Żołnierze Generała Andersa, PSZ

Wzajemna pomoc w poszukiwaniu zasobów i informacji historyczno-genealogicznych Gdzie szukać zasobów: informacji o żołnierzach, powstańcach, list osób poległych i pomordowanych, zaginionych osób, jeńców, obozy, wojsko

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Kolank0

Sympatyk
Adept

Post autor: Kolank0 »

Wspomnienia Jana Szeptyckiego, ziemianina i oficera w armii Andersa

http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmeta ... =&lp=1&QI=
Pozdrawiam
Wojciech P.
Awatar użytkownika
Pobłocka_Elżbieta

Sympatyk

Post autor: Pobłocka_Elżbieta »

Kolank0 pisze:Wspomnienia Jana Szeptyckiego, ziemianina i oficera w armii Andersa

http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmeta ... =&lp=1&QI=
Wspomnienia Jana Szeptyckiego ,spisane przez jego siostre Anne ,link już podany na str.2 tego tematu.
Pozdrawiam
Ela

P.S.Nic nie szkodzi Wojciechu ,każdemu z nas może się przytrafić przeoczenie tematu a tym samym powielenie :wink:
Ostatnio zmieniony pt 28 wrz 2012, 16:27 przez Pobłocka_Elżbieta, łącznie zmieniany 1 raz.
Kolank0

Sympatyk
Adept

Przepraszam. nie zauważyłem.
Pozdrawiam
Wojciech P.
mad4

Sympatyk

Post autor: mad4 »

Gdzie można znaleźć dokumenty powracających z 2 korpusu Polskiego Bolesław Dybowski ur. 29.07.1900 r. – Brzezinko, powiat Toruń. syn Władysława i Rozalii Kruszczyńskiej. W latach 1923-1926 posterunkowy w Stołpcach, a przed II wojną sierżant zawodowy w 63 Toruńskim Pułku Piechoty.W dn. 5.10. 1943 r. zostaje wzięty do wojska niemieckiego . I tu praktycznie urywa mi się słuzba dziadka, wiem z dokumentów rodzinnych ,że w 1944 roku zostaje pojmany przez oddział aliantów.Dołączył do Polskich Sił Zbrojnych na zachodzie pod dowództwem brytyjskim.Do Polski wrócił w 1947.Brak dokumentów repatriacji.
Mad4- Małgorzata
Mad4-Małgorzata
Kolank0

Sympatyk
Adept

Repatriantami zajmowały się służby bezpieczeństwa i wywiad wojskowy. Ostatnio w jednym z tygodników przy okazji opisywania biografii pewnej "khmmm" kreatury podano na ten temat skróconą informację. może w IPN będzie coś na ten temat.
Pozdrawiam
Wojciech P.
Monika_Piras

Sympatyk
Nowicjusz

Post autor: Monika_Piras »

Witam,
Po długim, długim czasie nareszcie mam jakieś konkretne informacje o moim pradziadku o którym pisałam kilka stron wcześniej.
Więc Jan Strójwąs ur. 1903
1. Posiadam kopię zaświadczenia wydanego przez II RZUT DTWA 2 Korpusu, Szef. Sl Zaop i Transp.
kapral Jan STrójwąs uprawniony jest do noszenia Gwiazdy za wojnę 1939-1945
2. Kopia legitymacji upoważniającej do noszenia Krzyża Pamiątkowego Monte Cassino kpr. Jan Strójwąs 22 Kampania Transportowa
3. W dokumentach które posiadam wspomniane jest również o Gwieździe Italii ale brak kopi zaświadczenia
4. Oświadczenie pradziadka iż wszystkie dokumenty dotyczące służby wojskowej za granicą pod dowództwem Andersa zostały zabrane przez Wojskową Komisję Rektrutacyjną Kielce 1947 bez pokwitowania
5. Służba wojskowa:
w Wojsku Polskim od 3 września 1939 do 19 września 1939
oraz w polskich Siłach Zbrojnych na Zachodzie od 10 września 1941 do 22 stycznia 1947
6. Posiadam jeszcze odpis oświadczenia wydanego 20 stycznia 1947 roku w miejscowości Winfied Camp

I to jest wszystko co posiadam na dzień dzisiejszy. Rozumiem iż powinnam pisać do Sikorskiego podając te wszsystkie dane. A czy gdzieś jeszcze powinnam szukać informacji? Gdzie mogę znaleść coś o tym obozie szkockim Winfield Camp? Albo więcej informacji o 22 Kompanii Transportowej? (oprócz wiadomości o niedźwiedziu :-))
Może ktoś coś podpowie?
Bozik_Ewa

Sympatyk

Post autor: Bozik_Ewa »

Witam
Ja otrzymałam ostatnio całą informację o przebiegu śłużby wojskowej mego dziadka z Ministerstwa Obrony z Londynu
Pisałam po polsku do:

MINISTRY OF DEFENCE
APC POLISH ENQUIRIES
BUILDING 28 B
RAF NORTHOLT
WEST END ROAD
RUISLIP
MIDDLESEX HA 4 6NG
ENGLAND

Jak coś mają to na pewno odpiszą.
Ewa
Marika

Sympatyk

Post autor: Marika »

Czy znacie jakiś forum znawców-miłośników historii Armii Andersa?

Dostałam z W.Brytanii kartę przebiegu służby wojskowej dziadka, ale jest tak pełna skrótów formacji, przekształceń formacji, nr brygad, korpusów, dowództw, że nie jestem w stanie odtworzyć pełnego przebiegu jego szlaku.

Na pewno po wyjściu z ZSRR dziadek był w Palestynie i Egipcie, bo zachowały się zdjęcia. Dziura istnieje między 1943r a 1947, kiedy to powrócił do Polski.

Chciałabym odtworzyć jego szlak bojowy (bo nie wspominał nigdy o Włoszech, Monte Cassino, itd, tak, jakby z Egiptu od razu znalazł się w W.Brytanii, co było przecież chyba niemożliwe), ale gubię się w tym gąszczu numerów i skrótów.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5d5 ... 80e91.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1df ... ca1e5.html

Kasia
Awatar użytkownika
dorocik133

Sympatyk
Ekspert

Post autor: dorocik133 »

Witam!
I ja się podpinam o prośbę, a chodzi o mojego Tatę który służył w 3 Brygadzie Strzelców Karpackich. Na terytorium Palestyny przybył z obozu na Węgrzech już w 1940 roku. Wiem że walczył pod Tobrukiem i Monte Cassino. Po zakończen iu wojny znalazł się na terytorium Wielkiej Brytanii.

Pozdrawiam

Dorota
Pozdrawiam

Dorota
mad4

Sympatyk

Post autor: mad4 »

Witam .Podpinam się do prośby Bolesław Dybowski ur.29. 07.1900 służył w Armii Andersa w 1947 wrócił do Polski.Nic mi więcej nie wiadomo , a szukam każdej możliwości dotyczacych poszukiwań.Pozdrawiam.
Mad4
Mad4-Małgorzata
janat

Sympatyk

Post autor: janat »

Witam!
Mysle ze najlepsze informacje ma Ministry of Defence jak podala Pani Ewa Bozik. Odpisza na pewno.

Dla "dorocik" dodaje, ze mej ukochanej s.p. Babci Janiny drugi maz tez byl przez pewien okres w 3 Brygadzie Karpackiej, a nastepnie w 1 Samodzielnej Brygadzie Spadochronowej. Byl aresztowany w Lwowie i zeslany na Sybir skad dostal sie do Armii gen. Andersa. Dzis ma prawie 94 lata i mieszka blisko mnie.
Pozdrawiam,
Jana
Awatar użytkownika
kasiek

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kasiek »

Marika pisze:
tak, jakby z Egiptu od razu znalazł się w W.Brytanii, co było przecież chyba niemożliwe), ale gubię się w tym gąszczu numerów i skrótów.
Droga powotu do kraju była następująca: najpierw z Egiptu drogą morską do Szkocji (być może przez Włochy?), a następnie - po pewnym czasie tam spędzonym - drogą morską do Polski

moj dziadek wyplynal 13 czerwca 1946 z GB i przybyl do Gdanska 18 czerwca
Pozdrawiam,
kasiek

szukam:
Lange, Freundt, Schachtschneider, Wundersee, Lucius - Lodz, Tomaszow, Piotrkow i okolice
Broll, Kus, Pyka - Slask, opolskie
Stryczek, Zuchnicki - Krakow i okolice
svetlanag

Sympatyk

Post autor: svetlanag »

dorocik133,
polecam do przeczytania wspomnienia Tadeusza Żukowskiego opublikowane w książce "Los wilnianina w XX wieku" wydanej w Wilnie, 2002 r. Autor opowiada o 3 Dywizji Strzelców Karpackich, m in. o Palestynie, Iraku, Egipcie, bitwie pod Monte Cassino.
Pozdrawiam,
Svetlana
Bartos

Sympatyk

Post autor: Bartos »

Witam,

dobrze że temat został odświeżony, teraz będę musiał załatwić moją sprawę do końca. Otóż 2 lata temu wysłałem do Ministerstwa Obrony w Londynie zapytanie dotyczące mojego krewnego. Otrzymałem odpowiedź wraz z dokumentem do wypełnienia;
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pel ... ba582.html

Mam w związku z tym pytanie do doświadczonych. Co wpisać jeśli krewny był najbliższym kuzynem mojego pradziadka i nie miał bliższej rodziny, jedynie brata , który już nie żyje a który również nie miał potomków. Tak więc mogę powiedzieć że jestem jedną z najbliższych krewnych tej osoby.
Co zatem wpisać ?
Za odpowiedź z góry dziękuję i jutro mam zamiar wysłać ten formularz.

Dodam że noszę to samo nazwisko lecz poza zdjęciami ( w tym zdjęcie grobu ) nie posiadam żadnych dokumentów i aktów .
Bartosz
Bartos

Sympatyk

Post autor: Bartos »

Ponawiam prośbę do kogoś kto wypełniał podobny dokument.
Bardzo chciałbym to załatwić,
Bartosz
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wojny i Powstania zbrojne, Wojsko..”