Mundurki i czapki szkolne lata międzywojenne?

Pomoc w odczytaniu starych fotografii.. Galerie zdjęć; Jak zrobić zdjęcie dokumentów: Księgi metrykalne, mikrofilmy ; Poradnik.., sprzęt fotograficzny...

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Dubiczyńska_Maria

Sympatyk
Adept

Post autor: Dubiczyńska_Maria »

Znalazłam w rodzinnych zdjęciach fotografię pewnie ojca z synami. Z tyłu jest napis: Angielska pospieszna fotografia, Warszawa, Chłodna 18.
Ponieważ nikt nie rozpoznał osób, szukam jakiegoś zaczepienia. Chłopcy sa w mundurach i czapkach szkolnych. Jak to może być szkoła? Może ktoś widział podobne mundurki?
Jeśli przyjąć, że Warszawa, przed 1930 rokiem(szeroko) to nie sa znane gimnazja: Batory, Górskiego, Giżyckiego.
Może jakaś inna szkoła?
W internecie jest zdjęcie chłopca w podobnej czapce jako "Handlówka" w Radomiu, w takim razie może to nie jest warszawska szkoła?
Obrazek
Będę wdzięczna za pomoc
Maria
Awatar użytkownika
Jankowski_Kamil

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Jankowski_Kamil »

Zauważ , że znaczki na czapkach się różnią - co oznaczają? inne szkoły? a może każdy rocznik miał inny ? Ten z tyłu jest w 100% starszy. Twierdzę to po wzroście. Ojciec z pewnością siedział, natomiast synowie stali, niższy z przodu, starszy z tyłu.

K.
Dubiczyńska_Maria

Sympatyk
Adept

Tego nie wiem, może klasa wyżej, lub niżej, inna szkoła chyba nie, bo mundury takie same.
Powiększenie znaczków na czapkach:

Obrazek
Obrazek

No tak, co do wieku, chyba masz rację
Awatar użytkownika
Jankowski_Kamil

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Jankowski_Kamil »

No więc dedukując wychodzi że każdy rocznik miał inny znaczek :)
Nie wiem dlaczego, ale wydaje mi się, że to jakiegoś rodzaju szkoła wojskowa...te mundury takie wiesz..wojskowe :)
Chociaż na czapkach te znaczki na wojskowe nie wyglądają..

K.

Gdyby o wiele bardziej powiększyć te dwa znaczki może można byłoby coś więcej wyczytać..
Na znaczku tego młodszego te dwa liście wyglądają jak listki jakiegoś drzewa..

Z pewnością jednak to jest ojciec i synowie - bardzo podobni :)
Co wiesz o ojcu? Albo o dalszych losach tych dwóch młodzieńców?

A no i ...a co na czapce ma ten chłopak z internetu? z Handlówki?
Mikołaj_Tkaczyk

Sympatyk

Post autor: Mikołaj_Tkaczyk »

Pani Mario, proponuję zacząć od odwiedzenia biblioteki, gdzie powinna Pani znaleźć monografie warszawskich szkół.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ewa034

Sympatyk

Post autor: ewa034 »

Pani Mario,
Mam podobne zdjęcie, na którym chłopiec około 10 letni nosi czapkę ze znaczkiem z listkami. Mój chłopiec uczęszczał do gimnazjum w Warszawie przy ul. Krakowskie Przedmieście 36. Było to VI męskie i III żeńskie gimnazjum.Rok 1902.
Nie wiem czy inne gimnazja miały podobne znaczki, ale może ta wiadomość się przyda... na początek.
Pozdrawiam
Ewa
Dubiczyńska_Maria

Sympatyk
Adept

Dziękuję za podpowiedzi, już wiem, że jest to czapka i płaszcz ucznia gimnazjum im. króla Władysława IV w Warszawie , z lat około 1900-1915.
Maria
Maria
Szukam Giżyckich z Podola, Dubiczyńskich z grodzieńszczyzny i nie tylko
Sroczyński_Włodzimierz

Członek PTG
Nowicjusz

Post autor: Sroczyński_Włodzimierz »

ściślej nie Władyslaw IV (pod tą nazwą) w latach 1900-1915.
Gminazjum Praskie, Władek to nazwa wprowadzona "za Niemca" (wrzesień 1915)
a Praskie chyba numeru nie miało ( w tych latach) poprzednio chyba VII

z opisu:
http://www.wladyslaw.edu.pl/index2.php? ... f=1&id=117
"Uczniów obowiązywały jednolite stroje.
Przynależność do Praskiego Gimnazjum uwidoczniona była literami "PG." na czapkach
uczniowskich:Wszyscy uczniowie gimnazjum nosili jednakowego kroju kurtki z czarnego sukna i długie
spodnie z tego samego materiału Na kurtce bezwarunkowo nosiło się pas skórzany z metalo-wą, klamrą,
polerowaną na jasno. Obowiązywały czapki sukien-ne, granatowe z białymi wypustkami. Nad daszkiem
czapki były dwie metalowe srebrzyste palemki złożone ukośnie na krzyż, a między palemkami widniały
srebrzyste rosyjskie litery P.G. -były to inicjały rosyjskich wyrazów "Pragskaja Gimnazja". Były także
mundury galowe z sukna granatowego, kroju krótkiego surduta, zapinane na jeden rząd metalowymi,
gładkimi guzika-mi koloru srebrnego. Na stojącym kołnierzu i na mankietach rę-kawów widniały srebrne,
wypukło haftowane galony. Nie było obowiązku noszenia mundurów. Uczniowie nosili również płaszcze
sukienne koloru stalowego, zapinane na metalowe, srebrzy-ste guziki w dwóch rzędach. Książki i
przybory szkolne obowiązkowo noszono w tornistrach.Nauczyciele i pozostały personel gimnazjum nosili
urzędowe fraki lub surduty - nieodłączny atrybut rosyjskiej administracji:Dyrektor gimnazjum, inspektor
oraz wszyscy wykładowcy za-wsze nosili urzędowe fraki Iub surduty z guzikami metalowymi koloru
złotego (z orłami carskimi) i z przysługującymi im dys-tynkcjami. Wyjątek stanowili wykładowcy religii
katolickiej i prawosławnej występowali oni w sutannach. Nauczyciela reli-gii mojżeszowej widzieliśmy
zawsze ubranego we frak urzędowy. Trzej tzw. pomocnicy wychowawców klas chodzili w surdutach.
Nawet woźni szatniarze, woźni sprzątacze i korytarzowi również byli w surdutach, może tylko nieco
odmiennego koloru i z inne-go materiału. Mundur w owych czasach był symbolem władzy, naczelnictwa i
całego ładu państwowego.
Dubiczyńska_Maria

Sympatyk
Adept

Jeśli ktoś byłby zainteresowany historią tej szkoły może zapoznać się z pracą Henryka Sowińskiego: Gimnazjum i Liceum im. Króla Władysława IV w Warszawie na Pradze: monografia szkoły; T. 1-3; wyd. Koło Wychowanków Gimnazjum i Liceum im. Króla Władysława IV
M.
Maria
Szukam Giżyckich z Podola, Dubiczyńskich z grodzieńszczyzny i nie tylko
ODPOWIEDZ

Wróć do „Fotografie, Galerie zdjęć, Jak fotografować dokumenty”