Weryfikacja nazwiska prababki

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

jarecki56

Sympatyk

Post autor: jarecki56 »

Witam,

Badając historię mojej rodziny natrafiłem na coś, czego nie potrafię logicznie wyjaśnić. Otóż, mój pradziadek (po linii mojej mamy) był ojcem sześcioro dzieci. Według akt USC jedno z tych dzieci ma matkę o innym nazwisku panieńskim niż pozostałe. Ten przypadek dotyczy akurat mojego dziadka, którego moja mama nie znała, ponieważ zmarł (w roku 1921) tuż przed jej urodzeniem. Powyższa informacja z archiwum wywołała w mojej rodzinie niemałe zdziwienie. W jaki sposób mógłbym rozwiązać tę zagadkę.
Bardzo proszę o pomoc.

Pozdrawiam,
Krzysztof
Piotr_Romanowski

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Piotr_Romanowski »

Najprostszym wytłumaczeniem jest błąd urzędnika. Warto również sprawdzić oryginalny akt urodzenia w księdze. Można również sprawdzić pozostałe akty: ślubu i zgonu dziadka i porównać je.
Generalnie takie błędy nie były rzadkością
jarecki56

Sympatyk

Post autor: jarecki56 »

Ja też stawiam na błąd urzędnika, w tym przypadku księdza. Istotnie, wgląd do aktu ślubu i śmierci dziadka powinien wszystko wyjaśnić. Bardzo dziękuję panie Piotrze za cenne wskazówki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”