Zdigitalizowane księgi metrykalne A.D. w Kielcach (komentar

Komentarze artykułów opublikowanych na stronie PTG

Moderator: maria.j.nie

Asia1

Sympatyk

Post autor: Asia1 »

Dostęp do zeskanowanych ksiąg z zasobów archiwów diecezjalnych to chyba marzenie większości z nas. Gratuluję zatem pomysłu, a przede wszystkim realizacji i dziękuję!
Poszukiwania ostatnio dość niespodziewanie doprowadziły mnie do świętokrzyskiego. Dzięki Waszej pracy i danych w Genbazie znalazłam 2 pokolenia siedząc przy własnym kompie :)
Przy okazji zapytam, czy zachowały się, a jeśli tak to gdzie mogą być,
księgi z Pierzchnicy z lat 1724-1773? Nie widzę ich w AP ani w AD ani w parafii.
pozdrawiam
Aśka
Awatar użytkownika
Kornelia_Major

Członek PTG
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Kornelia_Major »

edit:
niestety, nie znalazłam parafii Niekłań... :(

Księgi z parafii Niekłań są tylko w A.P. Kielce od roku 1836 - 1908
i będą fotografowane dopiero w II półroczu 2014 r.

Pozdrawiam, Kornelia Major
Bajor_Marek

Post autor: Bajor_Marek »

Witam
Gratuluję i serdecznie dziękuję w imieniu szukających swych korzeni na Ziemi Świętorzyskiej. Chciałbym jednocześnie zapytać kto i na jakich zasadach może korzystać z bazy zdygitalizowanych ksiąg metrykalnych.
Pozdrawiam
Marek Bajor
dpawlak

Nieaktywny

Post autor: dpawlak »

Betsy pisze:niestety, nie znalazłam parafii Niekłań... :(
Parafia Niekłań to województwo świętokrzyskie więc jest w AP Kielce jak pisali przedmówcy ale:
1. Jest to jednocześnie diecezja radomska a nie kielecka
2. Skoro radomska mają to mormoni
3. W zasobach mormonów widnieje co prawda Niekłań z paroma rocznikami przedwojennych ślubów, jednak:
4. Dodatkowo jest błędnie opisany zasób Niekładź
https://familysearch.org/search/image/i ... %3D1407440
i zawiera akta z Niekłania Wielkiego.
Cynik jest łajdakiem, który perfidnie postrzega świat takim, jaki jest, a nie takim, jaki być powinien.
Awatar użytkownika
Betsy

Sympatyk

Post autor: Betsy »

Pani Kornelio!

Serdecznie dziękuję za informację :)

Panie Darku!

Nigdy pewnie nie wpadłabym, żeby zajrzeć w tą parafię :)
BARDZO dziękuję :)
Poszukuję
Janiszewscy - okolice Chlewisk ; Kołaccy - okolice Koźmina ; Piaseccy - Masłowo k/Śremu ; Snopek - Przepiórów/Mydłów ; Taszarek - okolice Jarocina ; Zabroni/Zabronny - okolice Żurawicy ; Zgud - Bolechów / Kraków
jabba1

Post autor: jabba1 »

Byc moze to głupie pytsanie ale jestem tutaj nowy-gdzie moge uzyskać dostęp do tej bazy?
Awatar użytkownika
Betsy

Sympatyk

Post autor: Betsy »

http://metryki.genbaza.pl
musisz zarejestrować się i wtedy dopiero możesz korzystać
Poszukuję
Janiszewscy - okolice Chlewisk ; Kołaccy - okolice Koźmina ; Piaseccy - Masłowo k/Śremu ; Snopek - Przepiórów/Mydłów ; Taszarek - okolice Jarocina ; Zabroni/Zabronny - okolice Żurawicy ; Zgud - Bolechów / Kraków
marek14

Sympatyk

Post autor: marek14 »

Przyłączam się do gratulacji i mam pytanie- czy metryki z AD Kielce i z AP Kielce to to samo i czy alegaty z AP będą w Genbazie lub innej bazie? pozdrawiam Marek
Awatar użytkownika
Jan.Ejzert

Sympatyk
Adept

Post autor: Jan.Ejzert »

Betsy pisze:http://metryki.genbaza.pl
Można też bez rejestrowania się :
w okienko Email wpisujemy: user

w okienko Hasło wpisujemy: haslo

wyraz hasło z literą "l"
Pozdrawiam,
Czarek

Wesołowscy, Flatt, Zamojscy, Grochowscy, Ślascy.
Awatar użytkownika
Kornelia_Major

Członek PTG
Mistrz
Kontakt:

Re: Zdigitalizowane księgi metrykalne A.D. w Kielcach (komen

Post autor: Kornelia_Major »

marek14 pisze:Przyłączam się do gratulacji i mam pytanie- czy metryki z AD Kielce i z AP Kielce to to samo i czy alegaty z AP będą w Genbazie lub innej bazie? pozdrawiam Marek
Dziekuję za gratulacje, ale przecież nic wielkiego nie czynimy-taka potrzeba chwili - kto może fotografuje , indeksuje , opracowuje i td.

Nie - nie to samo .
A.P.Kielce - to zasoby Archiwum Państwowego - księgi metrykalne przewaznie od 1810 r - 1910 r, 1911...

A.D.Kielce - to Archiwum Diecezjalne które ma księgi niektórych parafii nawet od XVI wieku.

Alegaty Leszek umieszcza na GenBazie .

Pozdrawiam, Kornelia Major
GG_Grudzien

Sympatyk
Adept

Post autor: GG_Grudzien »

Również przyłączam się do gratulacji:)

Poprzegladałem sobie metryki na http://metryki.genbaza.com/ i niestety brakuje kilku stron z ksiąg parafii Świętomarz, tych samych co na http://metryki.genealodzy.pl/ czyli 210 z zespołu 100, 45 z zespołu 101 oraz jednego skanu pomiedzy skanami 227 i 228 w zespole 100. Wszystkie numery zgodnie z http://metryki.genealodzy.pl/.

Czy jest jakaś szansa na uzupełnienie brakujących skanów? Bardzo mi na tym zalezy ponieważ podejrzewam, że na co najmniej jednej z tych stron znajdują się informacje o moich przodkach.

Jeszcze raz dziekuję za dotychczasową fantastyczną pracę i pozdrawiam

Grzegorz
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Grzegorz, o jakie lata Ci chodzi i jakie nazwisko, robiłem zdjęcia u księdza w Świętomarzy całe strony z różnych okresów lat, szczególnie na literkę ; B i S, może mam coś, czego szukasz. Te same nazwiska powtarzają się w parafiach ościennych, Bodzentyn, Chybice i Pawłów, ale przypisany do Łodzi, wszystko tu w necie ; pozdrawiam - Julian
Awatar użytkownika
ELADAB

Sympatyk
Ekspert

Post autor: ELADAB »

Jan.Ejzert pisze:
Betsy pisze:http://metryki.genbaza.pl
Można też bez rejestrowania się :
w okienko Email wpisujemy: user

w okienko Hasło wpisujemy: haslo

wyraz hasło z literą "l"

Mozna faktycznie zastosowac "user" i "haslo" , ale .... moga byc pewne problemy przy kopiowaniu metryk co sie wlasnie niedawno mnie przydarzylo. Otoz wiele osob stosuje ten sposob i kopiuje metryki a potem okazuje sie, ze nie mozna sciagnac kolejnej metryki jako ze ...... "limit zostal wyczerpany". System rozpoznaje pod "user, haslo" jedna osobe, a faktycznie wiele osob z tego korzysta i w ten sposob szybko wyczerpuje sie limit.
Mimo wszystko lepiej miec swoje wlasne konto tak radzil administrator strony Tomasz Nitsch.

Pozdrawiam
Elzbieta
GG_Grudzien

Sympatyk
Adept

Post autor: GG_Grudzien »

Sawicki_Julian pisze:Witam Grzegorz, o jakie lata Ci chodzi i jakie nazwisko, robiłem zdjęcia u księdza w Świętomarzy całe strony z różnych okresów lat, szczególnie na literkę ; B i S, może mam coś, czego szukasz. Te same nazwiska powtarzają się w parafiach ościennych, Bodzentyn, Chybice i Pawłów, ale przypisany do Łodzi, wszystko tu w necie ; pozdrawiam - Julian
Dziekuję za ofertę pomocy, niestety braki dotyczą metryk z XVIII wieku, a z tego co wiem takich ksiąg nie ma w parafii Świętomarz. Wszystkie istniejące są w AD Kielce. Jeśli jednak masz masz jakies dane dotyczące nazwiska Staniszewski, to będę wdzięczny:)

Pozdrawiam

Grzegorz
Sawicki_Julian

Sympatyk

Post autor: Sawicki_Julian »

Witam Grzegorz, niestety o Staniszewskich nie mam informacji, bo nie zwracałem na nie uwagi ; Julian
ODPOWIEDZ

Wróć do „Komentarze artykułów”