Nazwiska - N
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Nazwisko Nobis - włoskie nazwisko?
Witam
Może ten trop rozwinie temat choć jest w języku angielskim (może ktoś dokładnie przetłumaczy)
http://genealogy.familyeducation.com/su ... igin/nobis
Może ten trop rozwinie temat choć jest w języku angielskim (może ktoś dokładnie przetłumaczy)
http://genealogy.familyeducation.com/su ... igin/nobis
Pozdrawiam, zelek_m vel zelmir
-
Sawicki_Wiktor

Re: Nazwisko Nobis - włoskie nazwisko?
Jeśli o to chodzi, to jest to nazwisko panieńskie mojej prapra... babki i nie jest skrótem przed nazwiskiem mówiącym o szlachectwie, ale i tak dziękuję.Maciek_Krajkowski pisze:W jakim tekście to występuje? A może to jest skrót od nobilis czyli szlachetny.
Natomiast co się tyczy tego, że były to nazwiska dzieci księży, to skąd masz Dariuszu takie informacje o tym? Bo dla mnie to dziwne że w Polsce dawali nazwiska z łacińskiego, nawet jeśli były to nieślubne dzieci księży, ale to tak tylko wg mnie...
Pozdrawiam
Wiktor
-
Sawicki_Julian

Witam Wiktor, nazwiska Pronobis w okolicy Denkowa i Ostrowca występuje do dzisiaj , a to blisko Opatowa , może jesteś z Darkiem rodzina ; pozdrawiam - Julian
-
Sawicki_Wiktor

Witaj Julianie! Być może, siostra cioteczna mojego dziadka wyszła za mąż za Pronobisa, więc jestem w pewnym stopniu powiązany z tą rodziną. Pozdrawiam
- Tadeusz_Wysocki

- Kontakt:
Wiktor,
Jak widzsz, co źródło to inne wytłumaczenie, również w różnych kulturach może znaczyć coś innego, z tego linku ja rozumiem wytłumaczenie w kulturze niemieckiej Nobis jako eufemizmu, czyli coś zastępczego, lżejszego gatunku niż diabeł, diabelskie miejsce gdzieś na końcu świata, itd., coś jak w naszej kulturze "karczma Rzym się nazywa", i ciekawe, że tej kulturze też wystepuje jako raczej przezwisko niż nazwisko. Ale przecież dla polskiej kultury jest ogromnie ważna praca zespołu pod Prof. Rymutem "Nazwiska Polaków Słownik Etymologiczno-Historyczny" Tom II na stronie 160 podaje, że polskie nazwisko NOBIS pochodzi od łaciny z wyrażenia w modlitwie "pro nobis", jest notowane od dawna w Polsce i ciekawe, że w tej gałęzi nazwisk są: Nobisiewicz, Nobiś, oraz Nobik.
Rymut nie podaje źródłosłowia wynikające z obyczajowości - i słusznie, ponieważ czy były nadawane dzieciom księży tego nikt nie może potwierdzić, może tak, ale może nie - jak wiemy z genealogii w tym przypadku każde nazwisko jest możliwe - ja bym tego generalnie nie łączył, ale może występować przy analizie danych zapisów danych ksiąg parafialnych.
Mam nadzieję, że to wyjaśnienie Prof. Rymuta trochę się przyda,
Tadeusz
Jak widzsz, co źródło to inne wytłumaczenie, również w różnych kulturach może znaczyć coś innego, z tego linku ja rozumiem wytłumaczenie w kulturze niemieckiej Nobis jako eufemizmu, czyli coś zastępczego, lżejszego gatunku niż diabeł, diabelskie miejsce gdzieś na końcu świata, itd., coś jak w naszej kulturze "karczma Rzym się nazywa", i ciekawe, że tej kulturze też wystepuje jako raczej przezwisko niż nazwisko. Ale przecież dla polskiej kultury jest ogromnie ważna praca zespołu pod Prof. Rymutem "Nazwiska Polaków Słownik Etymologiczno-Historyczny" Tom II na stronie 160 podaje, że polskie nazwisko NOBIS pochodzi od łaciny z wyrażenia w modlitwie "pro nobis", jest notowane od dawna w Polsce i ciekawe, że w tej gałęzi nazwisk są: Nobisiewicz, Nobiś, oraz Nobik.
Rymut nie podaje źródłosłowia wynikające z obyczajowości - i słusznie, ponieważ czy były nadawane dzieciom księży tego nikt nie może potwierdzić, może tak, ale może nie - jak wiemy z genealogii w tym przypadku każde nazwisko jest możliwe - ja bym tego generalnie nie łączył, ale może występować przy analizie danych zapisów danych ksiąg parafialnych.
Mam nadzieję, że to wyjaśnienie Prof. Rymuta trochę się przyda,
Tadeusz
-
tomkrzywanski

Nazwisko o podobnej kocowce Wol-bis wystepuje wsrod rodzin osadnikow niemieckich w okolicach Czestochowy
- Magda_Gdańsk

Normandt
Witam,
Interesuje mnie pochodzenie nazwiska Normandt (prawdopodobnie pierwotna wersja), później po 1945 roku zmienione na Normand, obecnie w wersji Normant.
Serdecznie pozdrawiam:)
Magda
Interesuje mnie pochodzenie nazwiska Normandt (prawdopodobnie pierwotna wersja), później po 1945 roku zmienione na Normand, obecnie w wersji Normant.
Serdecznie pozdrawiam:)
Magda
Pozdrawiam:) Magda
Poszukuję info o nazwisku Normand, Normand, Normant z Koniecpola i okolic woj. śląskie
Poszukuję info o nazwisku Normand, Normand, Normant z Koniecpola i okolic woj. śląskie
-
Wladyslaw_Moskal

What Is the Meaning of the Name Normand?
The name Normand means 'Thor mind' or 'Thor courage' in Gaelic. The name also means 'norseman' or 'north man' in Germanic. The name is pronounced as 'NOR mund' and it is normally given to male children.
Nie jest latwo odszukac etymologie nazwiska Normandt.
Prawdopodobnie pochodzi od meskiego, anglo-saskiego imienia Normand, ktore w irlandzkim znaczy "Madrosc lub Odwaga Thora" [poganskiego bozka] lub w germanskim - "Czlowiek z polnocy".
Forma zapisu chyba zmieniala sie w roznych krajach, czego sama doswiadczasz.
The name Normand means 'Thor mind' or 'Thor courage' in Gaelic. The name also means 'norseman' or 'north man' in Germanic. The name is pronounced as 'NOR mund' and it is normally given to male children.
Nie jest latwo odszukac etymologie nazwiska Normandt.
Prawdopodobnie pochodzi od meskiego, anglo-saskiego imienia Normand, ktore w irlandzkim znaczy "Madrosc lub Odwaga Thora" [poganskiego bozka] lub w germanskim - "Czlowiek z polnocy".
Forma zapisu chyba zmieniala sie w roznych krajach, czego sama doswiadczasz.
- Ewa_Szczodruch