Tokary, Suraż - metryki unickie, prawosławne
Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech
Tokary, Suraż - metryki unickie, prawosławne
Czy ktoś wie gdzie można znaleść metryki unickie lub prawosławne cerkwi w Tokarach (Grodzieńska gubermia, Brestskij ujezd) lub Suraskiej cerkwi (województwo Podlaskie)
- Jankowski_Kamil

- Kontakt:
-
jamiolkowski_jerzy

Księgi grecko katolickie Kożan sa w AP w Białymstoku (dawmo temu je przegladałem, lata podaje z pamięc iod ok 1770 -do ok 1830). Ale Tadeusz kierując na Ryboły daje bardzo dobry trop. Radzę zadzwonic do proboszcza prawoslawnej parafii w Rybooach Ks Grzegorza Sosny, ktory jest najlepszym ekspertem od historii prawosławnych parafii. Prawosławnych ksiag w Rybolach nie przeglądałem ale wiem że tam wtedy był .
Niewykluczone, że mógły tam trafic ksiegi prawoslawne z Suraża. Z cerkwiami w Surazu historia byla dosyć powilana.
Niewykluczone, że mógły tam trafic ksiegi prawoslawne z Suraża. Z cerkwiami w Surazu historia byla dosyć powilana.
Witam.
Księgi Unickie Tokar są w archiwum w Wilnie.
Być może i są z Suraża ale tego fondu jeszcze nie przeglśdałem
Księgi unickie z Kożan mam zeskanowane.
Parafia Kożany w drugiej połowie XIX nie istniała.
Parafianie Kożańskiej cerkwi kożystali z cerkwi w Rybołach , Surażu, Białegostoku i Choroszczy
Z parafi Ryboły kozystali najczęściej mieszkańcy Zajączek, Kożan, Czerewk i Tryczówki.
Księgi Unickie Tokar są w archiwum w Wilnie.
Być może i są z Suraża ale tego fondu jeszcze nie przeglśdałem
Księgi unickie z Kożan mam zeskanowane.
Parafia Kożany w drugiej połowie XIX nie istniała.
Parafianie Kożańskiej cerkwi kożystali z cerkwi w Rybołach , Surażu, Białegostoku i Choroszczy
Z parafi Ryboły kozystali najczęściej mieszkańcy Zajączek, Kożan, Czerewk i Tryczówki.