Archiwum w Wilnie-problemy

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Małgorzata.K

Sympatyk

Post autor: Małgorzata.K »

Witam, czy mieliście może już kontakt z Archiwum Akt Specjalnych w Wilnie? Złożyłam mailem wniosek z prośbą o kwerendę, odszukali to co chciałam za 16 euro, ale mam udowodnić moje powiązania rodzinne...poświadczone notarialnie. Nie jestem w linii prostej, bo poszukiwana osoba to mojej prababci brat, jednak musiałabym zacząć od mojego aktu ur, mojej mamy, babci, prababci i jej brata.. Trzy ostatnie mam.
Z tym notariuszem to kolejny wydatek...dlatego proszę o odpowiedz osoby które miały kontakt z tym Archiwum. Szczerze przyznam ze w innych archiwach, np w Berlinie nie chcieli żadnych dokumentów (a chodziło o kuzyna mojej babci) i nie musiałam udowadniać pokrewieństwa.
Może spróbować wysłać bez poświadczenia notarialnego...co radzicie?
Pozdrawiam
Gosia
mdanka

Sympatyk

Post autor: mdanka »

Jestem pewna ,że niestety musisz dostarczyć te dokumenty o ,które proszą.
Archiwum nie interesuję Twoje poniesione koszta.
Przy okazji spytam jaką dokumentację posiada te archiwum?

Pozdrawiam
Danka
Małgorzata.K

Sympatyk

dokumenty NKWD, teczki osobowe, ankiety wypełnione przez aresztowanych itp.
LenkaW

Sympatyk

Post autor: LenkaW »

Swego czasu poszukiwałam w CAW dokumentów dziadka ( przedwojenny rezerwista). Ku memu zaskoczeniu i radości otrzymałam stamtąd także dokumenty pochodzące z Wilna. Sądzę, że pochodziły one z tego właśnie archiwum wileńskiego, a zostały udostępnione naszym archiwistom w latach 90-tych? Były to ankiety spisywane od momentu przyjazdu do Wilna: jesienią 1939 roku, następnie ankieta w języku litewskim z roku 1940 i dwa dokumenty wypełnione przez NKWDzistów tuż przed aresztowaniem i wywózką -maj/czerwiec 1941.
Jeżeli szukasz dokumentów osoby, której teczka mogła by być obecnie w CAW, to sprawdź, czy nie trafiły tam w ramach współpracy archiwalnej także materiały z Archiwum Akt Specjalnych w Wilnie.
pozdrawiam
Helena
Małgorzata.K

Sympatyk

Udało mi się w końcu zdobyć dokumenty z Archiwum Akt Specjalnych w Wilnie. Generalnie nie było większych problemów, niestety ale wymagane jest notarialne poświadczenie dokumentów. Maile mozna pisać po polsku, zamówienie kwerendy też wysłałam mailem (po litewsku), odpowiedz też otrzymałam mailem. Wszystkie skany potwierdzone przez notariusza też mailem. Kserokopie dotarły :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”