Walczak, Olczak, Olczyk ?

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Tomasz_Swierzb

Sympatyk
Nowicjusz

Walczak, Olczak, Olczyk ?

Post autor: Tomasz_Swierzb »

Witajcie moi drodzy ;)
Udało mi się dziś w AAD w Łowiczu odnaleźć akt zaślubin moich 4*pradziadków i mam problem... Otóż mój 4*pradziadek nazywa się Wojciech Olczak, a w akcie jego ojciec Aleksy Walczak... Świadkiem jest Łukasz Olczak brat pana młodego... Olczak, Walczak o co chodzi?? Gdy w 1814 roku umiera Aleksy Walczak zgon jego zgłasza syn Wojciech Walczak (To już nie Olczak?), gdy zgłaszał rok wcześniej zgon matki był Olczakiem... Genetyka też ukazuje Aleksego Walczaka i Franciszkę z Chrząstówka jako rodziców mojego Wojciecha.
Później nazwisko zmieniło formę na Olczyk i w takiej formie jest do dziś w rodzinie.
Teraz czuję, że zaczyna się prawdziwa genealogia, bo kończą się nazwiska, a zaczynają domysły... Mam dwóch Aleksów jeden z lat 30, drugi z lat 40 XVIII w. hmm który to ten właściwy... Oboje rodzili się w Chrząstówku. Jeszcze kilka miesięcy temu nie przypuszczałem nawet, że przekroczę magiczną granicę 1799 ;)

załączam linki do aktu ślubu Wojciecha Olczaka, czekam na każdy pomysł jak pomieszano to nazwisko???

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/de0 ... d6542.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b8e ... ab6cf.html

pozdrowienia z Łodzi

Tomek
Awatar użytkownika
MonikaNJ

Sympatyk
Nowicjusz

Walczak=Olczak=Olczyk???

Post autor: MonikaNJ »

Witaj Tomku,
to są czasy kiedy przydomki funkcjonowały na równi z nazwiskami (do których nie przywiązywano tak dużej wagi jak dziś). Popularniejsze były formy tworzone od imienia męża (np.Antonowa, Dominikowa); ojca (Jaśkówna, Kazmirczonka, Antoniak, Augustyniak, Olczak)- do tej pory na wsi tak się określa sąsiadów.

Wojciech Olczak syn Aleksa(Olka) Walczaka i Franciszki Kaźmierczonki (córki Kazimierza); brat Łukasz Olczak
Małgorzata Maruzgalonka- Maruzgała córka Tomasza Maruzgały i Elżbiety Marcinówny (córki Marcina); brat Antoni Baran czyli to musiało być jego przezwisko,albo przejął nazwisko matki oraz pociot Paweł Sulima- mąż którejś z ciotek Małgorzaty a siostry Tomasza lub Elżbiety.

Wychodzi na to , że Twoja gałąź rodziny przyjęła za nazwisko patronimiczne Olczak które się z czasem zmieniło na Olczyk.
Ciekawe czy inne z dzieci Aleksa też tak postąpiły czy tylko Wojciech.

Tak się zdarzyło również w moim drzewie ; Augustyn Kurpiewski miał synów Jana Kurpiewskiego i Wojciecha Augustyniaka i takie nazwiska pozostały.

pozdrawiam monika
Tomasz_Swierzb

Sympatyk
Nowicjusz

Walczak=Olczak=Olczyk???

Post autor: Tomasz_Swierzb »

Dziękuję Moniko za pomocne słowa ;)
Dzięki nim udało mi się odnaleźć <chyba> rodziców owego Aleksa ;) Walczak to ojcowizna od imienia Walenty! A Aleksy stosunkowo rzadkie imię ;))

Pozdrawiam serdecznie Tomek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”