Trudno w to uwierzyć, ale niemal w tym samym momencie oglądałem materiały z Proboszczewic i spojrzałem na Twoje tłumaczenie aktu z Orszymowa
No nieważne. Narazie mamy zbieżność imion i nazwisk oraz właściwe ulokowanie w czasie i coraz właściwsze w przestrzeni.
Mam akt małżeństwa Jakuba Wiadrowskiego wdowca po Konstancji z Osieckich oraz Marianny Kłobukowskiej (akt 13/1832, Zągoty, par. Proboszczewice, podaj mi na pw swój adres e-mail, to Ci go prześlę). Ten Jakub Wiadrowski jest w genetece, syn Jana i Franciszki, parafia Rogowo, urodzony 1781 we wsi Pinino, matka jego Franciszka była z Brzeszczkich, którzy potem pisali się jako Brzescy.
Jak widzimy z aktu tutaj tłumaczonego córka Jakuba i Konstancji z Osieckich rodzi się w Dyblinie, to jest parafia Dobrzyń, więc idzie to we właściwym kierunku.
Generalnie zajmuję się rodziną Osieckich w ziemi dobrzyńskiej (jeszcze konkretniej właścicielami części na Suradówku koło Karnkowa) a w Zągotach w tym mniej więcej czasie (pocz. lat 30) jeden mój przodek też był ekonomem i tez miał żonę Osiecką, z tych Osieckich z Suradówka
To tak w skrócie.
Piotr