Rydzińscy - wielkie poszukiwania i prośba o pomoc.

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Jankowski_Kamil

Sympatyk
Kontakt:

Rydzińscy - wielkie poszukiwania i prośba o pomoc.

Post autor: Jankowski_Kamil »

Witajcie kochani ! :)
Byłem dziś u cioci ( siostry babci ) zidentyfikować jedno zdjęcie i podpytałem o rodzinę ich ojca.
Pradziadek bowiem urodził się w roku 1889 w Szafarni ( Ziemia Dobrzyńska) a zmarł w 1940 roku w Starachowicach ( chorował na zapalenie płuc). Dziadek walczył w I Wojnie Światowej w 207 pułku piechoty armii niemieckiej. Po wojnie poznał Józefę , Józefa zmarła jednak po roku i Leon ożenił się z Pelagią ( prababcią). Mieli przed wojną 7 dzieci. Podczas wojny ( II) rodzina wyjechała do Starachowic i tam właśnie dziadziuś zmarł...
Zmierzam jednak do czegoś innego.
Pradziadek jak się okazało miał rodzeństwo.
I tutaj ciekawe informacje. Miał brata który zmarł, a pradziadek przespał się z bratową i miał z nią syna. Ten syn później wielokrotnie chciał utrzymać kontakt po śmierci ojca, ale rodzina go nie przyjęła. Nie wiem gdzie mieszkał, wiem że był tu w Inowrocławiu pare razy. Nie wiem czy żyje, wątpię.
Drugim bratem dziadka był jakiś facet który wyjechał do Ameryki i tyle go widziano. Prababcia chciała nawiązać z nim kontakt ( ale ciotka, nie wiem czy siostra pradziadka? mieszkająca w Inowrocławiu nie chciała podać adresu tegoż brata w Ameryce). Tak więc wychodzę z założenia, że :
pradziadek Leon miał troje rodzeństwa - 2 braci i siostrę. Z żoną jednego brata się przespał, drugi wyjechał do Ameryki a trzecią była siostra mieszkająca w Inowrocławiu.
Dziś nikt z rodziny nie żyje ( prócz najmłodszej córki pradziadka, która jednak nic więcej powiedzieć mi nie umie)

Jak się za to zabrać? Jak poszukiwać rodziny tegoż brata w Ameryce? Nawet nie wiem gdzie do tej Ameryki wyjechał, najpewniej albo do USA albo do Kanady. Tak samo z rodziną tego drugiego brata, co to pradziadek się przespał z jego żoną?

Macie jakieś pomysły?
Nazwisko RYDZIŃSKI tudzież RYDZYŃSKI ( są błędy w pisowni)

Pozdrawiam i liczę na pomoc

Kamil
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”