Programy do drzewa genealogicznego

Wzajemna pomoc w tworzenie drzewa genealogicznego, dyskusje o genealogicznych programach , opowiadania historyczno-genealogiczne o rodzinie , nasze blogi genealogiczne...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Stasiakowski_Wojtek

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Stasiakowski_Wojtek »

michalina180 pisze:Witam
Czy do programu Ahnenblatt można skopiować dane z MyHeritage czy trzeba to zrobić recznie
Jeżeli można , to w jaki sposób?
Jeżeli nie , to do którego programu można skopiować dane z Myheritage , aby nie robić tego ręcznie???
Pozdrawiam
Michalina
W MyHeritage dokonać eksportu pliku GETCOM, zapisać np. na pulpicie, a w Ahnenblatt pobrać ten plik oraz zapisać jako Ahnen :-)
Pozdrawiam serdecznie
Wojtek
michalina180

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: michalina180 »

Witaj
Dziękuję za odpowiedź
na MyHeritage pojawia się taki komunikat

"Jeśli masz plik w takim formacie, wybierz go poniżej i kliknij w 'Wyślij'."
A jeżeli ja na pulpicie nie mam pliku w takim formacie to jak mam go stworzyć / ew gdzie go znajdę/?
Pewnie to proste , ale niestety....
Pozdrawiam
Michalina
Awatar użytkownika
Stasiakowski_Wojtek

Członek PTG
Nowicjusz

1. Zarządzaj drzewami
2. Eksport do GedCom
Na skrzynkę przychodzi informacja o pliku, pobierasz go i już :-)
Ja osobiście pracuję na trzech programach: My Heritage FTB, Ahnenblatt oraz PAF5. Każdy ma to "coś" i wzajemnie uzupełniają się. Online umieszczam tylko wybrany fragment drzewa.
Pozdrawiam serdecznie
Wojtek
Awatar użytkownika
Jana

Członek PTG
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Jana »

Stasiakowski_Wojtek -pracuję na tych samych trzech programach co Ty. Niestety dziś ponownie zainstalowalam PAF5, otworzylam plik GEDCOM, a potem ponownie w Ahnenblatt i....coś się niedobrego stalo... Chciałam wygenerować w nim raport przodków dla mojego męża i program się zawiesza !!!! Na innym mniejszym pliku (mam pare plików jedynie z danymi samego męża lub syna) nie ma tego problemu.
Ręce mi juz opadają... W My heritage znów pomimo starań wszystkie daty zmieniły się na język angielski (mam polski i tez ustawienia daty pop polsku), a w Ahnenblatt są dalej po polsku... Wirus czy jak????
Awatar użytkownika
Stasiakowski_Wojtek

Członek PTG
Nowicjusz

Jana pisze:Stasiakowski_Wojtek -pracuję na tych samych trzech programach co Ty. Niestety dziś ponownie zainstalowalam PAF5, otworzylam plik GEDCOM, a potem ponownie w Ahnenblatt i....coś się niedobrego stalo... Chciałam wygenerować w nim raport przodków dla mojego męża i program się zawiesza !!!! Na innym mniejszym pliku (mam pare plików jedynie z danymi samego męża lub syna) nie ma tego problemu.
Ręce mi juz opadają... W My heritage znów pomimo starań wszystkie daty zmieniły się na język angielski (mam polski i tez ustawienia daty pop polsku), a w Ahnenblatt są dalej po polsku... Wirus czy jak????
Właśnie teraz przećwiczyłem to wszystko, u mnie działa bez problemu. Może faktycznie jakiś wirus. Zrób reinstalacje tych programów, może to coś pomoże
Pozdrawiam serdecznie
Wojtek
michalina180

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: michalina180 »

Witam
Wojtku , wielkie dzięki , Jesteś Wielki
i wiesz bardzo dużo
mimo,że patrząc po zdjęciu jesteś z "mojej półki"
Przekopiowałam, chyba się udało ,jestem Ci bardzo wdzięczna, bo po informacjach o znikających danych byłam trochę bezradna i nie wiedziałam jak je skopiować.
Pozdrawiam serdecznie
Michalina
Awatar użytkownika
Hanna_Iwona

Sympatyk

Post autor: Hanna_Iwona »

Zrobiłam eksport Gedcom z mojego drzewa.Okazało się,że wygenerowało mi tylko 1 element gałęzi.Informację o Gedcomie otrzymałam jako spam na pocztę.Pobrałam Ahnenblatt wrzuciłam swojego Gedcoma no i klapa.Uwidoczniona tylko jedna galąz rodziny resztę muszę wyszukiwać ręcznie z listy.Zdjęcia problem ani jedno się nie zapisało.Ktoś mądry już na tym forum napisał,że jest to niezgodność programów w jakim utworzono Gedcom.Próbowałam wprowadzić nowe zdjęcia ale one uwidocznione są tylko chwilowo.Co robić w takiej sytuacji.Napisałam do MH o błędzie przy eksporcie Gedcoma.Automatycznie odp i oczywiście w języku angielskim,że mój problem został przyjęty.Ma ktoś jakiś pomysł.
Hanna-Iwona.
Pozdrawiam serdecznie
Hanna_Iwona
Awatar użytkownika
Topolinski_Jozef

Sympatyk
Adept

Post autor: Topolinski_Jozef »

Witam,
Hanna_Iwona pisze:Zrobiłam eksport Gedcom z mojego drzewa. ... Zdjęcia problem ani jedno się nie zapisało.Ktoś mądry już na tym forum napisał,że jest to niezgodność programów w jakim utworzono Gedcom. ...
plik GEDCOM jest plikiem tekstowym i zdjęć nie potrafi przekopiować.
Zapisuje tylko adresy do zdjęć.
Program Ahnenblatt ma opcję wyszukiwania zdjęć
(Ekstra/Szukaj zdjęć/danych...). Trzeba mu wskazać, gdzie ma
ich szukać.
Dość dobry opis (trochę chaotyczny ale to są odpowiedzi na pytania)
jest na innym forum:
http://www.forgen.pl/forum/viewtopic.php?f=29&t=245
Pozdrawiam
Józef
...........

http://topolinscy.eu/
Awatar użytkownika
Sianin_1948

Sympatyk

Post autor: Sianin_1948 »

Gedcom nie transferuje fotek z MH. Ale wystarczy kliknąć na okienko 'bez zdjęcia', wybrać 'zdjęcia/dane', 'Dołącz...' i wyszukać fotkę i zatwierdzić (zielona ikona √).
Awatar użytkownika
Hanna_Iwona

Sympatyk

Post autor: Hanna_Iwona »

Józefie i Sianin pięknie dziękuję za fachowe porady.Trochę to trwało ale wszystko już jest ok.Poznałam trochę tajników i możliwości tego programu.Jest super.A najważniejsze zdjęcia i osoby są widoczne i na swoim miejscu.

Pozdrawiam serdecznie
Hanna-Iwona
Pozdrawiam serdecznie
Hanna_Iwona
Awatar użytkownika
Kuba64

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Kuba64 »

Witam,

czy ktoś z Państwa wie który z wyżej wymienionych i polecanych programów działa również na linux-ie a nie tylko na WinDoz?
Najlepiej jeśli to był Ubuntu.

Dziękuję,
Kuba
JarekK

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: JarekK »

Pozdrawiam
Jarek
Awatar użytkownika
Jana

Członek PTG
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: Jana »

Stasiakowski_Wojtek pisze:
Jana pisze:Stasiakowski_Wojtek -pracuję na tych samych trzech programach co Ty. Niestety dziś ponownie zainstalowalam PAF5, otworzylam plik GEDCOM, a potem ponownie w Ahnenblatt i....coś się niedobrego stalo... Chciałam wygenerować w nim raport przodków dla mojego męża i program się zawiesza !!!! Na innym mniejszym pliku (mam pare plików jedynie z danymi samego męża lub syna) nie ma tego problemu.
Właśnie teraz przećwiczyłem to wszystko, u mnie działa bez problemu. Może faktycznie jakiś wirus. Zrób reinstalacje tych programów, może to coś pomoże
Odinstalowalam PAF5 i wszytko wrócilo do normy.... :)
Awatar użytkownika
Kuba64

Członek PTG
Kontakt:

Post autor: Kuba64 »

JarekK pisze:na linuksa to http://gramps-project.org/
OK, dziękuje.

Czy ktoś zna jeszcze jakiś inny program na linux-ie? Istnieją?

Pozdrawiam,
Kuba
kopringo

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: kopringo »

Kuba64 pisze:
JarekK pisze:na linuksa to http://gramps-project.org/
OK, dziękuje.

Czy ktoś zna jeszcze jakiś inny program na linux-ie? Istnieją?

Pozdrawiam,
Kuba
Istnieją, ale są to programy które od kilku a czasem nawet kilkunastu lat nie są rozwijane. Gramps natomiast rozwija się i regularnie wychodzą nowe wersje, polecam.
Michał Koperkiewicz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nasze drzewa, Programy genealogiczne, Monografie o rodzinach”