Prośba o pomoc - szukam pradziadka w Armii Carskiej cz.1
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Zofia_Gonet_Antoniszyn

Pradziadek w armii carskiej - potrzebuję pomocy .
Bardzo proszę o sprawdzenie czy są może informacje o pradziadku mojej synowej. Nazwisko WERCESZUK. Żona miała na imię Katarzyna.
Niestety, nic więcej nie wiemy.
Serdecznie pozdrawiam
ZosiaA
Niestety, nic więcej nie wiemy.
Serdecznie pozdrawiam
ZosiaA
-
irerena254

Pradziadek w Armi Carskiej
Szukam wiadomości o pradziadku DZIWAK JAN ( Z Czubrowic )który był w Wojsku Carskim ponad 10 lat.
-
Piórkowska_Ewa

Dzień Dobry.
Proszę o sprawdzenie moich przodków:
-Jan Łukaszewski vel Łukasik syn WOjciecha Łukaskika w wosjku około1876-1881
- Franciszek Łukasik syn Wojciecha wyszedł z wojska około 1878-9,
- Bronisław Siekielski syn Hipolita (pechowiec, 6 lat przed pierwszą wojną + I wojna)
- Stanisław Mińkowski syn Jana w wojsku przed 1885.
Pozdrawiam Ewa
Proszę o sprawdzenie moich przodków:
-Jan Łukaszewski vel Łukasik syn WOjciecha Łukaskika w wosjku około1876-1881
- Franciszek Łukasik syn Wojciecha wyszedł z wojska około 1878-9,
- Bronisław Siekielski syn Hipolita (pechowiec, 6 lat przed pierwszą wojną + I wojna)
- Stanisław Mińkowski syn Jana w wojsku przed 1885.
Pozdrawiam Ewa
- adiglowacki

Witam chcialby spytac czy wystepuje takie nazwisko jak Jakubek. Imie Wincenty syn Antoniego sluzyl w armii ok. 1895-1902.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
tomaszchary

Prośba o pomoc- szukam pradziadka w Armii Carskiej
Mój dziadek Jan Charytoniuk ur. 09 02 1887 r. dostał powołanie do armii carskiej w 1908 r.. Ale czy tam służył. Czy służyli tam inne osoby o nazwisku Charyton lub Charytoniuk
Bardzo proszę o pomoc
Bardzo proszę o pomoc
-
Chrzanowski
Chrzanowski Szkoła
Witam szukam informacji nt Jana Chrzanowskiego (ur 1898) uczył sie w szkole kadetów/junkrów (?) w Charkowie, w Armi Carskiej podczas walk z bolszewikami. Czy jest mozliwość sprawdzenia? Ewentualnie gdzie mogę szukać dalej? Z góry dziekuję za każdy pomysł lub ślad. Pozdrawiam. Chrzanowski. ps czy jest jakis wykaz w internecie szół junkrów w dawnym C.Rosyjskim?
-
huanmontoja
- Aftanas_Jerzy

Re: Chrzanowski Szkoła
Niepełny wykaz korpusów kadetów i szkół wojennych, których w Rosji było ok 50 jest tutaj-->> http://www.ruscadet.ru/history/comm/01.htmChrzanowski pisze:Witam szukam informacji nt Jana Chrzanowskiego (ur 1898) uczył sie w szkole kadetów/junkrów (?) w Charkowie, w Armi Carskiej podczas walk z bolszewikami. Czy jest mozliwość sprawdzenia? Ewentualnie gdzie mogę szukać dalej? Z góry dziekuję za każdy pomysł lub ślad. Pozdrawiam. Chrzanowski. ps czy jest jakis wykaz w internecie szół junkrów w dawnym C.Rosyjskim?
Trochę informacji o Chrzanowskich jest tutaj -->> http://rosgenea.ru/?alf=22&serchcatal=% ... %E8%E9&r=4
Nie ma tam jednak Jana (Iwana).
Serdeczne pozdrowienia
Jerzy Aftanas
Jerzy Aftanas
-
SławińskiSławomir
Witam .Proszę o sprawdzenie moich przodków służących w wojsku carskim :
1.SPIRYDION ANTONI OLSZAŃSKI ur. 16.09.1823 w Rajgrodzie syn Jana i Anny, zm. w Warszawie .
2.TEOFIL ALEKSANDER WŁADYSŁAW OLSZAŃSKI ur. 13.12.1833 w Łukowie,
syn Wilhelma i Pauliny .
Dziękuję i serdecznie pozdrawiam.
Sławomir S.
1.SPIRYDION ANTONI OLSZAŃSKI ur. 16.09.1823 w Rajgrodzie syn Jana i Anny, zm. w Warszawie .
2.TEOFIL ALEKSANDER WŁADYSŁAW OLSZAŃSKI ur. 13.12.1833 w Łukowie,
syn Wilhelma i Pauliny .
Dziękuję i serdecznie pozdrawiam.
Sławomir S.
-
tomaszchary

-
Knapp_Małgorzata

-
Rychter_Ida

prośa o pomoc-pradziadek w armii carskiej
Interesuje mnie nazwisko Żabczyński. Pułkownik Aleksander Żabczyński był potem w
II RP generałem dywizji. Oficerem był także jego ojciec Aleksander oraz inni członkowie rodziny. Uprzejmie proszę o jakiekolwiek informacje.
Proszę również o informacje o Stanisławie Karwańskim.
II RP generałem dywizji. Oficerem był także jego ojciec Aleksander oraz inni członkowie rodziny. Uprzejmie proszę o jakiekolwiek informacje.
Proszę również o informacje o Stanisławie Karwańskim.
- Jan.Ejzert

Zwracam się o pomoc w ustaleniu służby w armii carskiej mojego dziadka Franciszka Zaremby urodzonego w 1888 roku w Dzierążni w czasie zaborów powiat Pińczowski. Stawał do poboru w 1909 roku w Pińczowie. Służył w Chabarowsku w latach 1909-1912. Zmobilizowany w 1914 roku. Chciałbym się dowiedzieć w jakiej jednostce służył w latach 1909-1912 i jaki był szlak bojowy jego jednostki podczas I wojny światowej. Prosze o pomoc. Z góry dziękuję.
Witam,
uprzejmie proszę o sprawdzenie w wykazie mojego prapradziadka:
Wacław Stępień ur. w 1831r. we wsi Roszkowa Wola, syn Wincentego. Według przekazu rodzinnego służył w wojsku carskim, przy czym w 1872r. już w wojsku nie był- urodziła się wówczas jego córka- Anna.
Dziękuję bardzo i pozdrawiam
Dominika Kulawik
uprzejmie proszę o sprawdzenie w wykazie mojego prapradziadka:
Wacław Stępień ur. w 1831r. we wsi Roszkowa Wola, syn Wincentego. Według przekazu rodzinnego służył w wojsku carskim, przy czym w 1872r. już w wojsku nie był- urodziła się wówczas jego córka- Anna.
Dziękuję bardzo i pozdrawiam
Dominika Kulawik