Archiwum Państwowe w Siedlcach

Pomogę lub potrzebuję pomocy w Archiwum ; Archiwa .. gdzie szukać zasoby (inwentarze) Archiwów w Internecie

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Świetne źródło - dziękuję za informację - spoglądając jednak na podlinkowaną listę osób (LTG), nie jest ona tożsama z danymi osób zawartych w opublikowanych zespołach..?

Pozdrawiam
Aneta
nuernberg

Sympatyk
Ekspert

Post autor: nuernberg »

teraz miałem okazję spojrzeć dokładniej na listę i na dane źródłowe i rzeczywiście dane w księdze dotyczą większej ilości osób, niż te na stronie LTG, (które sam tam dodałem)
Niestety nie znam rosyjskiego, ale z tego co się zorientowałem to różnica ta wynika z tego, że na liscie w LTG występują wyłącznie osoby z terenu Ziemi Łukowskiej, a w oryginale jest to całe Województwo podlaskie,

Prośba o sprawdzenie mej hipotezy, sprawdzając miejscowości zamieszkania, np osób ze strony 213. nr 144 -Kalinowski Wojciech, , czy nr 145- Kamiński Ignacy, czy 146 - Kosowski Franciszek,

Pozdrawiam Gabriel
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

No ale na stronie LTG wyraźnie* napisano, że chodzi o powiat łukowski i podano z jakiego źródła korzystano.

*tzn. wyraźnie by było gdyby kodowanie strony było poprawne
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
krybas

Sympatyk
Adept

Post autor: krybas »

Bardzo ciekawa publikacja, 1 księga alfabetycznie ulozona, ale druga miesiącami i trzeba wszystkie strony przekartkować aby poszukać swoich nazwisk. Znalazłam chyba swojego przodka Marcina Uziembło s.Józefa (nr 6), ale nie mogę wszystkiego odczytać. Czy ktoś bardziej biegły w jęz. rosyjskim pomógłby? Co odczytałam: aresztowany w Mordach 3 sierpnia 1864 za uczestnictwo ....? i następne kolumny niestety nie mogę odcztac i zrozumieć.
http://mumis.byethost14.com/1/index.php?pic=0393.jpg
http://mumis.byethost14.com/1/index.php?pic=0394.jpg
pozdrawiam
Krystyna
wiktor_jatkiewicz

Sympatyk

Post autor: wiktor_jatkiewicz »

Witam!Mam prosbe do odwidzajacych archwium w Siedlcach.Chcialbym prosic o kat slubu Józefa Rokickiego I Marii slub ok.1890-1913.Jest to parafia Wisniew.
Za pomoc dziekuje I pozdrawiam,Wiktor
adamura

Sympatyk

Post autor: adamura »

witam

Bardzo proszę, jeżeli ktoś byłby tak miły i przy okazji odwiedzin archiwum w Siedlcach wykonałby mi kopię aktu małżeństwa moich pradziadków. Parafia Miedzna, rok 1837, akt nr 8, Franciszek Konik, Marianna Pietrak

z gory dziękuję za pomoc
Adam
adamura

Sympatyk

W nawiązaniu do powyższego, proszę jeszcze o kopię jednego aktu, akt zgonu Miedzna rok 1877 nr 66, Franciszek Konik

z góry dziękuję
Awatar użytkownika
Joculus

Członek PTG
Adept

Post autor: Joculus »

Adamie, skoro posiadasz konkretne i pełne dane zwróć się z prośbą do Archiwum Państwowego w Siedlcach. Koszt 12 zł.

Pozdrawiam,

J. Okulus
"Nie podam ręki nikomu kto nie wie jak jego prababka z domu" - M. Wańkowicz
nuernberg

Sympatyk
Ekspert

Post autor: nuernberg »

Witam,

AP Siedlce udostępnił na swojej stronie pierwsze skany z parafii w Samogoszczy.
Są to księgi za lata:
M1890-1892, U1890-1893, U1894-1900

znajduje sie to pod adresem
http://siedlce.ap.gov.pl/ w zakładce "dla Genealogów" po lewej stronie strony

Pierwsze koty za płoty. Miejmy nadzieję, że wkrótce bedzie więcej

Pozdrawiam Gabrys
Awatar użytkownika
krzysztof_kot

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: krzysztof_kot »

Wspaniała wiadomość! czekam na Wilgę ;)
Tato skąd się wziąłem? - zapyta kiedyś mnie syn...
http://tatoskadsiewzialem.blogspot.com/
Lokalny patriotyzm
http://garwolin.org
Awatar użytkownika
Kaczmarek_Aneta

Sympatyk
Legenda

Post autor: Kaczmarek_Aneta »

Świetna informacja! Podobnie jak Krzysztof, czekam (m.in.) na Wilgę :)
Dobra jakość skanów.

Pozdrawiam
Aneta
dominik.galas

Sympatyk

Parafia Przesmyki siedlece nazwisko Kamińscy

Post autor: dominik.galas »

Witam serdecznie, Bardzo bym prosił o sprawdzenie w ksiegach parafi Przesmyki diecezja Siedlecka urodzeń nastepujacych osób:
1777/78 rok urodzony Szymon Kamiński z tego roku urodzona była też jego przyszła małżonka Viktoria Spa(o)czyńska ślub wzieli około 1802 roku
mieli następujące dzieci urodzone w Przesmykach
- Józef/Józefa Kamiński ur. 1803?
-Jan Kamiński ur. 1807
- Andrzej Kamiński ur. 1810
- Szymon Kamiński ur. 1813
- Wincenty Kamiński ur. 1814

będę niezmiernie wdzieczny i zobowiązany za sprawdzenie i przesłanie informacji
pozdrawiam
Dominik Galas
kziecina

Sympatyk
Adept

Post autor: kziecina »

"Skany" trzech ksiąg z parafii Samogoszcz wykonałem ja, za obietnicę przekazania zdjęć do AP i zindeksowania tych ksiąg, co też uczyniłem (do geneteki też przed chwilą wysłałem urodzenia). Niestety dyrektor nie pozwolił skorzystać z lampty bezcieniowej, więc kilka zdjęć jest do poprawki, bo warunki oświetleniowe były raczej zmienne (to słońce za oknem, to chmura deszczowa...). Jeśli chodzi o kolejne fotografowanie kolejno miałem zrobić Maciejowice i właśnie Wilgę. Niestety moce przerobowe mi się chwilowo skończyły i te plany musze odłożyć może na wiosnę? Myślę, że jeżeli ktoś się podejmie solidnego zindeksowania tych parafii, AP pozwoli wykonać zdjęcia. Interesuje mnie jeszcze Łaskarzew, ale dostałem info, ze wkrótce skany z Łaskarzewa bedą dostępne na szukajwarchiwach.pl

Pozdrawiam,

Krzysztof Zięcina
------
Zięcina, Paziewski, Pyl, Pawelec, Hacz, Guba, Domienik, Mądry, Olechowski
adamura

Sympatyk

Witam
Bardzo proszę, jeżeli ktoś byłby tak miły i przy okazji przeglądania w AP Siedlce ksiąg Parafii Stoczek Węgrowski, odnajdzie akt małżeństwa na nazwisko Skoneczny Szczepan - Dębkowska Marianna (małżeństwo odbyło się przed 1848 rokiem) to bardzo proszę o odpowiedź - byli to moi pra pra . . .dziadkowie
z góry bardzo dziękuję
Adam
goodhand

Sympatyk

AP Siedlce-prośba o pomoc

Post autor: goodhand »

Cz ktoś będąc w AP w Siedlcach może zobaczyć akt ślubu Stanisława Wielgo z parafii Stanisławów z Anną Suchocką z parafii Dobre.
Ślub był w Dobrem około 1894 roku.
Pozdrawiam Krzysztof
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pomoc w Archiwum”