jakiś spis studentek Instytutu Pedagogicznego z Głuchowa z pierwszych lat po powstaniu uczelni,
chociażby po to żeby jakiś trop wyeliminować ale narazie nic nie znalazłam.
Bea pisze:Jeśli chodzi o miejscowość, która zmieniła nazwę z Natalii na Przytulanie, to najbardziej pasuje ta miejscowość mazurska. ............Ale jeśli chodzi o kozaków........na Mazurach ?! niekoniecznie .... Może próbujesz połączyć dwie rodzinne legendy ? W jakich latach szukasz i kogo ?
Bardzo możliwe,że nałożyły się jakieś legendy/przekazy rodzinne.
Link do artykułu dotyczący książki Tęsknota za Mazurami spowodował pewne skojarzenia : do pokolenia mojego dziadka wszyscy znali bardzo dobrze niemiecki i zdarzały się imiona niezupełnie słowiańskie np Gertruda.W dokumentach mojego dziadka z okresu jego pracy też jest wpis , że zna niemiecki ale równie dobrze mógł nauczyć się podczas studiów.

To może być również ta Natalia.
Nie do końca jest to jedynie legenda - mam akt zgonu córki osoby,którą usiłuję odnaleźć, miejsce urodzenia Natalia 1876.
Imiona rodziców zgłaszającym nieznane , córka małżonków Szumińskich , matka z Obruckich.
Szukam Obruckiej ( imię prawdopodobne Anna lub Dominika) plus podobne nazwisko wynikające z możliwych błędów powstałych przy zapisach w innych językach),która poślubiła około 1850? r (data hipotetyczna wiem,że były starsze dzieci) Szuminskiego - imię nieznane ale na pewno została wdową.Urodziła się około 1930 ? umarła około 1900? roku (plus minus 10 lat) w Rosji,na Ukrainie? - na pewno nie na terenie obecnej Polski.
Kozacy :) -i tu tylko legenda - podobno w jednej pannie z Obruckich zakochał się Kozak i zabrał ją na Ukrainę.

Chyba mam małe szanse na odnalezienie tym bardziej,że oba nazwiska (warianty) występowały i w północnej Polsce i na Ukrainie.Dzięki,że próbujecie pomóc.:)

Anna Grażyna

ps : tak mi przyszło do głowy,że może obie miejscowości wchodzą w grę - może którąś nazwano z powodów nostalgicznych.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”