Zdjęcia z cmentarzy w Bielsku-Białej
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
-
Alan_Jakman

- Kontakt:
-
Wielebnowski

-
Alan_Jakman

- Kontakt:
Nie sądziłem, że zdjęcia, które zrobię później opublikuje... rzeczywiście powianiem skontaktować się z parafiąbaum_a pisze:witam, szkoda że się nie skontaktowałeś z parafią, zwłaszcza że mamy własną stronę, pozdrawiam
Ooo, to Pan gdzieś mieszka niedaleko? Cmentarz zaledwie kilkadziesiąt metrów od mojego miejsca zamieszkania. A tak po za tematem - genealogów z Podbeskidzia niestety niewielu jestWielebnowski pisze:Dzięki Alan
Umieściłeś nasz grobowiec 301/,na szczęście jeszce pusty.
Pozdrawiam
JasiuW.
- gosia.6806

-
Alan_Jakman

- Kontakt:
- gosia.6806

- Bartolllini

-
Alan_Jakman

- Kontakt:
Nie, chodzi tutaj o Nowy Cmentarz Ewangelicki w Bielsku przy ul. Listopadowej.Bartolllini pisze:Mowa jest o cmentarzu rzymsko katolickim na ul . Grunwaldzkiej?Jeżeli tak, to czekam z niecierpliwością
zależy mi na zdjęciach nagrobnych do drzewa.... Jak będą nowe zdjęcia lub dostępna będzie ta strona internetowa to dajcie znać !
Pozdrawiam, Bartek
Jeśli uda mi się zrobić jeszcze jakieś fotki w tym roku to oczywiście dam znać.
Aktualnie pracuję nad stroną. Mam już zindeksowany Cmentarz Ewangelicki podłączam tylko zdjęcia do konkretnych osób. Najpóźniej do Świąt Bożego Narodzenia strona powinna ruszyć - o czym tutaj na pewno poinformuje
-
Alan_Jakman

- Kontakt:
Oczywiście rozważałem też kwestię prawną. Zapytałem nawet o to znajomego prawnika. Dostałem odpowiedź, że jeśli sam wykonałem zdjęcia oraz indeksy to przysługują mi do tych rzeczy prawa majątkowe. Natomiast sam pomnik może być przedmiotem praw majątkowych, a jego fotografia jedynie jest utworem zależnym, wymagającym zgody właściciela autorskich praw bodajże osobistych (czyli kamieniarza) lub majątkowych (czyli tych którzy dochowali pochówku lub ich spadkobierców). Prawo nie uchyla ustawy o prawie autorskim wobec nagrobków.baum_a pisze:no nie wiem jak to powiedzieć jaśniej, bez zgody parafii, a tym bardziej włascicieli (a raczej opiekunów) grobów będzie Pan miał kłopoty, rozumiem intencje, oczywiście popieram, ale dobre wychowanie zobowiązuje
Rozumiem, że prawo nie reguluje tej kwestii. W internecie jest wiele stron, które oferują zdjęcia nagrobków z cmentarzy. Duża część z tych stron nie ma żadnej zgody administratora cmentarza, a prowadzi usługi stricte komercyjne, czyli dodatkowo sprzedaje te zdjęcia.
Re: Zdjęcia z Cmentarza Ewangelickiego w Bielsku-Białej
Szanowny Panie - fotografie były w niedziałającej już usłudze Google+ - - - czy są jeszcze w jakiś sposób dostępne ?Alan_Jakman pisze:Dodałem dzisiaj niecałe 600 nowych zdjęć. Została mi jeszcze niewielka część cmentarza. Mam nadzieję, że wkrótce uda mi się zindeksować zdjęcia...
Zdjęcia : Nowy Cmentarz Ewangelicki w Bielsku-Białej i tu Nowy Cmentarz Ewangelicki w Bielsku-Białej 2
Pozdrawiam
Małgorzata
-->szukam nazwisk: Mączyński, Burzyński, Wójtowicz, Gablenz
-->szukam nazwisk: Mączyński, Burzyński, Wójtowicz, Gablenz