Zapytanie.

Wzajemna pomoc w problemach natury genealogicznej. Przed wysłaniem zapytania proszę sprawdzić podforum tematyczne : Tłumaczenia metryk: łacina, niemiecki, rosyjski, ukraiński, angielski, francuski ; także tematy : Poszukiwania lub Stronę Główną Forum

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

AndrzejG

Sympatyk

Zapytanie.

Post autor: AndrzejG »

Witam.
Przeglądając akty urodzeń z 18 w. lata 1760 1780 natrafiłem na wiele nazwisk z kącówką ski,cki czy w tamtym okresie mogły tak się kończyć nazwiska chłopskie.
Andrzej.
Białobrzeski_Marek

Sympatyk
Nowicjusz

Zapytanie.

Post autor: Białobrzeski_Marek »

Witam,
Jak najbardziej mogło tak być. To lata, w których proces kształtowania się nazwisk u chłopów był w fazie końcowej. Wtedy wielu chłopów zaczęło nosić nazwiska zakończone na "ski", w tym i te, które były nazwiskami szlacheckimi, dlatego jest do dzisiaj sporo osób o takich nazwiskach, jak: Kowalski, Wiśniewski, Majewski, Wróblewski itp. Najprościej jest sprawdzić, czy przed imieniem i nazwiskiem danej osoby w akcie metrykalnym pisano laboriosus lub honestus (dla chłopów), czy też nobilis (dla szlachty). Nie każde nazwisko zakończone na "ski" jest szlacheckie, ale w drugą stronę, są też nazwiska szlacheckie bez końcówki "ski", np. Rawa, Roman, Nałęcz, Bartołd, Strzemieczny, itp. :).
Pozdrawiam!

Marek
Awatar użytkownika
anowi1958

Sympatyk
Nowicjusz

Zapytanie.

Post autor: anowi1958 »

Witam!
Moja rodzina po mieczu od przed 1800r. byli szewcami i garbarzami, a nazwisko z końcówką ski.

Iwona
vonklinkoff

Sympatyk

Zapytanie.

Post autor: vonklinkoff »

-ski nie ma zadnego znaczenia. Przypominam np ze nazwiska Kiełbasa i Kapusta to stare nazwiska szlacheckie :)

Maciek
Maciej
Piotr_Juszczyk

Sympatyk
Ekspert

Zapytanie.

Post autor: Piotr_Juszczyk »

Nie ma to żadnego znaczenia. Kiedyś spotkałem w sklepiej mocno krzyczącego Pana który na całe gardło się wydzierał że na -ski kończą się nazwiska Żydów, przy okazji wymienił kilka znanych nazwisk. Nie odezwałem się ponieważ zgodnie z przysłowiem:
Nie dyskutuj z głupcem bo najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem.
AndrzejG

Sympatyk

Zapytanie.

Post autor: AndrzejG »

Bardzo dziękuję za informacje.
Pozdrawiam Andrzej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Potrzebuję pomocy”