Obozy koncentracyjne

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Jankowski_Kamil

Sympatyk
Kontakt:

Obozy koncentracyjne

Post autor: Jankowski_Kamil »

Witajcie,
czytałem właśnie o obozach koncentracyjnych m.in tym w Stuttchof gdzie m.in piszą :

"Osadzonych w obozie wpisywano do księgi ewidencyjnej, począwszy od numeru pierwszego. Księgi te, zwane Einlieferungsbuch, kontynuowano do 25 stycznia 1945 roku. Nowo przybyłym zakładano kartotekę osobową, do której wpisywano dane personalne, datę i przyczynę osadzenia oraz informacje dotyczące zmian miejsca pobytu więźnia, np. przeniesienia do podobozu, pobyt w szpitalu obozowym."

Co się stało z tymi księgami? Zostały zniszczone? A może gdzieś są? Wiecie coś o tym?

Pozdrawiam
K.

Zasadniczo spis osób osadzonych w Stuttchof mam, ale tak samo pewnie było w innych obozach, a szukam inf o pradziadku, w którymś był, najprawdopodobniej w Auschwitz lub Treblince...

Inni członkowie mojej rodziny mieszkali w Inowrocławiu, a tu np był przejściowy obóz na Błoniach - pewnie też ewidencję prowadzono..
Awatar użytkownika
Daniel_Paczkowski

Sympatyk
Nowicjusz
Kontakt:

Obozy koncentracyjne

Post autor: Daniel_Paczkowski »

Jeśli jeszcze się nie kontaktowałeś z tym miejscem, to ja podpowiem, że skierowałbym swoją pocztę przede wszystkim najpierw do ITS w Bad Arolsen.
Pozdrawiam
Daniel Paczkowski
Węgrzyn_Ania

Sympatyk

Post autor: Węgrzyn_Ania »

Jak szukałam dwóch wujków mojej mamy wysłałam arkusze poszukiwawcze /są na stronie Muzeum Oświęcimia/ trochę w ciemno. Okazało się, że byli tam obydwaj i dostałam informacje o przyjeździe, śmierci i zdjęcia. Nic się nie płaci i spróbować warto, tym bardziej, że nie czekałam na odpowiedź długo. To oczywiście propozycja. Życzę powodzenia. :wink:
Pozdrawiam Ania

Skap Chawłowscy Kamińscy Zień Popowicz Przybylscy Jakubowscy Dworzyńscy Moch Sawicz Wrześniewscy Milczarek Łuczkowscy Moch Ciurapińscy Godlewscy Mączyńscy Okraszewscy Pampuch Malonek
Awatar użytkownika
Jankowski_Kamil

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Jankowski_Kamil »

Witam.

Wielkie dzięki za odpowiedź!

Pozdrawiam serdecznie
K. Jankowski
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”