Geneteka - nasze wspólne dzieło

Tematy - indeksacja i digitalizacja metryk, projekty PTG

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

Awatar użytkownika
Łopiński_Jacek

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Łopiński_Jacek »

Ekspresowo Panie Leszku :)
Pozdrawiam :)
Jacek
Sz_Joanna

Sympatyk
Adept

Post autor: Sz_Joanna »

"W związku z tym że część z nas posiada skany/foto ksiąg metrykalnych, a część z nas wolny czas i chęć do pracy, proponuję zgłaszać w tym wątku jedno i drugie. Dzięki temu więcej indeksów trafi do Geneteki. " -zgłaszam wolny czas i chęć do pracy. :D
Pozdrawiam Joanna
Awatar użytkownika
Ćwikliński_Leszek

Nieaktywny
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Ćwikliński_Leszek »

Szczepaniak pisze: -zgłaszam wolny czas i chęć do pracy. :D
Pozdrawiam Joanna
To proszę wybrać sobie jakieś księgi do indeksacji.
Propozycje są na stronie:
http://www.geneteka.genealodzy.pl/plany.php
Jest tam do wyboru ponad tysiąc ksiąg.

pozdrowienia

Leszek
Awatar użytkownika
Michał_D.Wysocki

Sympatyk
Legenda

Post autor: Michał_D.Wysocki »

Witam!

Czy ktoś z sznownego grona mieszka w okolicach Siemiatycz w woj. podlaskim? Może ktoś z okolicznych mieszkańców mógłby sfotografować księgi metrykalne z miejscowości Makarki.
Z chęcią podjąłbym się indeksowania ów ksiąg.

Pozdrawiam

Michał Wysocki
Awatar użytkownika
Dorota_Dąbrowska

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Dorota_Dąbrowska »

Witam serdecznie!

Mi z kolei zależy na parafii Przespolew oraz Tokary (k/Turka).Może ktoś posiada zdjęcia ksiąg tych parafii?

Panie Leszku - cierpliwie czekając na ,,swoje" parafie - zindeksuję jeszcze coś (j.polski).Naprawdę obojętne z jakiej parafii. Proszę przesłać skany na podany wcześniej adres.

Pozdrawiam
Dorota Dąbrowska
Awatar użytkownika
mariola0711

Sympatyk
Ekspert

Post autor: mariola0711 »

Leszku w Genetyce są teraz śluby z Leśna a chrzty na Pomorskich Genealagach :)
ozanka

Sympatyk
Mistrz

Post autor: ozanka »

No właśnie!!!

Jestem zła, wściekła!!!

Wszyscy działają w jednej dobrej sprawie. ALE każdy na swój strój!!! Dla siebie, DLA SWOJEGO TG!!!

Czy w tej sprawie indeksacji, która dotyczy wszystkich, bez względu na region i przynależność do TG, nie należy ZROBIĆ "JEDNEJ JEDYNEJ Geneteki"!!!! I ewentualnie linki do TG????

Aż mi się adrenalina mocno podniosła!

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ćwikliński_Leszek

Nieaktywny
Mistrz
Kontakt:

Post autor: Ćwikliński_Leszek »

mariola0711 pisze:Leszku w Genetyce są teraz śluby z Leśna a chrzty na Pomorskich Genealagach :)
Jeżeli uważasz że śluby które robiłaś powinny być także na stronie Pom.T.G. to nic nie stoi na przeszkodzie abyś je również tam wysłała.
adres: wiwaldi100@op.pl
Osoba która robiła chrzty z parafii Leśno jeszcze tych indeksów nie przysłała do GENETEKI.
GENETEKA nie jest jedyną bazą która wyświetla indeksy ksiąg metrykalnych. Nie chcemy być żadną konkurencją dla BAZ na stronach Towarzystw Regionalnych. Będziemy starali się pomagać w rozwoju tych inicjatyw. Każda baza ma swój indywidualny charakter i na pewno jest pomocna dla nas wszystkich.
Ze swej strony staramy się jakoś koordynować nasze działania żeby się nie dublować i nie marnować czasu na robienie indeksów które są już umieszczone gdzie indziej.
Dlatego też Mariolu dostałaś do indeksowania tylko śluby i zgony z tej Parafii.

Pozdrowienia

Leszek
ozanka

Sympatyk
Mistrz

Post autor: ozanka »

Ja się będę jednak upierać!

Czy nie jest możliwe stworzenie wspólnej bazy??? O tym, że osoby indeksujące działają we wspólnej sprawie, nie podlega dyskusji.

Tylko dla mnie, szaraka, geneteka to wyrocznia. A może powinnam szukać przodków w innych TG? To marazm!!! Jak już kiedyś wspomniałam w tym temacie, istne szaleństwo!!!

Podam to na swoim przykładzie: natrafiłam na tzw. ścianę swojego praprzodka. Szukam go w jednych parafiach i ślad się urwał. Zapewne gdzieś brał ślub i gdzieś się urodził? Tylko gdzie? Może ze względu na profesję "majster strycharz" znalazł by się w zupełnie w innym zakątku świata. I może się znalazł??? A ja o tym nie wiem!!!

Kto ma czas "wertować" wszystkie TG codziennie, czy coś nowego się nie pojawiło? Szaleństwo jednym słowem!
Gdyby wszystko było w np. Genetece, sprawdzam i wiem!!!

Pod rozwagę, pozdrawiam
Awatar użytkownika
Michał_D.Wysocki

Sympatyk
Legenda

Post autor: Michał_D.Wysocki »

Witam!

Też dożucę moje trzy grosze.

Uważam, że jeśli otryzmuję zdjęcia parafii z ramienia mojego towarzystwa, to nie muszę przesyłać ich do Geneteki. Nikt mnie do tego nie zmusi.
A jeśli ktoś musi skakać po kilku województwach, to trudno.
Sam pomysł Geneteki padł chyba później niż bazy dancy w Towarzystwach.

Pozdrawiam

Michał
Awatar użytkownika
aerbert

Sympatyk
Ekspert

Post autor: aerbert »

To i ja cos dorzucę.
Proponuje, zeby kazdy z indeksujacych założył własna stronę dla indeksowanych przez siebie parafii. Po co ułatwiać innym pracę. Jeszcze za szybko odnajda swojego prapra... i będa się nudzić. Im bardziej bedzie rozproszona nasza praca tym lepiej.
A tak na poważnie... Nie widzę nic złego w tym, zeby indeksy były w regionalnym towarzystwie i Genetece. Co z tego, ze Geneteka powstała później? Liczy się pomysł. Regionalne towarzystwa nie obejmuja swoim działaniem całej Polski, a tylko własnie regiony. Mam wrazenie jednak, że niektórym osobom nie podoba się, że Geneteka działa na taka skalę i cieszy sie taka popularnoscią. Jakieś regionalne kompleksy?

Pozdrawiam,
Ola
Ostatnio zmieniony śr 11 lut 2009, 10:40 przez aerbert, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
MarylaW.

Sympatyk
Mistrz

Post autor: MarylaW. »

Michale! Przymusu nie ma,ale zamiast indeksować metryki dla wszystkich zainteresowanych ( mnie nie dotyczą te które indeksuję) będę poszukiwać "swoich" w innych Towarzystwach Genealogicznych.Czy nie szkoda czasu?Przecież geneteka PTG jest dla wszystkich i dlatego do niej wysyłam swoją pracę.
Pozdrawiam
Maryla
Pozdrawiam serdecznie
Maryla Wojciechowska
Awatar użytkownika
Łopiński_Jacek

Sympatyk
Ekspert
Kontakt:

Post autor: Łopiński_Jacek »

Michał_D.Wysocki pisze:Witam!

Też dożucę moje trzy grosze.

Uważam, że jeśli otryzmuję zdjęcia parafii z ramienia mojego towarzystwa, to nie muszę przesyłać ich do Geneteki. Nikt mnie do tego nie zmusi.
A jeśli ktoś musi skakać po kilku województwach, to trudno.
Sam pomysł Geneteki padł chyba później niż bazy dancy w Towarzystwach.

Pozdrawiam

Michał
No cóż.
Przykro czytać takie słowa.
Jeszcze niedawno miałem odczucie, że genealodzy to jedna wielka rodzina, chciałoby się rzecz, jeden drugiemu pomaga, bez oczekiwania rewanżu.
Wiele takiej pomocy otrzymałem na, nie tylko tym, portalu.
Aż tu takie wypowiedzi, przez które przebija się najzwyklejsze "EGO".
Moje, mnie. Słowo JA odmieniane przez "wszystkie" przypadki, heh :(
Michale, pewnie, że nie musisz, nikt Cię nie zmusi, a większość osób przegląda co jakiś czas indeksy na różnych portalach, bo wszystkie wpisy w "Genetece" i tak nigdy się nie pojawią.
Szkoda tylko, bo opinia o środowisku genealogicznym kreowana jest przez samych jego "członków".
Tylko patrzeć, jak niektórzy zaczną za zindeksowane przez siebie zasoby pobierać opłaty (sic!).
Przykro :(
Mimo wszystko pozdrawiam serdecznie :)
kaskam

Sympatyk
Ekspert

Post autor: kaskam »

Witajcie

Mnie również przykro się to czyta (dot. wypowiedzi Michała)
Zajmuję się indeksacją parafii w której nie mam przodków i pewnie nikt z nich nawet o niej nie słyszał :)
Pierwsze co zrobiłam to śluby i wysłałam do Geneteki w odpowiedzi Leszek Ćwikliński wysłał do mnie informację żebym te indeksy wysłała do innych TG m.in.Pomorskiego, bo oni również są nimi zainteresowani. Chętnie to zrobię, bo uważam że nie są one ani moje, ani Geneteki, ani innego TG tylko wszystkich i z myślą o wszystkich użytkownikach je robiłam. Jeśli ktoś ma ochotę to może je sobie nawet umieścić na swojej osobistej stronie, nie mam nic przeciwko.
Pozdrawiam serdecznie Kasia
jarob

Sympatyk

Post autor: jarob »

Witajcie,
Pewnie, że fajnie byłoby, że gdziekolwiekby się weszło na stronę z indeksami i znalazłoby się tam wszelkie dostępne indeksy z całej Polski i nie tylko.... ale... no właśnie jest jedno ale.... Mianowicie jak wyślę robione przez siebie indeksy na np. 10 różnych serwerów, to jeżeli znajdę w nich błędy, a wiadomo, że nie trudno popełnić błąd przy indeksacji, będę musiał pamiętać komu jewysyłąłem i każdego administratora bazy indeksów prosić o pomienienie błędnego pliku. Jest to trochę nie halo. Poza tym jeśli pozwolimy dowolnie kopiować nasze indeksy na prywatne strony, to już stracimy kontrolę nad tym kto je umieścił. Jeśli ktoś będzie szukał swoich przodków w wyszukiwarkach, może otrzymać taka sieczkę i sprzeczne informację, że życzę powodzenia.

Moim zdaniem najrozsądniejsze byłoby, gdyby np. indeksy już zamieszczone na stronie PomTG nie musiały być zammieszczane w Genetece, a wyszukiwarka geneteki mogłaby przeszukiwać bazę indeksów na zewnętrznym serwerze. W tym wypadku PomTG.

Nie byłoby wtedy rozbieżności, zminimalizowałoby to pomyłki itp.

Pozdrawiam,
Jarek B.
Zablokowany

Wróć do „Indeksacja metryk - projekty PTG”