Nazwisko: Wierzbiccy
Moderatorzy: Galinski_Wojciech, maria.j.nie, adamgen
- Komentarze

Wątek ten zawiera informacje na temat <A HREF="index.php?name=Nazwiska&file=index&nid=13954&ez=2 target=_top">tego nazwiska</A> i osób je noszących
- Tomek_Wojtaszek

Wincenty i (prawdopodobnie) Regina Wierzbiccy. Są sprzeczne relacje co do Wincentego
Wierzbickiego - był gajowym (leśniczym) w okolicach Suwałk albo kolejarzem (co zasadniczo poszerza rejon poszukiwań). Nie bardzo wiadomo w jakich okolicznościach zmarł (czy może zginął) Wincenty, ale po jego śmierci żona Regina (?!) wraz z córkami wyruszyła z córkami w poszukiwaniu pracy ma tereny dzisiejszej Ukrainy (działo się to ok. roku 1917). Początkowo trafiły do Kijowa, by później przenieść się w okolice Dołbysza (Marchlewska). Imiona sióstr: Franciszka, Apolonia (lub Pelagia), Stanisława i Ewa.
Franciszka (ur. 1898) wyszła za mąż za Zygmunta Bagińskiego syna Karola. Przed komunistycznymi prześladowaniami rodzina próbowała uciekać, m.in. do Polskiego Rejonu Narodowego im. Feliksa Dzierżyńskiego, by ostatecznie powrócić na Ukrainę (Osiczna, Bykówka). Zygmunt Bagiński został schwytany przez komunistów i rozstrzelany 19 czerwca 1938 r w Republice Maryjskiej (podobnie, jak - 10 dni wcześniej - jego młodszy brat Wincenty).
Poszukuję informacji o pozostałych siostrach i przodkach Franciszki Wierzbickiej.
Wierzbickiego - był gajowym (leśniczym) w okolicach Suwałk albo kolejarzem (co zasadniczo poszerza rejon poszukiwań). Nie bardzo wiadomo w jakich okolicznościach zmarł (czy może zginął) Wincenty, ale po jego śmierci żona Regina (?!) wraz z córkami wyruszyła z córkami w poszukiwaniu pracy ma tereny dzisiejszej Ukrainy (działo się to ok. roku 1917). Początkowo trafiły do Kijowa, by później przenieść się w okolice Dołbysza (Marchlewska). Imiona sióstr: Franciszka, Apolonia (lub Pelagia), Stanisława i Ewa.
Franciszka (ur. 1898) wyszła za mąż za Zygmunta Bagińskiego syna Karola. Przed komunistycznymi prześladowaniami rodzina próbowała uciekać, m.in. do Polskiego Rejonu Narodowego im. Feliksa Dzierżyńskiego, by ostatecznie powrócić na Ukrainę (Osiczna, Bykówka). Zygmunt Bagiński został schwytany przez komunistów i rozstrzelany 19 czerwca 1938 r w Republice Maryjskiej (podobnie, jak - 10 dni wcześniej - jego młodszy brat Wincenty).
Poszukuję informacji o pozostałych siostrach i przodkach Franciszki Wierzbickiej.
-
bartek1256
W moim drzewie Wierzbiccy przedstawiają się następująco:
Mój dziadek, Zygmunt Wierzbicki - miał rodzeństwo, Edwarda i Kazimierę, którzy już zmarli i o których nic nie wiem - urodzili się w Radomiu.
Mój pradziadek Andrzej Wierzbicki (ur. 23.10. 1893 w Parznicach, potem zamieszkujący w Radomiu)
Rodzice Andrzeja: Łukasz Wierzbicki (ur. 14.10.1859 w Wojsławicach) i Ewa Skorża (ur. 3.12.1863 w Parznicach, zm. 8.12.1920)
Rodzeństwo Andrzeja: Franciszek, Wojciech, Jan, Franciszka, Bartłomiej
Rodzice Łukasza: Franciszek Wierzbicki (ur. 1819 w Wojsławicach, zm. 3.05. 1864) i Franciszka Sobol (ur. 1828)
Rodzeństwo Łukasza: Stanisław, Jan, Andrzej, Zofia
Rodzice Franciszka: Faustyn Wierzbicki (ur.1779 w Wojsławicach, zm. 23.12.1835) i Wiktoria Bartnik
Rodzeństwo Franciszka: Wojciech, Franciszka, Faustyna, Józef
Mój dziadek, Zygmunt Wierzbicki - miał rodzeństwo, Edwarda i Kazimierę, którzy już zmarli i o których nic nie wiem - urodzili się w Radomiu.
Mój pradziadek Andrzej Wierzbicki (ur. 23.10. 1893 w Parznicach, potem zamieszkujący w Radomiu)
Rodzice Andrzeja: Łukasz Wierzbicki (ur. 14.10.1859 w Wojsławicach) i Ewa Skorża (ur. 3.12.1863 w Parznicach, zm. 8.12.1920)
Rodzeństwo Andrzeja: Franciszek, Wojciech, Jan, Franciszka, Bartłomiej
Rodzice Łukasza: Franciszek Wierzbicki (ur. 1819 w Wojsławicach, zm. 3.05. 1864) i Franciszka Sobol (ur. 1828)
Rodzeństwo Łukasza: Stanisław, Jan, Andrzej, Zofia
Rodzice Franciszka: Faustyn Wierzbicki (ur.1779 w Wojsławicach, zm. 23.12.1835) i Wiktoria Bartnik
Rodzeństwo Franciszka: Wojciech, Franciszka, Faustyna, Józef
Pozdrawiam, Kamila
Szukam informacji na temat Wierzbickich z okolic Ciepielowa (Pcin) z XIX wieku. Z moich poszukiwań wynika, że właśnie na przełomie XVIII i XIX w. osiadł tam Feliks Wierzbicki (syn Pawła i Franciszki z Czyżów, ur. w Kłonowcu). Z indeksu na tutejszej stronie wynika, że ślub Pawła i Franciszki odbył się w parafii Odechów w 1763 r. Czy ktoś posiada jakąś wiedzę na temat tej rodziny? Pozdrawiam, Łukasz
-
przemko20161

Witam
Ja poszukuję Wierzbickich od Macieja i Urszuli z Stachurskich ślub zawarli w 1741 r w parafii Wrzeszczów czy osoby zajmujące się genealogią Wierzbickich mogą podać mi ich potomków
Otóż Maciej Wierzbicki to szfagier mojego 7 pradziadka Andrzeja Stachurskiego oraz zięć mojego 8x pradziadka Urbana Stachurskiego
Proszę o pomoc
Przemek
Ja poszukuję Wierzbickich od Macieja i Urszuli z Stachurskich ślub zawarli w 1741 r w parafii Wrzeszczów czy osoby zajmujące się genealogią Wierzbickich mogą podać mi ich potomków
Otóż Maciej Wierzbicki to szfagier mojego 7 pradziadka Andrzeja Stachurskiego oraz zięć mojego 8x pradziadka Urbana Stachurskiego
Proszę o pomoc
Przemek
- historyk1920

Witam
Ja poszukuję także wszelkich informacji o Wierzbickich z okręgu zaleszczyckiego,
dokładnej daty, miejscowości niestety nie znam , znam imiona WALENTY WIERZBICKI poślubił CECYLIĘ SADOWSKĄ.
Ktoś z Państwa może posiada wspomniane osoby w "drzewie" czekam na wszelkie informację - metryki ?
W końcu może dopasuje się pewne braki w poszukiwaniach ?
Pozdrawiam
Marek
Ja poszukuję także wszelkich informacji o Wierzbickich z okręgu zaleszczyckiego,
dokładnej daty, miejscowości niestety nie znam , znam imiona WALENTY WIERZBICKI poślubił CECYLIĘ SADOWSKĄ.
Ktoś z Państwa może posiada wspomniane osoby w "drzewie" czekam na wszelkie informację - metryki ?
W końcu może dopasuje się pewne braki w poszukiwaniach ?
Pozdrawiam
Marek
- Kułagowska_Katarzyna

- Rostkowski_Mariusz

Re: Nazwisko: Wierzbiccy
Ja poszukuję informacji na temat Franciszki Wierzbickiej która wyszła za mąż za Jerzego Unczuris (Jurgis Unčiūra) w 1808 roku . Franciszka urodziła się około 1795 roku w rejonie Szyrwinty/ Litwa, I tam tez było dosć sporo Wierzbickich.Tomek_Wojtaszek pisze:Wincenty i (prawdopodobnie) Regina Wierzbiccy. Są sprzeczne relacje co do Wincentego
Zastanawiają mnie Pana Suwałki bo to dobry kierunek na repatryjacje własnie z rejonów Wilna. Ja szukałam rodziny Franciszki, natknełam się na sporą rodzinę wierzbickich w parafii Bogusławiszki. Tylko niestety nie mam potwierdzenia czy są to krewni mojej Franciszki.
Z góry bardzo dziękuję za wszelka pomoc forumowiczów,
Pozdrawiam serdecznie
Anna Dominika
Pozdrawiam serdecznie
Anna Dominika