Tokary, Suraż - metryki unickie, prawosławne

Pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji o parafiach i miejscowościach

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

bartosz82

Sympatyk

Tokary, Suraż - metryki unickie, prawosławne

Post autor: bartosz82 »

Czy ktoś wie gdzie można znaleść metryki unickie lub prawosławne cerkwi w Tokarach (Grodzieńska gubermia, Brestskij ujezd) lub Suraskiej cerkwi (województwo Podlaskie)
Awatar użytkownika
arsart

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: arsart »

może archiwum w Drohiczynie.
tadeusz_k

Sympatyk

Post autor: tadeusz_k »

Kopie ksiąg metrykalnych z parafii unickiej w Surażu jak się zachowały to mogą być w Archiwum unickich metropolitów całej Rusi w St.Petersburgu.Może też coś być w archiwum parafii w Rybołach

Tadeusz K.
bartosz82

Sympatyk

Post autor: bartosz82 »

Dziękuje za informacje.
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Czemu w Rybołach? Kożany są bliżej i powstały w XIX wieku, cerkiew stoi od 1833, więc teoretycznie też mogły księgi przejąć.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
jamiolkowski_jerzy

Sympatyk
Adept

Post autor: jamiolkowski_jerzy »

Księgi grecko katolickie Kożan sa w AP w Białymstoku (dawmo temu je przegladałem, lata podaje z pamięc iod ok 1770 -do ok 1830). Ale Tadeusz kierując na Ryboły daje bardzo dobry trop. Radzę zadzwonic do proboszcza prawoslawnej parafii w Rybooach Ks Grzegorza Sosny, ktory jest najlepszym ekspertem od historii prawosławnych parafii. Prawosławnych ksiag w Rybolach nie przeglądałem ale wiem że tam wtedy był .
Niewykluczone, że mógły tam trafic ksiegi prawoslawne z Suraża. Z cerkwiami w Surazu historia byla dosyć powilana.
liberctz

Sympatyk

Post autor: liberctz »

Witam.
Księgi Unickie Tokar są w archiwum w Wilnie.
Być może i są z Suraża ale tego fondu jeszcze nie przeglśdałem

Księgi unickie z Kożan mam zeskanowane.
Parafia Kożany w drugiej połowie XIX nie istniała.
Parafianie Kożańskiej cerkwi kożystali z cerkwi w Rybołach , Surażu, Białegostoku i Choroszczy
Z parafi Ryboły kozystali najczęściej mieszkańcy Zajączek, Kożan, Czerewk i Tryczówki.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję parafii, miejscowości”