Zmarł "w wieku 70 lat"; Księgi wieczyste

Wszystkie sprawy związane z naszą pasją, w tym: FAQ - często zadawane pytania

Moderatorzy: elgra, Galinski_Wojciech, maria.j.nie

vam

Sympatyk

Zmarł "w wieku 70 lat"; Księgi wieczyste

Post autor: vam »

Chciałbym prosić bardziej doświadczonych o wyjaśnienia lub porady...

Po pierwsze, mój praprapradziad, jak głosi wieść, przybył w XVIII wieku z terenów Galicji na Kujawy jeno ze stadem owiec i dość niejasną przeszłością. (Niejasność spotęgowana jest faktem, że pieniędzy miał znacznie więcej, niż po chłopie spodziewać się można było, ponieważ ufundował kościołowi ołtarz, w czasie głodu wyżywił wioskę, założył szkołę i pozostawił po sobie prawie 3000 talarów w złocie, a jeszcze sporo w wierzycielach - tak opisuje w akcie zgonu ksiądz proboszcz). Tutaj mam pytanie - czy spotkał się ktoś z tym, że wiek "70 lat" był wpisywany przez księży w odniesieniu do osób umierających w starości, których wiek nie był nigdzie dokładnie odnotowany lub przez nich samych ujawniony za życia? Słyszałem, że właśnie "70" było liczbą oznaczającą po prostu "starość".

Po drugie, chciałbym zapytać o to, czy jest jakieś prawdopodobieństwo, że istnieją księgi wieczyste lub podobny wytwór notarialny dotyczący własności z pierwszej połowy XIX wieku? Chodzi o Kujawy, na granicy zaboru rosyjskiego i pruskiego, ale raczej w rosyjskim (wieś Wola Wapowska koło Kruszwicy i Radziejowa). Nie miałem nigdy styczności z księgami wieczystymi i stąd chciałbym zapytać bardziej doświadczonych, jak podejść do tego typu badań.

Byłbym wdzięczny za wskazówki :) Pozdrawiam, Aleksander
Awatar użytkownika
Michał_D.Wysocki

Sympatyk
Legenda

Księgi wieczyste; "w wieku 70 lat"

Post autor: Michał_D.Wysocki »

WItam!

Jeśli chodzi o "wiek 70 lat" to często się zdarzało, że osoba, która donosi księdzu o zgonie, nie wie nic na temat nieboszczyka. Żona może nie żyć, dzieci też dokładnie nie pamiętają, więc podają przybliżony wiek denata. Była to dość częsta praktyka. Nawet wiek zmarłego, który podaje np.zona trzeba korygować i przyjąć, że jest to +/- 5 lat

Jeśli chodzi o księgi itd. to pleciłbym Panu zgłosić się z tym problemem do Staszka Pieniążak.
Mam nadzieję, że nie pogniewa się, jeśli podam jego adres e-mila piesta@hot.pl (Pozdrawiam panie Staszku)

Pozdrowienia
Michał
vam

Sympatyk

Księgi wieczyste; "w wieku 70 lat"

Post autor: vam »

Serdeczne dzięki za wyjaśnienie ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ja i Genealogia, wymiana doświadczeń”