Rutka-Tartak-zagwozdka

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

kola16

Sympatyk
Nowicjusz

Rutka-Tartak-zagwozdka

Post autor: kola16 »

Witam,
Jakiś czas temu pytałem o Folusz k. Rutki-Tartak.Udało się więc postanowiłem napisać jeszcze raz :)

Otóż moja prapraprababcia Julianna Marianna Kiernozicka/Kiernożycka wyszła za mąż za Teofila Krauze w 1853 roku

Garwolin:
Teofil Krazue - ur. w Barczącej, zam. w Trąbkach, ojciec już nieżyjący, matka z drugiego nazwiska Stępniewska
(24) rodz.: Alojzy i Magdalena oraz Julianna Kiernozicka - ur. w Tolausz w Guberni Augustowskiej, w Trąbkach od dawna na
służbie dworskiej zostająca (26) rodz.: Antoni i Aniela

Wygląda na to że urodziła się ok. 1827 roku.
Parafia Rutka-Tartak Wtedy jeszcze nie istniała. Była to parafia Lubowo która została podzielona na stronę Polską i Litewską. A ja chciałbym zapytać od kiedy miejscowości należały do parafii Lubowo,ponieważ doszukałem się że w XVIII wieku miejscowości należały do parafi Wiżajny.Czy ktoś ma jakieś informacje o księgach z tejże parafi. Czy dobrze myślę iż moja prapraprababcia mogła przemierzyć aż tak dużą odległość ponieważ związana była z kolonistami niemieckimi którzy osiedlali się w okolicach Garwolina i Mińska Mazowieckiego bardzo chętnie.
W genetece tylko 2 razy występuje nazwisko Kiernozicki i to tylko w Suwałkach. Czy ktoś spotkał się z tym nazwiskiem kiedykolwiek?
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński

Poszukuję informacji na temat Angeli Życkiej, urodzonej ok 1798 w Wilnie c. Józefa i Marianny z Gicewiczów
jart

Sympatyk
Nowicjusz

Rutka-Tartak-zagwozdka

Post autor: jart »

Lubowo zanim stało się samodzielną parafią było filią Wiżajn. Także mam przodków w tym rejonie (Ścibowo, Jasionowo), między 1840 a 1850 wyemigrowali w okolice Warszawy (na teren gm. Jabłonna).

Ksiąg Lubowa nie ma (jak dotąd, od lat 20 XX w są w LVIA), Wiżajny są w szwa. Przeszukując w szwa sąsiednie parafie wyłowiłem kilka aneksów do ślubów dot. Lubowa.

Rzuć okiem -> http://www.astn.pl/r2007/utwo.htm
pozdrawiam
Artur

Poszukuję rodzin: Jastrzębski, Olbryś, Pskiet – par. Jasienica; Sitko/Sitek lub Młynarczyk, Pych – par. Długosiodło; Łaszcz, Świercz, Szczęsny, Ciach, Kapel – par. Wyszków; te nazwiska także w par. Jelonki
kola16

Sympatyk
Nowicjusz

Rutka-Tartak-zagwozdka

Dziękuję za odpowiedź :)
Czym jest to szwa ?:)
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński

Poszukuję informacji na temat Angeli Życkiej, urodzonej ok 1798 w Wilnie c. Józefa i Marianny z Gicewiczów
Awatar użytkownika
kierejka

Sympatyk

Rutka-Tartak-zagwozdka

Post autor: kierejka »

szwa - Szukaj w archiwach

http://www.szukajwarchiwach.pl/search?q ... SKANro%3At

Kasia z Kierejewskich
Justyna Wiśniewska, c. Adama, ur. ok. 1814;
Walenty Kierejewski, s. Jana, ur. ok. 1750
Ślub: Karol Fischer i Joanna/Krystyna Weiglin, przed 1818.
kola16

Sympatyk
Nowicjusz

Rutka-Tartak-zagwozdka

ale ze mnie gapa ;P
lDziekuję
Liczę na kolejne podpowiedzi :)
pozdrawiam
Mikołaj Korgol-Sowiński

ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”