Dzien dobry,
jestem z niemiec i mam polski pochodzenia z strony moje tato. Mam nadzieję, że moje texty są zrozumiałe... Mój angielski jest lepszy, ale chcę zpóbować z językiem polskiego...
Szukam informacje o moje dziadkowie z polski. Moj dziadek byl polski jenniec wojenny w niemczech i moja babica byla porwana dla praca przymusowa. Po wojnie ony został w niemczech.
Wszysko co ja mam jest Akt Ślubu po wojnie, wydane przez "Duszpasterstwo Katolickie Polskiego Osodka".
Teraz czekam na informacje o moje zapytanie na archivum "Deutsche Dienststelle Wast" dla dokumentów z czasu niewola o moja dziadek i tez czekam na odpowiedzenia o moje zapytanie do "International Tracing Service" dla czasu moje dziadkowie w obuz Displaced-Persons-Camp o UNRRA/IRO.. Też już mam formulary z IPN.
Daty o moje dziadkowie:
URBAŃSKI, WŁADYSŁAW
ur. 1915r, Skierniewice (PL)
Ójiec: Urbański, Stanisław
Matka: Urbańska, Francziszka / nazwisko panieńskie: Fiołek
URBAŃSKA, HENRYKA
ur.1922r, Łódz* (PL)
Ójiec: Gorzuch, Kaziemierz*
Matka: Gorzuch, Wanda / nazwisko panieńskie: Olszewska*
*Według opowieści rodzinnych, to nie prawdziwi rodzice i nie prawdziwi nazwisko.Pokrywa tożsamości przez adoptcja. Prawdziwe nazwisko i miejsce urodinny - chyba - GAŁKA i Kielce.
Dla każdy informacja, propozycja i pomóc jestem wdzięczny.
Pozdrawiam
Florian
Urbański i Gorzuch / Gałka
Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie
Urbański i Gorzuch / Gałka
Ostatnio zmieniony sob 23 sie 2014, 22:54 przez Florek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jankowski_Kamil

- Kontakt:
Cześć Florian.
Znam niemiecki, ale skoro Ty piszesz po polsku to i ja.
Dobrze Ci idzie ten język. Ja robię pewnie więcej błędów po niemiecku niż Ty po polsku hehe
Ponoć polski jest bardzo trudny więc bardzo Ci gratuluję !
Twój dziadek ( Opa) Władysław urodził się w roku 1915, a więc jego akt narodzin znajduje się jeszcze w Urzędzie Stanu Cywilnego. Jeśli adopcja była pełna to zmieniają akt narodzin i Twój dziadek otrzymał w akcie narodzin nazwisko Urbański, więc akt na takie nazwisko będzie ( Czasami jest tylko adnotacja, a czasami nowy akt, a stary dołączony).
Proponuję napisać do Urzędu Stanu Cywilnego w Skierniewicach i poprosić o odpis aktu. Jest to koszt około 30 polskich złotych, pewnie będziesz mógł zapłacić również w Euro. Tak samo jeśli chodzi o babcię . Jej akt również znajduje się w Urzędzie Stanu Cywilnego w Łodzi. Również trzeba napisać tam napisać i prosić o odpis aktu. To wszystko Ci wyjaśni.
Akta zgonu to pewnie sam sobie załatwisz w Bad Waldsee i Ulm.
Tutaj prezentuję Ci linki do Urzędów :
a) w Skierniewicach :
http://www.skierniewice.net.pl/kategorie/USC
b ) w Łodzi :
http://bip.uml.lodz.pl/index.php?str=158&id=18273
Znam niemiecki, ale skoro Ty piszesz po polsku to i ja.
Dobrze Ci idzie ten język. Ja robię pewnie więcej błędów po niemiecku niż Ty po polsku hehe
Ponoć polski jest bardzo trudny więc bardzo Ci gratuluję !
Twój dziadek ( Opa) Władysław urodził się w roku 1915, a więc jego akt narodzin znajduje się jeszcze w Urzędzie Stanu Cywilnego. Jeśli adopcja była pełna to zmieniają akt narodzin i Twój dziadek otrzymał w akcie narodzin nazwisko Urbański, więc akt na takie nazwisko będzie ( Czasami jest tylko adnotacja, a czasami nowy akt, a stary dołączony).
Proponuję napisać do Urzędu Stanu Cywilnego w Skierniewicach i poprosić o odpis aktu. Jest to koszt około 30 polskich złotych, pewnie będziesz mógł zapłacić również w Euro. Tak samo jeśli chodzi o babcię . Jej akt również znajduje się w Urzędzie Stanu Cywilnego w Łodzi. Również trzeba napisać tam napisać i prosić o odpis aktu. To wszystko Ci wyjaśni.
Akta zgonu to pewnie sam sobie załatwisz w Bad Waldsee i Ulm.
Tutaj prezentuję Ci linki do Urzędów :
a) w Skierniewicach :
http://www.skierniewice.net.pl/kategorie/USC
b ) w Łodzi :
http://bip.uml.lodz.pl/index.php?str=158&id=18273
Cześć Kamil,
dziękuje bardzo dla przyjazny odpowiedzenia, dla informacja i porady.
Troche po polsku uczyłem sie o dziadkowe, póznej o tato i wujek. A też przez urlopy w polsce.
Teraz mieszkam i pracuje w polsce i uczę się przez zycie.
Ale pisać to nadal trude sprawa dla mnie....
Akt zgodu o moje dziadkowe mam - są u moje rodzice - tylko zaponnałem o tego. Dla moje zapytanie u Urzędu Stanu Cywilnego są taki akti zgodu poczebny? Moge zorganizować tłumaczenia uwierzytelinony jeśli poczbny. Też jest poczebny udowodnić pokrewieństwo? Akt urodzin i akt slubu o moje rodzice są dostępny, to samo jak moje akt urodzin (wersija polskiego jest w Urzędzie Stanu Cywilnego w Warszawie).
Dziękuje i pozdrawiam
Florian
dziękuje bardzo dla przyjazny odpowiedzenia, dla informacja i porady.
Troche po polsku uczyłem sie o dziadkowe, póznej o tato i wujek. A też przez urlopy w polsce.
Teraz mieszkam i pracuje w polsce i uczę się przez zycie.
Ale pisać to nadal trude sprawa dla mnie....
Faktyczne jest plotka, nazwisko o taka rodzina kiedys było URBANEK. Ale to jest ten problem z mojem polski rodzina. Wszysko przed wojna są plotki i mglisty historie... Dlatego szukam.Jankowski_Kamil pisze:Cześć Florian.
Akt zgodu o moje dziadkowe mam - są u moje rodzice - tylko zaponnałem o tego. Dla moje zapytanie u Urzędu Stanu Cywilnego są taki akti zgodu poczebny? Moge zorganizować tłumaczenia uwierzytelinony jeśli poczbny. Też jest poczebny udowodnić pokrewieństwo? Akt urodzin i akt slubu o moje rodzice są dostępny, to samo jak moje akt urodzin (wersija polskiego jest w Urzędzie Stanu Cywilnego w Warszawie).
Dziękuje i pozdrawiam
Florian
O móje dziaka mam parę dokumenty i wygląda jak jest szanca na więcej sukssesu. Ale móje badanie o babcia jest wielki chybienie. Na urząd stanu cywilnego nie ma akt urodzenia i w parafie św. Jozefa nie ma zapis chrztu. Jak wygląda te informacje o móje babcia w akt ślubu nie są prawdziwe. Dodatkowo problem jest Moja babcia była chyba adaptowany, bo jej ójciec zgineła jeszcze przed ślubu, dlatego jego rodzice lub innych w rodzinniy adoptował moja babcia. Dlatego jej nazwa w akt chrztu i akt urodzenia moge być różnych. Jestem troche rozpaczliwy, bo nie wiem dalej...
Pozdrawiam
Florian
Pozdrawiam
Florian
Szukam: Urbański (Skierniewice) + Gorzuch / Gałka (Łódż i Kielce)
Nie wiem czy to coś znacze, ale:
Nazwisko „Gorzuch” jest rzadko w polsce in najwiekszy są w Łódzie i w okolicach.
www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/gorzuch.html
Chyba tam mam szanse na więcej informacje bo „Gałka” jest bardzo często?
www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/ga%25C5%2582ka.html
Do chyba dużo pracy, ale moge szukać w okolicach w Łódżi i Sieradzcie w parafie?
Nazwisko „Gorzuch” jest rzadko w polsce in najwiekszy są w Łódzie i w okolicach.
www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/gorzuch.html
Chyba tam mam szanse na więcej informacje bo „Gałka” jest bardzo często?
www.moikrewni.pl/mapa/kompletny/ga%25C5%2582ka.html
Do chyba dużo pracy, ale moge szukać w okolicach w Łódżi i Sieradzcie w parafie?
Szukam: Urbański (Skierniewice) + Gorzuch / Gałka (Łódż i Kielce)