AP Toruń

Realizowane i pożądane inicjatywy genealogiczne

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen

gosiak

Sympatyk

Post autor: gosiak »

Tak naprade nie mają podstaw do robienia problemów. Prawo archiwalne jest po naszej stronie- patrz linki kilka postów wyżej.
wykaz wykonanych fotek publikuję na bieżąco zatem nic prostszego wybrać USC czy parafie- najlepiej te ze spisami rocznymi i cykać fotki ile aparat pomieści :-).
Potem wspólnymi siłami indeksacja i publikacja w genetece.
ZAPRASZAM - niech Toruń przestanie być indeksacyjną czarną dziurą

Małgosia
Poszukuję Nichnerowicz (cała Polska) Bryll,Kosiński, Marcinkowski ( Wielkopolska)
anczarn

Sympatyk

Post autor: anczarn »

Chętnie się przyłącze. Proszę o szczegóły.
Niestety w tych księgach co miałam do tej pory do czynienia nie ma spisów rocznych.
Pozdrawiam
Anna
gosiak

Sympatyk

Witaj....niestety brak spisów jest problemem. W nielicznych księgach jedynie są. Natomiast nic nie stoi na przeszkodzie żeby przy okazji wizyt strzelić fotki pełnych ksiąg. Zawsze to krok do przodu.
Małgosia
Poszukuję Nichnerowicz (cała Polska) Bryll,Kosiński, Marcinkowski ( Wielkopolska)
anczarn

Sympatyk

Post autor: anczarn »

Tylko podstawowe pytanie jak to zrobić formalnie, żeby pozwolili fotografować. Mam 60km do tego archiwum i wolałabym się wcześniej przygotować.
Anna
gosiak

Sympatyk

Formalnie to nie maja prawa Tobie tego zabronić...patrz linki kilka postów wyżej. A w zasdzie wystraczy wytłumaczyć ,że fotki są robione w celach indeksacji, nie będą nigdzie publikowane itd..itd. Mi nie robiono problemu ,a wręcz przeciwnie. Pracownicy byli pomocni i życzliwi. Także śmiało można jechać.
Tomek9877

Sympatyk

Post autor: Tomek9877 »

Witam,
Czy są już jakieś efekty z indeksacji Bobrowa, Mszana?
Chętnie pomógłbym w indeksacji, ale mój sprzęt mi to bardzo utrudnia.
Jeżeli czas mi na to pozwoli i obowiązki maturzysty przy najbliższej wizycie postaram się wykonać chociaż trochę zdjęć z ksiąg znajdujących się w AP w Toruniu.

Pozdrawiam
Tomasz Raczyński
BASIAPUSZ

Sympatyk
Mistrz

Post autor: BASIAPUSZ »

Witam.
Przesłałam do Małgosi indeksy do weryfikacji
-BOBROWO (pow.brodnicki) UMZ 1865-1866.
Barbara Ulanowska
Tomek9877

Sympatyk

Post autor: Tomek9877 »

Dziękuję Basiu za odpowiedź.

Pozdrawiam
Tomasz Raczyński
Jurek_Plieth

Sympatyk
Kontakt:

Re: AP Toruń

Post autor: Jurek_Plieth »

gosiak pisze:Witajcie. Poszukujemy chętnych do fotografowania zasobów dostępnych w AP Toruń.
Proponuję przy okazji swoich poszukiwań wykonie chociaż kilku fotek spisów rocznych i przekazanie ich do indeksacji.

Pozdr.
Małgosia Nichnerowicz
Bardzo proszę o wytłumaczenie co jest przedmiotem fotografowania? Jak i wytłumaczenie co to są "spisy roczne"?
Dziękuję,
J.
gosiak

Sympatyk

Co do efektów to informuje co nstepuję.
Sfotografowane są księgi parafii Bobrowo wg bazy pradziad nr1 czyli za lata 1771-1831, nr 14 1817-1849- materiał do poprawki, oraz księga nr 15 1865-1874. Wszystkie w trakcie indeksacji. Odpowiadam na kolejne pytanie z powodu barku spisów rocznych sfotografowane zostały całe księgi. Wiem, wiem ze spisów byłoby szybciej i łatwiej ale robimy co naszej mocy.
Mszano 1808-1815, Jabłonowo 1817-1847 oraz 1865-74 również wykonane foty całych ksiąg. Obecnie w trakcie weryfikacji niedługo mam nadzieję będą publikowane
Pozdarwiam
Małgosia
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Witam,

mam pytanie do osób, które składały zamówienia w AP Toruń za pośrednictwem maila.
Jak długo czekaliście na pierwszą odpowiedź?

Pozdrawiam
Aneta
Awatar użytkownika
Markowski_Maciej

Członek PTG
Adept
Kontakt:

Post autor: Markowski_Maciej »

Witaj,
pół roku lub dłużej.
W każdym bądź razie tak długo, że zapomniałem że o coś ich prosiłem.
Pozdrawiam
Maciej
Pozdrawiam
Maciej

http://KimOnibyli.pl
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Ojej!! To straszne terminy!
Napisałam miesiąc temu i zastanawiałam się właśnie czy nie wypadałoby delikatnie się przypomnieć...
Dzięki, tak czy inaczej, przynajmniej wiem, czego się spodziewać :(

Pozdrawiam
Aneta
Jurek_Plieth

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Jurek_Plieth »

Kaczmarek_Aneta pisze:Ojej!! To straszne terminy!
Napisałam miesiąc temu i zastanawiałam się właśnie czy nie wypadałoby delikatnie się przypomnieć...
Dzięki, tak czy inaczej, przynajmniej wiem, czego się spodziewać :(
Z usług toruńskiego AP korzystam od wielu lat. Powszechna opinia, równiez i moja, jest taka, że jest to najbardziej przyjazne dla genealogów archiwum w Polsce.
Zlecałem tamże również kwerendy, bo dla mnie koszt zawsze był niższy aniżeli koszty podróży do Torunia, zakwaterowanie, itd. Na dodatek kwerendą zajmują się profesjonaliści i poszukiwanie zajmuje im wielokrotnie mniej czasu aniżeli mnie!
Żeby nie być gołosłownym. Ostanie podanie z prośbą o kwerendę wysyłałem do nich 29 października b.r. Pozytywna odpowiedź nadeszła 6 listopada - koszt kwerendy 12,50 PLN za 1/2 godziny poszukiwania + 4 PLN za skany dwóch stron A4 dokumentów.
Myślę, że to nie jest zły wynik!
Sugeruję Ci zatelefonować do nich i dowiedzieć się o losy Twojego email.
Powodzenia :D
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Bardzo dziękuję za Twoją opinię - być może termin oczekiwania uzależniony jest od rodzaju zamówienia, stąd różne doświadczenia.
Oczywiście będę się kontaktować :)

Pozdrawiam
Aneta
ODPOWIEDZ

Wróć do „Inicjatywy genealogiczne”