Cmentarz w Brąszewicach

Informacje o cmentarzach. Pomoc w wykonaniu lub uzyskaniu zdjęcia grobu ; w tym Informacje o Cmentarzach, Nekrologi, wyszukiwarki grobów..., linki

Moderatorzy: elgra, maria.j.nie

kujawiak

Sympatyk
Mistrz

Cmentarz w Brąszewicach

Post autor: kujawiak »

Witam serdecznie!
Na cmentarzu w Brąszewicach (powiat sieradzki) pochowani zostali moi prapradziadkowie Franciszek i Józef z Kaczmarków Wijasowie. Podejrzewam, że grób ten jeszcze istnieje, choć pewności nie mam. Franciszek zmarł ok. 1930r., Józefa prawdopodobnie w 1933r. Mieszkali oni we wsi Kosatka, par. Brąszewice, wcześnie par. Godynice. Niestety mieszkam daleko od Brąszewic (około 250 km) i nie mam możliwości by się tam udać. Jeśli znalazłaby się chętna Osoba, która pomogłaby mi i będąc na tym cmentarzu mogła sprawdzić, czy znajduje się tam grób moich prapradziadków oraz zrobić zdjęcie byłbym dozgonnie wdzięczny.
Pozdrawiam:
Filip
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Post autor: Jan.Ejzert »

Czołem Filipie

Byłem dziś w Brąszewicach i przeszedłem cały cmentarz dość dokładnie. Niestety grobów z takimi imionami nie spotkałem.
Jest jedynie grób Tomasza Wijasa. Brak daty urodzenia, żył lat 76. Zm. 2.05.1999r. Nic więcej. Zrobiłem fotkę tego grobu telefonem kom. Jeżeli jesteś zainteresowany to mogę Ci przesłać.
Dowiedziałem się, że we wsi Kosatka są aktualnie 3 gospodarstwa Wijasów. Jeden z gospodarzy ma na imię Andrzej.
Pozdrawiam,
Czarek

Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
kujawiak

Sympatyk
Mistrz

Post autor: kujawiak »

Witaj!
Zarówno Tomasz, jak i Andrzej Wijasowie pochodzą najprawdopodobniej są potomkami brata Franciszka Wijasa - Antoniego. Bardzo byłbym wdzięczny, gdybyś przesłał mi zdjęcie grobu Tomasza Wijasa. Popytam w rodzinie, może ktoś coś słyszał więcej o tamtej gałęzi. Za czasów dzieciństwa mojej prababci w Kosatce było dwóch gospodarzy o tym nazwisku - mój prapradziadek Franciszek Wijas i jego brat Antoni. Obecnie gospodarstwo Franciszka prowadzi rodzina jego wnuka śp. Józefa Jasiaka.
Pozdrawiam:
Filip
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Post autor: Jan.Ejzert »

Podaj mi swój email na pw.
Pozdrawiam,
Czarek

Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Cmentarze”