Zwracam się do Was z prośbą o pomoc, ale najpierw kilka słów wstępu...
Żona pokazała mi kiedyś egzemplarz maszynopisu wspomnień napisanych przez brata jej dziadka.
Adam Zygmunt Warsza urodził się w majątku Różewszczyzna, w 1889 r., w powiecie dryssieńskim guberni witebskiej. We wspomnieniach tych dość dokładnie opisał koligacje rodzinne, stosunki społeczne, warunki socjalne itp., panujące na tamtych terenach w okresie jego młodości...
Tak zaczęła się moja przygoda z genealogią
Ekscytacja, kiedy udawało się znaleźć czasem drobne wzmianki, czasem większe fragmenty układanki...
I tu zmierzam do sedna problemu: są praktycznie wszyscy, których "dziadkowujek" wymienia: Chełchowscy, Hłaskowie, Korsakowie, Medunieccy, Targońscy, Daniłowiczowie i wiele innych nazwisk dalekich krewnych, bądź znajomych (oczywiście także miejsca: nazwy posiadłości, folwarków...) Wszyscy z wyjątkiem... Warszów. Chodzi mi oczywiście o tych witebskich Warszów, a nie, np. Warsza z Michowa
Wraz ze wspomnieniami w rodzinnym archiwum znajdowało się drzewo genealogiczne, niestety nieznanego autorstwa i daty, z którego wynika, że rodzina Warsza należy do Rawitów.
W ogólnie dostępnych źródłach znalazłem praktycznie tylko cztery informacje:
- większość herbarzy podaje, że zarówno Warsz, jak i Warsza są herbu Rawicz;
- na www.nobility.by (niestety bez podania źródła) - cytuję:
"З маёнтка Зялькі, Віцебскай губерніі.
Міхаіл Варш і яго дзеці - Вікторыя, Елена і Эдуард (нарадзіліся напрыканцы 19га стагоддзя)"
Według wspomnień Michał Warsza był stryjem Adama Zygmunta i faktycznie był właścicielem majątku Zielki;
- w "Spisie szlachty wylegitymowanej w guberniach grodzieńskiej, mińskiej, mohylewskiej, smoleńskiej i witebskiej" Dumin, Górzyński:
"Warsza (Warsz?) legitymowali się ze szlachectwa w guberni witebskiej w 1840r. i w 1875r."
- w "Spisie właścicieli ziemskich guberni witebskiej na 1878r. z księgi pamiątkowej guberni witebskiej":
W powiecie dryssieńskim właścicielem majątku Różewszczyzna (Рожевщина) jest Teodor, syn Wincentego (Федоръ Викентьевъ) - i to się zgadza - ale nie Warsza, tylko Weryho (Вериго)!!!
No i tu już zgłupiałem doszczętnie - potraktowałbym to, jako pomyłkę, gdybym mógł zweryfikować tę informacje z innymi źródłami, ale takowych nie znalazłem
Zakładam, że moi Warszowie byli faktycznie herbowi, ponieważ wszystkie inne nazwiska spokrewnionych i skoligaconych należą do szlachty. Dlaczego więc nie ma o nich praktycznie żadnych informacji?
Może ktoś z Państwa ma pomysł jak rozwiązać ten problem, lub gdzie szukać...
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Dziękuję i pozdrawiam,
Marcin Dobijański