Rydziński ( Rydzyński) Wyjechał do Ameryki ...

Tablica ogłoszeń, pomoc w poszukiwaniu osób i rodzin; Poszukuję NazwiskaMoje konto” - „Moje nazwiska ” ; w tytule tematu proszę napisać "nazwisko i imię" lub "nazwiska i imiona" poszukiwanych osób, rodzin

Moderatorzy: maria.j.nie, elgra, Galinski_Wojciech

Awatar użytkownika
Jankowski_Kamil

Sympatyk
Kontakt:

Post autor: Jankowski_Kamil »

Pasowałoby Panie Władysławie. Pewnie to ten sam Osiek. W poniedziałek jadę do Torunia do AP z nadzieją, że odnajdę Akt narodzin pradziadka i że będą mieli ten akt ślubu z 1869 co Pan wyszukał.
Tylko ciekawi mnie ten Osiek - mój pradziadek w 1889 urodził się w Szafarni, niby niedaleko ale ciekawe czy rodzina wyniosła się do Osieka...ale nie no..
Józef i Marianna brali ślub w Osieku, w Osieku też mieszkał ( jak widzę) owy Stanisław , a dziadek narodził się w Szafarni..
To co oni najpierw mieszkaliby w Osieku ( tam ślub ) potem by się przenieśli do Szafarni ( tam narodził się dziadek) a potem znów wrócili do Osieka? A no i dodam , że zmarli ( Józef i Marianna) w Szychowie koło Kowalewa Pomorskiego...ciekawe, tak się ciągle przenosili?

No i ..widzę, że Stanisław mieszkał w Osieku, ale nie wiadomo gdzie się urodził, tym samym gdzie szukać Aktu narodzin...Osiek? A może kierować się narodzinami pradziadka i szukać w Szafarni?

Za informacje dziękuję bardzo :):)

Kamil
pomponik

Sympatyk

Post autor: pomponik »

Witaj Kamilu,

Podaje ci link do spis pasazerskiego dla Stanislawa Rydzinskiego:

Strona 1 - http://stevemorse.org/ellis2/mmv.htm?mo ... splay=true

Strona 2 - http://stevemorse.org/ellis2/mmv.htm?mo ... splay=true

Wedlug informacji podanej na pierwszej stronie to Stanisalw pozostawil zone Franciszke Rydzinska w Osieku (Oschek), a na drugiej stronie jest podane ze Stanislaw mial pojechac do szfagra Franciszka Rutkowskiego, adres 550 Mapple Street, Reading (ktore jest w Pensylweni), urodzony w Oschek.

Pozdrawiam, pomponik :k:
jerkre

Sympatyk
Ekspert

Re: Wyjechał do Ameryki i ślad po nim zaginął....

Post autor: jerkre »

Jankowski_Kamil pisze:Założyłem nowy temat do tego, żeby nie gmatwać...

Jeden z braci mego pradziadka o nazwisku Rydziński ( Rydzyński) wyjechał do Ameryki i to najprawdopodobniej przed II a może i I wojną światową..

Ameryka jest wielka więc próbuję zlokalizować gdzie mógł pojechać...

Sądzę, że jak wszyscy wówczas płynął statkiem..

Czy ktoś może mi poradzić gdzie znajdę listy pasażerów statków i skąd mógł płynąć? Wywodził się z Kujaw...

Kamil
Witaj Kamilu!
Jest to bardzo trudna sprawa a wręcz chyba niemożliwa.
Wiem to z własnego doświadczenia, poszukuję już od kilku lat informacji lecz efekt jest zerowy zwłaszcza że przybyły z takich czy innych względów mógł np. zmienić nazwisko i ślad po nim ginie na zawsze.
pozdrawiam serdecznie, Jurek
W kręgu moich zainteresowań nazwiska: Bąkowski, Buczkiewicz, Kręcisz, Pawlicki, Sajkiewicz, Skuta
Awatar użytkownika
wskruszewicz

Sympatyk

Post autor: wskruszewicz »

Jankowski_Kamil pisze:Pasowałoby Panie Władysławie. Pewnie to ten sam Osiek. W poniedziałek jadę do Torunia do AP z nadzieją, że odnajdę Akt narodzin pradziadka i że będą mieli ten akt ślubu z 1869 co Pan wyszukał.
Tylko ciekawi mnie ten Osiek - mój pradziadek w 1889 urodził się w Szafarni, niby niedaleko ale ciekawe czy rodzina wyniosła się do Osieka...ale nie no..
Józef i Marianna brali ślub w Osieku, w Osieku też mieszkał ( jak widzę) owy Stanisław , a dziadek narodził się w Szafarni..
To co oni najpierw mieszkaliby w Osieku ( tam ślub ) potem by się przenieśli do Szafarni ( tam narodził się dziadek) a potem znów wrócili do Osieka? A no i dodam , że zmarli ( Józef i Marianna) w Szychowie koło Kowalewa Pomorskiego...ciekawe, tak się ciągle przenosili?

No i ..widzę, że Stanisław mieszkał w Osieku, ale nie wiadomo gdzie się urodził, tym samym gdzie szukać Aktu narodzin...Osiek? A może kierować się narodzinami pradziadka i szukać w Szafarni?

Za informacje dziękuję bardzo :):)

Kamil

Witam.
Zacząć trzeba od aktu ślubu Józefa i Marianny.Potem przeszukać kilka lat w Osieku,powinny być akta urodzin dzieci.
A następnie Szafarnia i tam szukać aktów urodzenia dziadka oraz być może także jego rodzeństwa. Stanisław mógł urodzić się gdzie indziej, ale ożenił się np. w Osieku i stamtąd wyjechał.
To że ludzie się przenosili, jest czymś naturalnym. Szukali pracy i chleba.
Pozdrawiam
Władysław Skruszewicz
pomponik

Sympatyk

Witaj Kamilu,

Wybacz, ale tak wyglad ze linki ktore ci podalam sie otwierajam w zlym miejscu. Natomiast podaje ci link do listy osob z nazwika Rydzinski/Rydzynski ktore mozes sam sobie sprawdzic czy ktores z nich sa z twojej rodziny:

http://www.ellisisland.org/search/match ... &dwpdone=1

Trzeba sie zalogowac azeby zobaczyc spisy pasazerskie (rejstracja jest darmowa).

Awatar użytkownika
Jankowski_Kamil

Sympatyk
Kontakt:

First Name: Stanislaw
Last Name: Rydzynski
Ethnicity: Russia, Polish
Last Place of Residence: Oschek Russia
Date of Arrival: Dec 31, 1913
Age at Arrival: 35 Gender: M Marital Status: M
Ship of Travel: Potsdam
Port of Departure: Rotterdam, Holland
Manifest Line Number: 0005

Ten pasowałby najbardziej. Powiedzcie mi jednak, bo albo jestem tak głupi albo naprawdę Ellis Island tak komplikuje. Te informacje co mam wyżej ok. Dalej, czy oni mają inne informacje, ale muszę płacić ( np data narodzin , rodzice itp co pewnie również wówczas w NY spisywano ) czy nie. Dalej...nie rozumiem otwieram zakładkę " Ship manifest" ale nie mogę się w tej treści połapać...

( Fakt, trzeba było uczyć się angielskiego, jeszcze nie jest za późno :D )

Kamil

Pomponiku, czy te dane co podałeś wyżej to dobre? :) To by coś tam pchnęło dalej. W sensie , że zatrzymał się w Pensylwanii u szwagra a tu pozostawił żonę, pytanie, może tam jest rok urodzenia? :D

Acha! Wlodamek - Włocławek?

Ale ja głupi jestem! rok wyjazdu 1913, wiek 35 lat - przypuszczam że narodził się w 1878 , co by pasowało. On - Osiek a potem dziaduś w 1889 w Szafarni ! haha!:)
Awatar użytkownika
wskruszewicz

Sympatyk

Mam skan tego manifestu, w którym jest Stanisław wyjeżdżający do Ameryki.Obydwie strony.Mogę je przesłać ale tylko mailem na Twoją pocztę, ponieważ na priv ze strony nie da rady. Pliki są za duże.
Władysław Skruszewicz
Awatar użytkownika
Jankowski_Kamil

Sympatyk
Kontakt:

Bardzo bym prosił :)

kamil.andi@wp.pl

Z góry dziękuję za pomoc :)

Jakby co, będę pisał w tym temacie jeszcze odnośnie tej osoby:)

Pozdrawiam serdecznie

Kamil
Awatar użytkownika
wskruszewicz

Sympatyk

Jankowski_Kamil pisze:Bardzo bym prosił :)

kamil.andi@wp.pl

Z góry dziękuję za pomoc :)

Jakby co, będę pisał w tym temacie jeszcze odnośnie tej osoby:)

Pozdrawiam serdecznie

Kamil
Witam
Poszło, proszę kliknąć pobierz, a nie podgląd. Po pobraniu wielkość będzie optymalna i czytelność wspaniała.
W. Skruszewicz
pomponik

Sympatyk

Witaj Kamilu,

To co jest napisane w spisie pasazerskim bylo przywaznie napisane przez sprzedawcow biletow, a informacja byla wzieta z osobistego paszportu. Niestety nie ma dodatkowych dokumentow azeby potwierdzic co bylo napise w spisie pasazerskim.

Roku urodzenia nie ma na spisach pasazerskich, tylko przyblizony rok zycia, np 22 years (chociaz byla mozliwosc wpisywanie lat/year i miesiecy/months).

Najwazniejszy dokument dla ciebie bedzie odnalesc akta urodzin Rydzinskiego azeby sie upewnic ze trzeba szukac szlady Stanislawa w stanach zjednoczonyc a nie kogos z innego imienia,i w tedy bedzies wiedzial ile lat podruzajacy powinnen miec jak poplynol do stanow zjednoczonych. Nazwiska byly czesto zle spisane na www.ellisisland.org i moze dopiero odnajdzies dalekiego woja za pare lat, np szukas Rydzinski, a nazwiska sa zindeksowane jako Rydzynski, Rydzinsky, Ridzinski, Ridzinski, Ridzioski, Rydzyuski :?

Awatar użytkownika
Jankowski_Kamil

Sympatyk
Kontakt:

Dziękuję za listę na e-maila :) - Doszło :)

Tak pomponiku. Masz Ty rację.
Z tym , że akt narodzin również niewiele może mi dać. Oczywiście gdybym znalazł narodzonego w 1878 (+/- 2 lata) roku Stanisława - mielibysmy prawie 100% pewność, że to ten o którym tu rozprawiamy.
Dziaduś jednak miał ponoć rodzeństwa z 10, więc każdy mógł wyjechać do Ameryki, bo o żadnym nie wiemy nic :)
Uczepiłem się na początek tego z Ameryki bo tego można jakoś w spisach pasażerów etc znaleźć, dowiedzieć się gdzie przebywał/mieszkał i spróbować poszukać rodziny tam po nazwisku ( co też jest niebywale trudne) Reszta? Ponoć rozjechała się po całej Polsce i do dziś mam kontakty z Rydzińskimi z Torunia, Wrocławia, Golubia Dobrzynia a nawet Rzeszowa! Nazwisko nie jest tak znane i rozpowszechnione więc jest ta możliwość, że osoby z wszystkich tych miast to rodzina, ale nie możemy tego powiązać. Rozwiazaniem problemu może być wizyta w AP i odszukanie aktów narodzin rodzeństwa, jednakże Leon dla mnie jest pradziadkiem, a jego brat może już być dla kogoś prapradziadkiem , o których, nie oszukujmy się, osoba nie-genealog nic nie wie. Pytam tych ludzi o ich przodków w latach 1870-1890 ale oni najczęsciej odpowiadają : Panie, ja nie znam dziadka narodzonego w 1940 roku, a co dopiero w 1870...

Oczywiście, najłatwiej byłoby gdyby przodkowie żyli tak jakbyśmy tego chcieli. Dziadek urodził się w Szafarni, to tam powinni mieszkac..nie tak jednak było i to już nie jest naszą winą ( ani winą przodków, którzy , jak to ktoś wyżej wspominał, emigrowali " za chlebem")

Z takich poza metrykalnych informacji nie wiem nic, poza tym że ojciec Leona ( i reszty całej tej 10) był kołodziejem. Ciekawe czy jakiś spis rzemieślników jest. Dawno temu to jednak było i trudno coś takiego wywęszyć...

Przede wszystkim , myślę, że muszę sprawdzić :
1. przykładowy akt narodzin, najlepiej mojego pradziadka Leona. Zobaczyć tam skąd pochodzili jego rodzice.
2. Jeśli pochodzili z Osieka, to mam pewność, że to ci któzy w 1869 zawierali tam ślub, jeśli Ci sami, to owy Stasiu Rydziński z Osieka najpewniej będzie ich synem ( albo jakiegoś brata Józefa). No na pewno będzie rodziną..

Ale się rozpisałem :):)

Pozdrawiam

Kamil

Dziaduś nigdy by nie pomyślał, że ktoś kiedyś będzie poszukiwał jego rodziny:) Jak mówił rodzinie : Ja nie mam rodziny. Rodzice nie żyją, a rodzeństwo gdzieś tam w świecie - ucinając rozmowę..
Widać nie chciał kontaktów z rodziną ( ponoć było to jego winą bo mieszał trochę, ale chłop nie żyje 70 lat więc dam już mu spokój :)) Ciekawe czy jest gdzieś tam w górze i widzi co wyczyniam i jak poszukuję , śmiejąc się : haha! Stasiu to mój brat, ale Ty i tak dojdziesz do tego za 4-5 lat:):)
Romanowski_Piotr

Sympatyk
Mistrz

Post autor: Romanowski_Piotr »

Witam,
Kamilu, zajrzyj do swojej poczty e-mail, tej, która obługuje Twoje konto na genealogach. Znajdziesz tam omawiany akt z 1869 roku z Osieka.

Piotr
ODPOWIEDZ

Wróć do „Poszukuję osób, rodzin”